11 Ekim 2024 Cuma
Sevgili Günlük,
Geçen ders yılında öğrencilerime “Hayalimdeki Kütüphane” diye çevrimiçi bir anket hazırlamış ve okul kütüphanesinde hangi kitapların olmasını isterdiniz diye sormuştum. Veeeee eveet o istenilen kitapların bir kısmı artık okul kütüphanesinin raflarında!! 53 yeni kitap var. Liste burada
Kütüphane için kaynağımız sadece okul kütüphanesi değil biliyorsun. Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi veri tabanlarını kullanarak dünyaya açılabilirsin. Bunu evden yapmak istersen öncelikle cihazına VPN bağlantısını kurman gerekir. Kütüphanecimiz Evrim Hanım senin için bir rehber hazırladı. VPN nasıl kurulur dersen lütfen buraya tıkla. Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi veri tabanlarını nasıl kullanabileceğine ilişkin rehber de burada. Geçen hafta yaptığımız toplantı sonrası Evrim Hanımın bu hazırlıkları için çok teşekkür ederim. Kütüphane ve kitaplar bu okulun kalbi:)
Bilkent Üniversitesi Felsefe Şenliği’nde (28 Eylül 2024), Görsel Sanatlar seçmeli ders öğrencilerimin filozofların düşüncelerinden yola çıkarak yaptıkları üretkenliklerini seninle paylaşmak istiyorum. Buraya bir video bırakıyorum. Öğrencilerimi ve öğretmenlerimi yürekten kutlarım. Sizlerle gurur duyuyorum!
10. 10. 2024 Perşembe
Sevgili Günlük,
Burçin Hanım bugün “Bu hafta ne kadar hızlı geçti değil mi?” dedi. Ben de bir müddet düşündüm ve sonra “Yooo o kadar da hızlı geçmedi” dedim. Şimdi günlüğüme yazdığım tarihe bakınca on gündür seninle buluşmamışım!!! Sanki iki gün önce yazdım diye zihnimden geçiriyordum.
Yakında seçimler başlıyoooor!!! Nerede dediğini duyar gibiyim:) İDV Özel Bilkent Ortaokulu Öğrenci Konseyi seçimleri geliyooooorrr!
Bu fotoğraf seçim heyecanının çok yakında okulda eseceğini söylüyor. Haydi bakalım!! Yeni öğrenci lideri is downloading!!!
Bu hafta öğrencilerimle şubelere göre toplantılar yapmaya başladığımız bir haftaydı. Elbette önce okulun büyükleri olan 8. sınıf öğrencilerimizle bir araya geldik. Toplantıda yardımcım Ali Bey ve psikolojik danışman Çiydem Hanım da vardı. Fotoğrafı Çiydem Hanım çekince görüntüde yer almamış.
Öğrencilere sorduğumuz sorulardan ilki: “8. sınıf olmak nasıl?”. Farklı yanıtlar geldi. Bazıları güldürdü, bazıları düşündürdü. Öğrencilerim konuştukça onların büyüdüğünü daha fazla anlıyorum ve hoşuma gidiyor. Sadece bir grupta fotoğraf çekmeyi hatırladık:) Diğer gruplarda konuşmaya öylesine daldık ki toplantı bitince hatırladım. Sonra da öğrencilerin bize soru sormasını istedik:) İlginç sorular vardı. Alperen bana “Hocam hâlâ niye çalışıyorsunuz?” diye sordu:)) Ben de varoluşçu psikoloji yaklaşımıyla açıkladım:)
Victor Frankl’ın “İnsanın Anlam Arayışı” kitabını okumuş muydun? Okuduysan ne demek istediğimi anlamışsındır (Okumadıysan da öneririm. Yetişkinler için bir öneri olduğunu belirteyim).
Öğrencimin sorusu çok hoşuma gitti. Aradaki bu karikatür de Charlie Brown’dan, 5. sınıf öğrencim Can’ın bana ödünç verdiği ve yaklaşık 1 haftadır her sabah okumaya devam ettiğim “Hayat Dediğin Nedir” kitabından. Soruyla bağlantılı durumumu çok iyi özetleyen bir çizimini senin için buraya bıraktım:)
Toplantıda öğrencilerimle şiddetsiz iletişim dilini konuştuk. Okul topluluğumuzda şiddetsiz iletişim ne demek, bunun dile yansımaları nasıl olur sorguladık. Öfke ve kızgınlıkla konuşmak veya eyleme geçmek yerine durmak ve yeni seçenekler üretmek için düşünmek, sonra tepki göstermekle ilgili paylaşımlarda bulunmak anlamlıydı. Bu konuyu konuşmaya, düşünmeye, sorgulamaya ve paylaşmaya devam edeceğiz.
JMUN diye bir şey duymuş muydun?
JMUN: Junior Model United Nations ortaokul öğrencilerinin Birleşmiş Milletlere üye ülkeleri ilgilendiren önemli dünya meselelerini tartıştıkları bir platform. Harika bir haber değil mi? Uzunca bir aradan sonra İDV Özel Bilkent Ortaokulu’nda JMUN çalışmalarının tekrar başlayacağını seninle paylaşıyor olmak beni ayrıca mutlu ediyor. Bu yıl sadece 7 ve 8. sınıf öğrencilerinden gönüllü olanlarla, İngilizce öğretmenlerimiz Ahmet ve Ecem Hocaların rehberlik edeceği, okul sonrası bir etkinlik olarak başlayacağız. Yukarıdaki fotoğraf 8. sınıf öğrencilerimize bu hafta içinde tanıtım yapılırken çekildi. JMUN çalışmalarını merakla takip edeceğim.
30 Eylül 2024 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Cumartesi günü Bilkent Üniversitesi Felsefe Şenliği vardı. İlginç konular, konuklar ve kitaplarla dolu dolu bir gündü. Tufan Kıymaz hocayı ve ekibini kutlarım.
Felsefeye Bilkent’in ev sahipliği yapması ve şenlik adı altında buluşturması çok güzel! Lütfen devam etsin:)
Felsefe Bölümü doktora öğrencisi Sinem Ünal’ın öğrencilerim Kutluhan, Bade, Güneş, Yağmur, Can, Uzay, Duru, Can ve Lina’yla birlikte “P4C: Çocuklar için felsefe” yapması da şenliğin bir parçasıydı.
Öğrencilerime şenlik içinde felsefi sorgulamalar yaparak yeni bir deneyimden geçme fırsatı sağladığı için Sinem Hocaya çok teşekkür ederim.
Bugün okulda 7. sınıf öğrencilerimin Fen Bilgisi dersi kapsamında yapay uydu tasarımları sergisini görünce çok mutlu oldum. Hepsini tek tek inceledim. Uzay çöplüğüne çözümler bulan:) yarasalardan ilham alan iklim krizine farklı bakış açıları getiren tüm öğrencilerimle Belma ve Funda Hocalarımı yürekten kutluyorum. Geleceğin bilim insanları İDV Özel Bilkent Ortaokulu’nda. Bilimsel merak ve düşünme yöntemleri ortaokulun tüm dokularına nüfuz etmeye devam ediyor, sevincim artıyor!
Rüzgar Şeker’in, aşağıya fotoğrafını bıraktığım, T.L.S. kısaltmalı yapay uydusu Turkish Life Saver’ı paylaşmadan geçmek istemiyorum. Belki de bir deprem ülkesi olduğumuz gerçeği ve 6 Şubat’taki büyük iki depremin üzüntüsü içimizdeyken bu uydu tasarımı dikkatimi çekti. Hâlihazırda var olan uydulardan farklı olan bu tasarımdaki uydunun amacı, afeti tespit etmesinin yanısıra o bölgede yaşamın olup olmadığını da nokta atışlı anlıyor olması. Rüzgar, dilerim yakın gelecekte bu tasarımın uzayda yerini alır ve gerçek olur! Olacağını biliyorum!
Öğleden sonra ELT (Educational Leadership Team) toplantısı vardı. MYP Koordinatörü Fatma Hocanın liderliğinde “düşünme kültürü yaratmak” üzerine konuştuk, derinlemesine sorguladık. Sevgili Servet Altan’ı hep birlikte andık: Harvard Üniversitesi Project Zero hakkında yıllar önce yaptığımız paylaşımları hatırladık:)
27 Eylül 2024 Cuma
Sevgili Günlük,
Bu sabah günaydınlaşma faslında bahçede gezinirken bir bankın üstünde okul çantasının yanında hayata dair önemli soruları içeren 3 kitapla karşılaştım:) Gördüğüm manzarayı senin için fotoğrafladım.
Bunlar Can’ın okuduğu kitaplar. Karikatür kitapları: Hayat Dediğin Nedir? Aşk Dediğin Nedir? Aile Dediğin Nedir?
Bu sorulara sen nasıl yanıtlar verirdin merak ediyorum. Bendeki sorgulamalar arttı:)
Ne güzel kitaplar değil mi? Can’ın okumaları bitince bana ödünç verecek:)
Sorgulama deyince… İyi bir podcast dinleyicisi olduğumu sanırım daha önce paylaşmamıştım. Bu podcastler bana eski usül radyoları hatırlatıyor:) Yaşımız ortaya çıkmadan yazmaya devam edeyim:)) Spotify’da (reklam değildir:) takip ettiğim Nilay Örnek’in “Nasıl Olunur?” serisi var. Her bölümde yeni keşiflere, okumalara, düşünmelere geçtiğim çok keyif alarak dinlediğim bir mecra olduğunu söylemeliyim sana. Konuklarına “…. nasıl olunur? Bu dünyada nasıl daha iyi yaşanır? Nasıl birlikte daha iyi yaşarız?” sorularını en sonunda soruyor mutlaka. Bütün bölümlerini dinledim. En sonki yani 226. bölümün konuğu İoanna Kuçuradi’ydi. Can’ın yukarıda bahsettiğim kitaplarını bu sabah görünce ve sorgulama deyince Türkiye’de aklıma ilk gelen kişi. Prof İoanna Kuçuradi’yi keşke zamanında Hacettepe’de öğrenciliğim zamanında derslerini kendisinden alsaydım diye çok düşünmüşümdür. Bu arada, Kuçuradi Felsefe ve İnsan Hakları Vakfı hocamızın değerler konusuyla ilgili söyleşilerini yayınlıyor. Belki ilgini çekerse diye “Etik Değerler ve Eğitimi” nin ilkini buraya bırakıyorum.
Felsefe deyince bir diğer haber yarın PhilFest var: Bilkent Felsefe Şenliği. Daha ayrıntılı bilgi almak istersen linki burada.
Sabah güne felsefeyle başladım. Yemekten sonra ise ofise geçmeden önce yolum tekrar spor salonuna doğru döndü. Bu hafta beceri temelli etkinlikleri Beden Eğitimi derslerinin bir parçası olarak işleyen öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizi farklı zamanlarda ziyaret ediyorum. Bu hafta tüm okul Beden Eğitim derslerinin bir bölümünde Top Taşımaca oyununu oynadılar. Takım olmak için gerekli beceriler mesela işbirliği, organize olma, planlama, etkin dinleme, göz-el koordinasyonu gibi becerilerin nasıl elzem olduğunu eğlenerek tecrübe etti öğrencilerim. Ben de onları izlerken eğlendim. Çok güzel geribildirimler söylediler, hoşuma gitti. Bu oyunları, öğretmenler olarak bizler de okul açılmadan önce oynamıştık, biliyorum nasıl eğlenceli olabileceğini.
Haftaya başka bir oyun geliyor, sürpriiizzz!
Eğlenirken öğreten oyunlar için Seçil Hocama, Hamza Hocam ve Erol Hocama çok teşekkür ederim.
26 Eylül 2024 Perşembe
Sevgili Günlük,
Ben 5A sınıfından Asya Dilek.
1932’de gerçekleşen 1. Türk Dili Kurultayı’nın açılış günü olan 26 Eylül’ü her yıl, “Dil Bayramı” olarak kutluyoruz. Dilimizin, yani millî kimliğimizin bayramı olan bu günde, Türkçemize emek verenlerden başta Atatürk olmak üzere herkesi saygı ve minnetle anıyoruz. Dilimizin değerini en güzel anlatan şiirlerden biri olan Rıfat Ilgaz’ın TÜRKÇEMİZ şiiri ile size seslenmek istiyorum.
Annenden öğrendiğinle yetinme
Çocuğum, Türkçeni geliştir.
Dilimiz öylesine güzel ki,
Durgun göllerimizce duru,
Akar sularımızca coşkulu.
Ne var ki çocuğum,
Güzellik de bakım ister.
diye devam eden şiirini bugün sevgili Asya’nın pırıl pırıl Türkçe’siyle dinlemekten ve Dil Bayramımızı kutlayarak güne başlamaktan çok mutlu oldum.
Dil Bayramı’nda seninle güzel haberler paylaşmak istiyorum.
Geçtiğimiz ders yılında başvurusunu yaptığımız ulusal çapta 22.si düzenlenen “Özgür Pencere Öykü Yarışması”nda “Cumhuriyetimizin 100. Yılı” temalı öykü yarışmasından ödüllerle döndük. Haberini yeni aldığımız için böyle paylaşıyorum. 8. sınıf öğrencimiz olan Asya Doğa Taylan “Sonsuzda Bir” adlı öyküsüyle “Özgür Pencere Özel Ödülü” alırken, bu yıl 9. sınıfta olan öğrencimiz Bejna Duran ise “Herkes İçin Cumhuriyet” adlı öyküsüyle Türkiye 3.sü olmaya hak kazanmıştır. Öğrencilerimizle gurur duydum, yürekten kutlarım. Fotoğrafta Asya Doğa var. Öğrencilerimi edebiyatın zenginliğiyle tanıştıran ve yaratıcılıklarına derinlik katan anlayışlarıyla Ortaokul Dil ve Edebiyat Bölümü öğretmenimiz Sinem Yıldırım’a ve Bölüm Başkanımız Gamze Taşkın Teke’ye çok teşekkür ederim. Öyküleri okumak istersen geçen haftaki okul bülteninden ulaşabilirsin.
Öğrencilerimin farklı okumalar yaptıklarını gördükçe ne kadar mutlu oluyorum anlatamam. Bunu laf olsun diye söylemiyorum. İçimde engelleyemediğim bir şey oluyor:)) Elinde bir kitap görürsem ne okuduğunu merak ediyorum, çoğunlukla da sohbet etmek için iyi bir neden oluyor benim için:) Tabii bu yazım türleri için de geçerli. Geçen gün sabah sohbet ederken Burçe bir öykü yazmaya başladığını söyledi. Ben de okuyabilir miyim dedim. Ertesi günü unutmamış getirmiş. Kısa öyküleri çok severim. Burçe’nin dili kullanımı, sözcüklerle oynama şekli ve öykünün kurgusu ilgimi çekti ve sonra ne olacak acaba diye merak ettim. Yazmaya, okumaya, denemelere devam et Burçe! Okurun bol olsun! Gerçi kimse okumasa da yaz bence, ben de öyle yapıyorum:))
Dil Bayramı’yla yazmaya ara verdiğim sayfama, sana, anlamlı bir dönüş yapmış oldum. Yani bence öyle, sence nasıl bilemem:)
5 Eylül 2024 Perşembe
Sevgili Günlük,
Yazacaklarım bugüne ait değil:) Baştan söyleyeyim! Bakalım, öğrencilerim okula gelmeden önce yani Ağustos ayının son iki haftasındaki seminerlerde neler olup bitmiş anlayalım:)
Aşağıdaki ilk foto, veli bilgilendirme toplantılarından. Her sınıf seviyesi için ayrı toplantı yaptık. Değerler kültürünü birlikte yaratmakla ilgili araştırmalarım ve okumalarımdan notlar paylaştım.
Sıradaki iki fotoğraf öğretmenler kurulundan:)
Beceri temelli oyunları öğrencilerimizden önce bizler oynamayı seviyoruz:)))
Şimdi sırada Eğitimde Sistem Düşüncesi Uygulayıcı Eğitimi fotoğrafı var. Sistem Düşüncesi Derneği’nden Prof Dr Ülkem Yararbaş ve Emre Göktepe’ye sistem düşüncesini anlaşılır ve uygulanabilir kılma çabaları için okulum adına ne kadar teşekkür etsem az gelir. Eğitimde sistem düşüncesi nedir diye incelemek istersen lütfen buraya tıkla. Aile terapisi eğitimlerimden Minuchin ve Bowen’ın sistemik aile yaklaşımlarına aşina olduğumdan sistem anlayışının eğitime/okullara transfer edilmesi ve yaygınlaştırma çalışmalarından ayrıca mutlu oldum.
Son fotoğraf paylaşımım da 3 okul öğretmenlerimizle birlikte yaptığımız IB Diploma Programı (DP), Orta Yıllar Programı (MYP) ve İlk Yıllar Programı (PYP) çalışmalarında neredeyiz, neye ihtiyacımız var konulu toplantımızdan.
2 Eylül 2024 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Öğrencilerimle sonunda kavuştuk! 5. sınıfların merak ve heyecan dolu bakışlarıyla daha büyük sınıfların gülümseyen yüzlerini ve sohbetlerini izlemek çok güzeldi. Evet okul şimdi okul oldu:)
Yeni ders yılının açılış konuşmasını 8. sınıflardan Aras Yaldız ve Beren Arslan yaptılar. Sevgili Beren ve Sevgili Aras, konuşmalarınızı ayrı ayrı çok beğendim. Okulumuz değerler kültürünü yansıtan bakış açılarınızı sımsıcak kucaklarım:) 8. sınıf olmanın haklı bir gururu var, harikaydınız.
1 Eylül 2024 Pazar
Sevgili Günlük,
Yarın öğrencilerimin yaz tatili güneşli gülen yüzlerini göreceğim. Cıvıl cıvıl yankılanacak koridorlarlar. Artık gelin çocuklar:)
Yeni ders yılına merhaba! Sağlıkla ve neşeyle.
20 Ağustos 2024 Salı
Sevgili Günlük,
Bugün, okullarımızın kurucu temsilcisi Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Kürşat Aydoğan’ın liderliğinde Özel Bilkent Okulları öğretmenleri olarak Atamızın huzurundaydık. Minnetle, hürmetle ve sevgiyle!
Evet Atam bilimin ışığı öğrencilerimizde!
19 Ağustos 2024 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Bugün tüm Bilkent Okulları öğretmenleri olarak yeni ders yılının hazırlık çalışmalarına başladık. Haydi bakalım! Sağlıkla ve uğuruyla gelsin!
Yaz tatilin nasıl geçiyor? Dilerim gözlerin yeşil denizler ve mavi ormanlarla dinlenmiştir! Sana yazamadım ama ben de 22 Temmuz’dan beri okuldayım: Tamirat ve tadilat işleri:))
16 Haziran 2024 Pazar
Sevgili Günlük,
Kurban Bayramın kutlu olsun. Bugün bayramın birinci günü. Esenlik dolu bir bayram dilerim.
14 Haziran Cuma günü bu yıl öğrencilerimle son kez bir araya geldik. Eylül 2023’de döneme merhaba diyerek başlamıştık. Bitirirken hoşçakal konuşması yaparak karne heyecanıyla öğrencilerimizi yaz tatiline gönderdik.
13 Haziran Perşembe günü 8. sınıf öğrencilerimizin mezuniyet töreni vardı. Öğrencilerimin liseye geçişiyle ilgili duygu ve düşüncelerimi törende yaptığım konuşmayla ifade etmeye çalıştım, seninle paylaşmak istiyorum:
“Sevgili öğrencilerim, değerli öğretmen arkadaşlarım, sayın Rektör, değerli konuklar,
Ihsan Doğramacı Vakfı Özel Bilkent Ortaokulu 2024 mezunlarının liseye geçiş törenine hoşgeldiniz.
Sevgili 8. sınıf öğrencilerim, sizlere son kez 8. sınıf öğrencilerim diye hitap ediyorum çünkü sizleri liseye uğurluyoruz. Bundan böyle sizler liseli genç kızlar ve erkeklersiniz. Bugüne kadarki çabalarınız ve başarılarınız için sizi kutluyor, yolunuz açık, geleceğiniz aydınlık olsun diyorum. Zira her birinize baktığımda geleceği görüyorum; geleceğinizle ilgili güzel hayaller kuruyorum.
Bugün size neler söylemek istediğimi düşünürken geçen hafta sonunda okuma fırsatı bulduğum farklı bilim teknik yazılarında karşıma çıkan güzellikler bana sizleri ve sizlerin gelecekte neler başarabileceğinizi düşündürdü.
Nasıl bir bağlantı kurdum diye soracak olursanız, size Tuva Cihangir Atasever desem veya Furkan Öztürk desem? Zihninizde ne canlanıyor? Belki henüz isimlerini duymamış olabilirsiniz! Sizi onlarla tanıştırmak istiyorum.
Tuva Cihangir Atasever, Türk Uzay Bilim Misyonu kapsamında NASA’nın astronot eğitimini alan 2 Türk astronotundan biri.
Furkan Öztürk yaşamın başlangıçta nasıl ortaya çıktığının anlaşılmasındaki önemli bir probleme yanıt vermesinde çığır açan keşfiyle Harvard Üniversitesi tarafından ödüle layık görülen bilim insanı.
Her iki bilim insanının ortak bir özelliği var: Bilkent Üniversitesi’nden mezun oldular. İhsan Doğramacı Vakfı’na ait Bilim Kenti çatısındaki okulumuzdan mezun olmanız sizleri de daha nice değerli mezunumuzla Bilkent adında buluşturuyor.
İşte bu misyonla bağlantılı okulumuzda eğitim-öğretim fırsatlarını deneyimlemiş olmanız, sizlerle ilgili güzel hayaller kurmama neden oluyor. Hayallerimi sizler dahil burada bulunan herkesin yürekten paylaştığına eminim.
Bilkent: Bilim Kenti. Bilmek ve bilim yapmak!
Bilgi, beyinde elektrokimyasal biyolojik ırmaklar şeklinde oluşur ve akar. Bu enformasyon ırmakları, beyinde var olan 2 üzeri 100 milyar alternatif içeren matematiksel olasılıklar ağıyla devamlı bir varoluş halindedir. Bilimin istikrarı işte buradan gelir, yani bilgiyi taşıyan parçalar değil, parçaların birbirleriyle etkileşimindeki bağlantısal bütünsellik. Bunu da bize öğreten beynin kendisi.
Düşünce, nöronların tek tek varlıklarıyla değil, bu nöronların birbirleriyle etkileşimleri sonucu oluşan desenlerdir. Beynimizdeki biyolojik ırmaklar o yönde değil de diğer yönde akıp farklı nöronlarla etkileşime girdiğinde bu olasılık ve bağlantısallık farklı yapıların ve kültürlerin oluşumuna yol açar.
Bu bilgileri kullanarak her birimizin üyesi olduğu bu topluluğun bir arada olmasının yarattığı dinamikler ve paylaştığımız yaşam çok özgün ve çok kıymetli. Çünkü bütün, parçaların aritmetik toplamından fazla bir şeydir. Şimdi sizlerin şu an ortaokul hayatınızın sonunda 8. sınıf öğrencileri olarak bir bütün olan haliniz, şimdi ve gelecekteki etkileşimlerinizle farklı oluşumları yaratacak. Çünkü, insanlar birbirini yaratır. Biz de burada iyiyi, güzeli, doğruyu, bilimi hep birlikte yaratıyoruz.
Bilgi, evet hâlâ önemli ve biz bu genç insanları güçlü bir bilgi birikimiyle donanmış olarak yolculuyoruz. Bu bilgiler ve beceriler onların ilerideki eğitim ve mesleki yaşamlarında önemli bir kaynak olacak. Ancak, bu genç insanların gelecekte içinde yer alacakları dünyada artık tek başına bilgi yeterli olmayacak. Bilgi zaten şimdiden bol miktarda her yerde ve kolay ulaşılabilir durumda.
Oysa günümüzde, etkili iletişim kurmanın, işbirliği içinde takım olarak çalışma becerisine sahip olmanın ve eleştirel düşünme becerilerini yansıtmanın başarılı bir gelecek için önemli kişisel özellikler olduğunu biliyoruz.
Bizler ortaokuldaki öğrenme ortamımızda becerileri geliştirecek programlar geliştiriyoruz ve öğrencilerimize bunları çoklu deneyimleme fırsatı veriyoruz. “Tüm insanlığın iyiliği” için çaba göstermek, becerilerimizi kullanarak toplumun ortak iyiliğine hizmet edecek şekilde işe koşmamızla mümkün olabilir.
Sevgili gençler, inanıyorum ki sizi bekleyen zorluklara karşı çözümler üretmekte, sizden önceki nesillerden daha yaratıcı ve daha üretken olacaksınız. Bilim Kenti’nin öğrenme ortamında gelişen zihninizle ve artan etkileşimlerle bundan 10 yıl sonra bu günü ve konuştuklarımızı hatırlamanızı ümidediyorum.
Hatırlamanızı istediğim şey de esas olarak Bilkent Ortaokulu’nda birlikte paylaştığımız okul kültürü, arkadaşlarınız, öğretmenleriniz ve acısıyla tatlısıyla sizi siz yapma yolunda gelişiminize hizmet eden anılarınız.
Bu yıl benim de okul müdürü olarak ilk mezuniyet törenim. Benim için çok anlamlı çünkü 28 yıldır çalıştığım okulumun, bu yıl liderlik sorumluluğunu aldım. Sizler de okul müdürü olarak ilk 8. sınıf öğrencilerimdiniz. Benim için bu deneyimi varlığınızla keyifli, anlamlı ve değerli kıldığınız için her birinize ayrı ayrı teşekkür ederim.
Sevgili ebeveynler, kendi canınızdan kıymetli çocuklarınızı bizlere emanet ettiniz. Güveniniz ve işbirliğiniz sayesinde okul kültürünü birlikte yarattık, sağolun, varolun.
Değerli müdür yardımcılarım, değerli öğretmen arkadaşlarım, çocuklarımızın 4 yıllık ortaokul yaşamında gösterdiğiniz yoğun çaba ve emeğe sadece bu yıl değil, yıllardır şahidim. Sizlere ne kadar teşekkür etsem azdır, siz bu okulun temel taşlarısınız, siz olmadan olamazdık.
Sayın genel koordinatörüm, değerli ilkokul ve lise müdürü arkadaşlarım, öğrenme yolculuğumuzun devamlılığını sağlayan kıymetli işbirliğiniz ve destekleyici tutumunuz için sizlere ve tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederim.
Sayın Rektörüm, bilimsel bakış açınızla okul ortamlarımızda daha iyiye ulaşmak için bizleri cesaretlendirmeniz ve güvenli adımlar atmamızı sağlayan değerli katkılarınız için size de şahsım ve tüm camiamız adına çok teşekkür ederim.
Sevgili gençler, bizler, sizleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında ortaokuldan mezun ediyor olmanın onurunu ve heyecanını yaşıyoruz. Sizlerle beraber geleceğe umutla bakıyoruz. Gelecekte de mutluluğunuzu ve başarınızı kutlamak dileğiyle sevgi ve saygılarımı sunarım.”
2 Haziran 2024 Pazar
Sevgili Günlük,
Biraz ara verdim sana yazmaya. Meraklanma iyiyim:)
Son on gündür neredeyse her gün sana zihnimden yazıyorum. Okulun farklı köşelerinde farklı etkinliklerle dolu dolu günler geçiyor. Öğrencilerimin her biri çabalıyor, harika paylaşımlar yapıyor. Onları dinlerken, izlerken, heyecanlarına şahit olurken içim kıpır kıpır… Ayrıntılı yazacağım yakın zamanda! Bir konu varki daha fazla bekletmek istemedim seni:
Cumhuriyetimizin 100. ders yılında, öğrencilerimizin edebî yaratıcılıkları, Atamızla birlikte sonsuza dek yaşayacak! Düşten Kaleme kitabımız Anıtkabir Müzesi’nde: Onurluyum, gurur doluyum.
Kitabın içinde eserleri bulunan yazar, şair, piyanist, ressam Sevgili Öğrencilerim, hayallerinize özgürce akarken kalplerinizde Cumhuriyet sevgisi pırıl pırıl yanacak biliyorum. Cumhuriyet’in 100. yılını kutlayabilen bir nesilde olduğum için çok mutluyum. Atalarımızın emeklerini, fedakârlıklarını bir kere daha şükranla anıyorum.
İnançlıyım çünkü Cumhuriyet hep var olacak.
Umutluyum çünkü öğrencilerim ve öğretmenlerim hep birlikte bilinçle ve azimle çalışıyoruz.
Kitabın mimarları olan Sevgili Dil ve Edebiyat Bölümü öğretmenlerimiz! Sizlere çok teşekkür ederim. Bu yıl kitabın ortaya çıkma sürecini organize eden Sn Göksu Toprak Kılıç’a, Bölüm Başkanı Sn Gamze Taşkın Teke’ye, Sn Sinem Yıldırım’a ve Sn Gamze Dereağzı’na minnettarım.
20 Mayıs 2024 Salı
Sevgili Günlük,
Bugün Pazartesi Buluşmaları’nda okulumuzda bir dünya şampiyonu, olimpiyat şampiyonu ve Avrupa 3.sü olan gurur kaynağımız millî bir sporcuyu misafir ettik: Sayın Gizem Girişmen.
2009 Paralimpik Okçuluk Dünya Şampiyonu ve 2008 Pekin Paralimpik Oyunları Okçuluk Şampiyonu olan Gizem Girişmen Türkiye’de Paralimpik Oyunlar tarihinde altın madalya alan ilk kadın sporcu. Paralimpik oyunlar nedir diye merak edersen kısa bir açıklama: Engelli sporcuların belirli kriterleri sağlayarak katıldıkları olimpiyat oyunları.
Gizem Girişmen sence nasıl bir kişi deseler şunları söylerdim: Vazgeçmemenin, inanmanın, her türlü farklı koşullara rağmen antreman yapmanın, hatalar yaparak öğrenmenin, yılmazlığın, başkalarıyla ilgilenmek yerine kendi hedefine odaklanmanın ve azimli olmanın sembolü. Anlayacağın, ilham veren muhteşem bir kişiyi tanımaktan çok mutlu oldum bugün!
Gizem Hanım öğrencilerime dedi ki: Gerçekten isteyen yolunu, istemeyen bahanesini bulur!
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle davet ettiğimiz Gizem Hanım aynı zamanda bir Bilkentli! Onur duyduk, gurur duyduk! Sevgili Gizem Girişmen ile ortaokul topluluğunu buluşturan Beden ve Sağlık Eğitimi Bölüm Başkanı Sevgili Seçil Şıklaroğlu hocama ne kadar teşekkür etsem az gelir. Minnettarım.
6. sınıflardan öğrencim Damla Yayla, Pazartesi Buluşmaları’nda sunuculuk yapmak istediğini bizlere söylemişti önceden. Bugün tüm okul topluluğuna Gizem Hanımı tanıtan konuşmayı o yaptı. Büyük sporcuları sunarken kim olsa heyecanlanır Damla, sunum becerilerinle çok iyi kotardın bence, bravo!
Şu anda doktora eğitimine devam eden Sevgili Gizem Girişmen, öğrencilerime model olma çabanız ve özeniniz için çok teşekkür ederim. Kim bilir kaç gönüle ve zihne yılmazlık tohumları ektiniz sevgili Gizem Hanım bir bilseniz:)
Gizem Girişmen’le ilgili daha fazla merak içindeysen lütfen tıkla
19 Mayıs 1919
143 yıl önce dünyaya gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum günü bugün. Atamızın bağımsızlık ve ulusal egemenlik için yaktığı meşalenin Samsun’dan hareket etmesinden günümüze 105 yıl geçti. O meşale gönlümüzde, zihnimizde alev alev! Ne mutlu ki şimdinin çocukları öğrencilerimize geçiyor, tutuşuyor ve yanmaya devam ediyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı kutlarken yüreğinizin sağlam, umudunuzun kavi ve ateşinizin sonsuz olmasını dilerim.
Dikkat! Fotoğraflar bugünden güzel anılar içerir:) Büyük Bilkent Ailesi olarak coşkuyla, sevinçle bayramımızı hep birlikte kutladık. Atamıza minnetle ve hürmetle!
Bugünki harika tören ve şenlikte emeği geçen tüm öğretmenlerime, öğrencilerime ve Okul Aile Birliklerimize teşekkür ederim. Yüreğinize sağlık!
17 Mayıs 2024 Cuma
Sevgili Günlük,
Haftan nasıl geçti? Son iki gündür meteoroloji haberlerinden gözümü alamıyorum:) Hafta başı kaloriferler yanacak kadar soğuk varken şimdi yağmur bulutlarını takip ediyoruz! Diyeceksin niye? Normalde yağmur yağsın diye gözünün içine bakarım her ne kadar iklim kriziyle mevsimler kaysa da.. Biliyorsun Pazar günü 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayacağız. Özel Bilkent Okulları Beden Eğitimi Öğretmenlerimiz ve Okul Aile Birliklerimizin yoğun çabalarıyla Pazar günü törenin yanısıra oyunlar, eğlenceler, farklı yeme-içme standlarıyla tam bir şenlik olacak. Sen de piknik-kamp sandalyelerini al da gel haydi:) Nereye mi? Doğu Kampüs çim alana, yani ortaokulun tam karşısı! Unutma saat 11.00’de tören başlayacak!
Pazar günü aynı zamanda, Dil ve Edebiyat dersi kapsamında ortaokul öğrencilerimizin yaratıcılıklarını üretkenlikle ifade ettikleri “Düşten Kaleme” kitabının bu yılki ilk satışı yapılacak. Henüz kitabı görmedim, merakla bekliyorum. Elde edilen gelir eğitime destek amaçlı bağışlanacak. Bu hafta sonu lütfeeen yağmur yağmasın Doğu Kampüs çim alanına:)) Spesifik lokasyon tanımladım:))
Başka bir gün, sana sonra duyuracağım, Düşten Kaleme kitabının lansmanını okulda yapacağız. Uygun olursan bekleriz. Daha ayrıntılı paylaşacağım sonra.
14 Mayıs 2024 Salı
Sevgili Günlük,
Bu sabah ilk ders tüm 8. sınıflarla çok amaçlı salonda bir toplantı yaparak güne başladık yardımcım Ali Beyle. 8lerim artık ortaokul kozasından çıkmaya hazırlanıyorlar:) Aslında bir an önce kanatlarını açıp uçmak istiyorlar anlıyorum onları ama tırtılın kelebek olma yolcuğundaki olgunlaşma insankızıveoğlunda biraz daha zaman alıyor. Her şeyin bir “ol”ma zamanı var! Biz istediğimiz için hemen oluvermiyor ya da evrene güzel mesajlar gönderdiğimiz için gerçekleşmiyor:) Belki de mesele zamanı, beklemeyi unutmak! Nereden geldim buraya?? Hah bu sabahki toplantı: Gezileri konuştuk:) Olgunlaşmış geziler:)) 8ler anladı (kırpan göz işareti:)
Daha sonra, bir karakalem sanatçısı ile tanıştım. Resim sergisi açılışı yaptık birlikte. Seni, 5. sınıflardan öğrencim İpek Ulusoy ile tanıştırayım:
İpek’in eserlerindeki sadelik, ışık ve gölgenin yarattığı derinlikle birleşince muhteşem bir perspektif yaratmış, yaratmaya devam ediyor. Tebrik ederim İpek! Estetik bakış açın çok güzel. Resimlerindeki nitelikleri bilemem resimle uğraşmayan biri olarak söz bana düşmez ama resimlerine bakarken iç dünyandaki zenginliğin sanatla çiçekler açtığını ve izleyiciye ulaştığını söyleyebilirim. Bu serginin oluşumu için Görsel Sanatlar öğretmenim Sn Ahu Kılıç’a teşekkür ederim.
13 Mayıs 2024 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Bu yıl 9. su düzenlenen Sansev İstanbul Uluslararası Çoksesli Koro Festivali 9-12 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da yapıldı. Müzik öğretmenimiz Sn Zişan Aybar’ın şefliğinde okulumuz Turkuaz Korosu muhteşem bir başarıyla bizleri gururlandırdı: Koro Tınısında Başarı Ödülü.
Koromuza piyanoda eşlikçi sihirli parmaklar da öğrencilerimizdi: Ece Solmazlar (6. Sınıf) ve Ece Pirgun (10. Sınıf). Videoları tekrar tekrar izliyorum. İki Ece’nin kanatlarıyla koromuz harika bir performans sergilemiş. Öğrencilerimizin şarkı söylemekten mutlu oldukları her hâllerinden öylesine anlaşılıyor ki uyumu yakalayan sesleri salonda yankılanıveriyor.
Sevgili Zişan Hocam ve korist sevgili öğrencilerim, her birinizi kutluyor, yanaklarınızdan öpüyorum. Mutluluk notaları sizlerle olsun!
İstanbul yolculuğunda bu güzel ekibi destekleyen yardımcım Sn Fatma Onan’a ve Sn İlksen Sevil Uluçay’a teşekkür ederim.
Pazar akşamını mutlu haberle tamamlarken bugün Pazartesi’ye yoğun başladık. Pazartesi Buluşmaları’nda Fair Play konusunda uzman bir konuğumuz bizlerleydi. Toplantımıza liderliği 6. sınıflardan Derin Sayın yaptı. Sunum becerin hoşuma gitti Derin, aynen böyle devam:)
Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Fair Play Komisyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gülfem Sezen Balçıkanlı’ya sahneye davet etmeden önce 6. sınıflardan Duru Onuklu yan flüt dinletisiyle bizleri mutlu etti. Yan flütün sesini her zaman çok severim ve zor bir enstrüman gibi gelir bana. Nefesine sağlık Duru, çok güzeldi:)
Gülfem Hanım, fair playi anlatırken özellikle sporda iyi davranışın ne anlama geldiğini örnekleriyle açıkladı: Dürüst oyun, temiz oyun, adil oyun olması için yardımlaşma, eşitlik ve kurallara uygun oynamaktan bahsetti.
Fair play konusunda sürpriz bir çalışma yapacağız. Dönem sonuna kadar okul yaşamındaki fair play hareketlerini öğrenci ve öğretmenler aday gösterebilecekler. Okulumuz Fair Play Komitesi bu davranışlara bakalım neler diyecek veya yapacak? Hmmm merak ediyorum..
Bugünki paylaşım için Sn Gülfem Sezen Balçıkanlı’ya ve bu güzel buluşmanın mimarı Beden Eğitimi Bölüm Başkanı Sn Seçil Şıklaroğlu’na teşekkür ederim.
10 Mayıs 2024 Cuma
Sevgili Günlük,
Şiddete hayır! Şiddetin her türlüsüne hayır!!!
Merhum İbrahim Oktugan’ı İlkokul ve Ortaokul öğretmenlerimizle birlikte saygıyla anıyoruz.
9 Mayıs 2024 Perşembe
Sevgili John O’Dwyer,
Üç yüz altmış beş gün geçti yokluğunuzla. Nasıl geçti bu kadar hızlı desem siz de bana welcome to the club derdiniz herhalde. Sonra da hemen konuyu eğitime getirir ve okulda işler nasıl gidiyor diye sorardınız eminim. Sohbetlerimizi özlüyorum.
7 Mayıs 2024 Salı
Sevgili Günlük,
Dünden bahsetmek için dört gözle bekliyordum sana yazabilmeyi. Anca fırsat buldum. Öğrenci Konseyi’nin tüm öğrencilerin sesi olarak planladığı “Çılgın Şapka Tasarımı Günü” muh-te-şem-di! Tasarım şapkalarla sabah günaydınlaşmak çok güzeldi. En iyisi bazı fotoğrafları seninle paylaşayım fotoğraflar konuşsun. Pazartesi Buluşmaları’nda okul bahçesinde tasarım şapkalar da birbiriyle buluştu:))
Hikaye anlatıcısı, tiyatro oyuncusu ve kukla sanatçısı Sn Canan Acarbaş Akgün, 5. sınıf öğrencilerimizle özel bir zaman geçirdi. Sn Akgün’ü bizlerle buluşturan Drama Öğretmenimiz Sn Merve Ulubektaş’a teşekkür ederiz.
2 Mayıs 2024 Perşembe
Sevgili Günlük,
Öğrenci Konseyi çalışıyor. Yazmıştım hani geçen Cuma toplantı yaptık diye. Harika öneriler geliyor öğrencilerimden. İşte birisini yakında gerçekleştiriyoruz. 6 Mayıs 2024 Pazartesi gününü merakla bekliyorum: Tasarladıkları çılgın şapkalarla okula bekliyorum öğrencilerimi:)
Bugün sanatla iç içeydik. Öğleden sonra 6. sınıflardan öğrencim Gökyüzü Çallı’nın resim sergisi açılışı vardı. “İki yıldır Bilkent’te bilgelik ağacından besleniyorum” diye kendini tanıtan Gökyüzü, “sadece resim değil, seramik, takı boyama ve takı tasarımı” gibi farklı sanat dallarına ilgi duyuyor. İfade ediş tarzından edebiyata da çok yatkın olabileceğini çıkarıyorum. Ruhun rengarenk özgürce uçsun Gökyüzü, kutluyorum seni.
Aşağıda paylaşacağım fotoğrafa bakınca tam olarak ne olduğunu anlamayabilirsin. Sürpriiiizzz! Bu okulda neler oluyor neler (göz kırpma işareti:)
Bugünlük bu kadar paylaşabilirim:) Dur, şöyle söyleyeyim, yaptıkça bir şeyler ortaya çıkacak, sana fotoğraflar paylaşacağım, yap-bozun parçalarını tamamlayabileceksin o zaman. Ayrıntılı bilgiyi o zaman yazacağım. Fotoğrafın tam olarak neresi olduğunu çıkaramayabilirsin, küçük bir yardım atayım sana: En üst kat, şimdiki 6. sınıflar koridoru.
Heeyyy!!! N’apıyosunuz siz ordaaaa????:)))
Bugünün sanat dolu geçmesini sağlayan Görsel Sanatlar öğretmenlerimiz Sn Nil Çelik ve Sn Ahu Kılıç’a çok teşekkür ederim.
1 Mayıs 2024 Çarşamba
Sevgili Günlük,
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlarım.
Bugünki yazım günlerin beni yakaladığı bir paylaşım olacak. Aslında 26 Nisan Cuma gününden beri zihnimde ve yüreğimde sana yazıyorum, haberin yok:)
Öğrenci Konseyi ile bir toplantı yaptık 26 Nisan’da. Başkan Ömer Tarık Gündüzöz toplantıyı yönetti. Sınıf temsilcisi öğrencilerim söz aldı harika fikirler sundular. Çiydem ve Gizem hocalarımla birlikte notlar aldık. Liderlik becerilerinle çok güzel ilerliyorsun Ömer Tarık! Yarın bu toplantıdan bir haberi paylaşacağım seninle.
27 Nisan Cumartesi günü tüm öğretmenlerimle birlikte okuldaydık. Öğrencilerimin anne ve babaları bu sefer çocuklarının sıralarına oturdular. Çocuklarının gelişimiyle ilgili veriye dayalı görüşlerin paylaşıldığı bu toplantı oldukça verimliydi.
29 Nisan Pazartesi Buluşmaları’nda başarılarımızı kutladık. Tüm okul topluluğumuza 6. sınıflardan Maya Uysal liderlik etti. Süreci çok iyi yönettin Maya, seni ayrıca kutlarım.
Şimdi sana hem fotoğraflar paylaşacağım hem de bilgi vereceğim. Fotoğraflar yazıları takip edemiyor kusura bakmazsın değil mi?:)
Piyano: Sare Özer: 22 Nisan 2024 tarihinde düzenlenen ISO / 132 puanla ABRSM Piano Exams ve 4th Grade kazanmıştır.
Bale: Beren Cebecioğlu.
Görsel Sanatlar: Zeynep Tolon ve Nil Talay. Türk Amerikan Derneği 24. Resim yarışması Bir Yudum Su konulu resim yarışmasında mansiyon ödülü kazanmışlardır.
Tales Matematik Yarışması Finalistleri: Aras Yaldız, Alp Özzeybek ve Mahir Çınar Gençoğlu.
Ankara’nın Öteki Yüzü Fotoğraf Yarışması: 1.lik Natürmort çalışmasıyla Maya Su Yolcu. 2.lik Perspektif çalışmasıyla Bahar Biçer. 3.lük Işık Gölge çalışmasıyla Ali Dora Alkaçır. Mansiyon Ödülü : Ali Selim Türkkan ve Güney Çelik.
Küçük Kız Voleybol Takımı: MEB’in düzenlediği Çankaya İlçesi Okulararası maçlarda okulumuzu temsil etmişlerdir: Elif Azra Yüce, Ada Günay, Deniz Kılıç, Jan Bursa, Şevval Süleyman Ağaoğlu, Bade Aslan, Eslem Ela Kumru, Ela Derin Türker, Özgü Öztürk, Duru Teke, Nehir Ertürk, Duru İpek Köse, İpek Gökşen, Defne Ela Akçam, Devin Çörekçi, Lara Uğuroğlu, Elif Ece Bütün, İpek Cinel, Berin Nazlı Taş, Gökyüzü Çallı, Âlâ İnci Sezer, Elif Nil Kartal.
Küçük Erkek Basketbol Takımı: MEB’in düzenlediği Çankaya İlçesi Okullararası maçlarda okulumuzu temsil etmişlerdir: Alper Kalem, Can Keskinsoy, Devin Sarp Yılmaz, Hasan Caner Tek, Kerem Kıvanç Şenol, Efe Sancak, Doruk Batu Yakar, Mehmet Görkem Ünsoy, Ahmet Arel Aktar, Pars Balkaya.
Jiu- Jitsu: Altan Ermiş, AJP Tour Uluslararası Brazilian Jiujitsu turnuvasında, 34 kilo sarı kemer kategorisinde ikincilik elde ederek gümüş madalya almaya hak kazanmıştır
Okçuluk: Zeynep Tolon, 4 Nisan tarihinde Meb Okullararası Yıldız Kız Okçuluk Yarışmalarında Klasik Yay dalında Ankara 11. si olmuştur.
Yüzme: Anthony Can Aydın, 13-14 Nisan tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Turcell Türkiye Yüzme Federasyonu Bölge Karmaları seçme müsabakalarında mücadele eden öğrencimiz federasyon karmasına seçilerek yurt dışında ülkemizi temsil etmeye hak kazanmıştır.
Yelken: 30 Mart 2024 tarihinde Ankara’da yapılan MEB Yelken Yarışlarında Alp Davutoğlu okulumuzu temsil ederek il 2. si olduktan sonra ilgili okullarası yapılan yarışta da 3. olmuştur.
Her birinizin yanaklarından öpüyorum. Adanmış bir şekilde çabalıyor, yeteneklerinizi geliştiriyor ve bizlerle paylaşıyorsunuz. Yürekten kutluyorum.
25 Nisan 2024 Perşembe
Sevgili Günlük,
Dünya DNA Günü’n kutlu olsun!
Açıkçası ben de bilmiyordum o günün bu gün olduğunu:) Bugün öğrendim! DNA’nın haritası en sonunda tamamlandı biliyorsun 2003 yılında (ayrıntılı bilgi için lütfen tıkla).
Bugün Bireyler ve Toplumlar Bölümüyle toplantımız vardı. Sınav sonuçlarını değerlendirme, müfredatta neler nasıl gidiyor gibi içeriklerle güzel bir paylaşımdı. Daha sonra 5 ve 7. sınıflarla çok amaçlı salonda yardımcım Fatma Hoca ile toplantılar yaptık ayrı ayrı. Daha önce yaptığımız toplantıların takibi amaçlı.. öz-değerlendirme.. Karşılıklı güven ilişkisinde neler oluyor diye birlikte sorgulamalar yaptık. Seviyorum çocuklarla olan bu toplantıları.
27 Nisan 2024 Cumartesi günü ikinci dönemin veli toplantısını yapacağız: Tüm ekip 9.30 – 16.00 arası okuldayız, bekleriz:)
24 Nisan 2024 Çarşamba
Sevgili Günlük,
Bugün Öğrenci Konseyi’ndeki sınıf temsilcilerimiz, başkanlarımız ve Psikolojik Danışmanlarımız Çiydem ve Gizem Hocalarımla BCC Catering’i ziyaret ettik. Aslında biz bu çalışmayı her yıl yapardık. Pandemiden sonra biraz ara vermiştik. Okulumuz yemekhane sorumlusu Gülay Hanımla birlikte yola çıktık:) çok uzak değil canım okulun karşısındaki binaya:))
Kocaman ama KOCAMAN DÜDÜKLÜ TENCERELERİ görmek, -18 dereceye ayarlı soğuk hava depolarını kısacık da olsa incelemek, tencere denilen büyüüüüük kazanlarda yemek yapan veya bulaşık yıkayan abla ve ağbilere “kolay gelsin” demek çok güzeldi. Bu gezi sonrası çok yorulduk 🙂 Bir brownie hak ettik:)) O sırada sohbet etme imkanı da oldu. Öğrencilerimiz okul yemekleriyle ilgili görüşlerini paylaşırken bu ziyaretten nasıl etkilendiklerini de sözlerine eklediler. Ben söylemiyorum onlar dile getirdiler:) Gıda Mühendisi Merve Hanım sordu bizim çocuklar yanıtladı.
Senin için fotoğraflar çektim. Bazılarında bizi tanıman zor olacak çünkü mutfağa girerken tedbil-i kıyafet gerekli:) değil mi yani?
Öğrencilerim ayrılırken “tekrar gelelim” dediler:)
Kapılarınızı öğrencilerime açtığınız için çok mutlu olduk Sevgili BCC Catering Firması. Sevgili Merve Hanım, Sevgili Gülay Hanım ve tüm ekibe zamanınız, güleryüzünüz ve ikramlarınız için teşekkürlerimi sunarım.
23 Nisan 2024 Salı
Sevgili Günlüğüm,
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu, mutlu olsun!
Bugün, İDV Özel Bilkent İlkokulu’nun hazırladığı 23 Nisan törenini Bilkent Müzik Sahne Sanatları Fakültesi’nde izledik. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı hep birlikte kutlamaktan çok mutlu oldum. Bağımsızlığın ve özgürlüğün koruyucusu olarak çocuklarımıza emanet edilen bu özel günde, ebedî liderimiz Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşlülüğüne yeniden hayran kaldım. Ulusumuzun geleceği sevgili çocuklarımızın bugün salondaki törende hepimize sirayet eden heyecanları, gözlerindeki mutluluk pırıltıları beni o kadar etkiledi ki tarif edemem.
Ne mutlu bizlere! İDV Özel Bilkent İlkokulu öğrencilerimiz Atamızın emanetine nasıl sahip çıktıklarını bir kere daha gösterdiler. Öğrencilerimizi ve emeği geçen tüm öğretmenlerimizi yürekten kutluyorum. Coşku dolu, çok güzel bir törendi.
(Görsel: Hicabi Demirci)
22 Nisan 2024 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Bu sabah okul yolu cıvıl cıvıldı!
Pazartesi Buluşmaları’nda Ortaokul olarak 23 Nisan Bayramımızı kutladık. 5. sınıf öğrencilerimden Bade Altınel törene liderlik etti. Sakin ses tonun, kendinden emin duruşu ve konuşma biçiminle sahneye çok yakıştın Bade, bravo sana.
Bade açılışı yaptıktan sonra Turkuaz Okul Korumuz Zişan Hocamızın liderliğinde salonu şahane ezgilerle doldurdu ve çocukluğumu hatırlattı:
23 Nisaan kutluu olsuuuun!
Sevinin çocuklar övünün büyükler 23 Nisan kutluu olsuuuunnn!
Çok büyük bayram bu bayram herkese kutlu olsun!
Çok büyük bayram bu bayram herkese mutlu olsun:)
Şimdi, aşağıdaki fotoğrafa dikkatlice bak lütfen! Ne gördün?
Konuşma yapan bir öğrenci fotoğrafı.. Kim mi bu çocuk? Okul Müdürü konuşması var bu fotoğrafta yani ben bir konuşma yapıyorum:) Tanıyamadın mı?
7. sınıflardan öğrencim sevgili Çağla Ege Orun, Okul Müdürü olarak bir konuşma yapıyor ve tüm okul topluluğuna hitap ediyor. Etkileyici bir konuşma yaptın Çağla Ege, gurur duydum seninle.
Şiir olmadan 23 Nisan olmaz değil mi? 6. sınıflardan Maya Uysal, sahne önünde heyecanını çok iyi dengeledin ve güzel bir şiir okudun. Harikaydın!
Bir başka şiir, 5. sınıflardan Duru Teke ve Can Afacan’dan geldi:
“Özgürlük şarkısı bizim şarkımız
Vatanı yükseltmek tek amacımız
Mustafa Kemal’in ışığıyla
Yurt için, ulus için hep çalışırız.”
Ne güzelsiniz çocuklar! Duru ve Can, pırıl pırıl seslerinizle heyecan kattınız.
Elif Ece Bütün’ün, 6. sınıflardan öğrencim, piyanoda sihirli parmakları var sanırım:) Evet müzik kalitesini değerlendiremem ama Elif Ece çalarken çok amaçlı salonu dolduran ezgi çok hoşuma gitti. Sanat hep hayatında olsun n’olur! Harikaydın.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun! Bağımsızlık ve özgürlük için Atam sana minnettarız.
20 Nisan 2024 Cumartesi
Sevgili Günlük,
Bu yıl, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yılı!
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Bilkent Ün. Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde saat 11.00’de İlkokulumuzun hazırladığı bir törenle kutlanacak. Yukarıdaki yazıdan da anlaşıldığı gibi biz de Ortaokul olarak Pazartesi Buluşmaları’nda, bir gün önce 22 Nisan’da törenimizi yapacağız. Ortaokul Meclis Başkanlarımız yani Öğrenci Konseyi Başkanları’yla yaptığımız toplantıda sınıf temsilcisi öğrencilerden gelen öneriler doğrultusunda Pazartesi günü öğrencilerim serbest kıyafetle okula gelecekler:)
Sana biraz matematikten bahsetmek istiyorum. Diyeceksin nereden çıktı şimdi bu:) ama mutluluğumu paylaşmak istiyorum desem… Matematiksel düşünmeyi seven, algoritmalarla uğraşan birçok öğrencim var ama ben seni 4’üyle tanıştırmak istiyorum: Tales Müzesi tarafından yapılan Tales Matematik Yarışması’nın final etabına davet edilen 8. sınıflardan Mahir Çınar Gençoğlu, 7. sınıflardan Aras Yıldız ve Alp Özzeybek. Bir diğer matematik yarışması olan Kanguru Matematik Yarışması’nda finale kalan 5. sınıflardan Baray Alp Kalanlar.
Bravo çocuklar. Gurur duyuyorum sizlerle. Dilerim, matematik sevdanız yaşam boyu can suyunuz olmaya devam eder.
19 Nisan 2024 Cuma
Sevgili Günlük,
Bayram sonrası okul gündemi çok hızlı devam ediyor. Bahar aylarıyla beraber okulda hareket artışı her zaman olur olmasına…
Öylesine hızlı bir haftaydı ki… Bugün Rektörümüz Prof Dr Kürşat Aydoğan ve Rektör Yardımcımız Prof Dr Erdal Erel de okulumuza gelerek çok hızlı ama bizler için çok önemli ve anlamlı bir ziyarette bulundular.
Bu hafta neler yaptım diye düşünüyorum şimdi! Yazmak iyi gelecek ve zihnimi yavaşlatacak haftanın gün biterken saatlerinde… Bölümlerle toplantılar yaptık hafta içine dağılmış günlerde. Sahne Sanatları, Dil ve Edebiyat, Kütüphane, Fen Bilimleri, Beden ve Sağlık Eğitimi, Matematik ve Görsel Sanatlar Bölümündeki öğretmenlerimiz ve yardımcılarımla bir aradaydık. Öğrencilerimizin ders bazında akademik durumlarını değerlendirdik. Etkinlikler planladık. Verimli bir toparlanma-güncelleme zamanı oluyor bu toplantılar. Neredeyiz, neyi nasıl yapıyoruz, nasıl yaparsak daha iyi olur konuşmaları: Reflection-time.
Farklı toplantılar da yaptım farklı uzmanlık alanlarındaki kişilerle ama şimdi yazamam içeriklerini:) Bu ne gizem diyeceksin evet haklısın ama önümüzdeki aylarda gerçekleştiğinde anlayacaksın tohumlarının bu haftalarda atılmış olduğunu.
Öğrenci Konseyi Başkanlarımız Ömer ve Berke ile de bir toplantı yaptık Çiydem Hocamla ve birlikte okul meselelerini konuştuk. Sınıf temsilcilerinden gelen önerileri ilettiler ve birlikte bir karara vardık:) Ben de bu ortak kararımızı dün k12 üzerinden tüm öğrencilerime ulaştırdım.
15 Nisan 2024 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Bayram hepimize iyi geldi. Dilerim sana da iyi gelmiştir. Galiba yaş aldıkça bayramlaşmanın anlamı da büyüyor!
Bugün bayram-ara tatil sonrası çocuklar gözüme daha pırıl pırıl gözükmeye başladı okulda:))
Yok yok çok tatlı yemedim:)) Havalar nasıl ısındı onu demeye çalışıyorum 🙂 Güneş sanki Temmuz ayındaki gibi geldi bugün.
Hmm çocuklar okula gelirken şapkalarını da getirseler iyi olacak! O derece yani.
Bugün Dünya Sanat Günü, biliyor musun? Pazartesi Buluşmaları’nda 5. sınıf öğrencilerim Görsel Sanatlar Bölümü öğretmenlerimizle açık havada sanat etkinliği yaptılar. Ünlü sanatçıları ve eserlerini tanıyarak birlikte afişler tasarladılar.
6. sınıf öğrencilerim ise Müzik öğretmenimizle birlikte çok amaçlı salonda ritm, cup-song ve müziğin dünyasındaydılar.
7. sınıf öğrencilerim sınıf öğretmenleriyle zeka oyunlarıyla eğlenirken 8. sınıflar çim alanda paylaşım içindeydiler.
“Yaşasın sanat!” deyince zihnime düşen, çizimlerini, sosyal medya aracılığıyla takip ettiğim Alireza Karimi Moghaddam’ın hoşuma giden bir görseliyle seni başbaşa bırakmak istiyorum.
9 Nisan 2024 Salı
Sevgili Günlük,
Sevgili 3 Nisan 2024 Çarşamba,
Bugün Bilkent Günü!
Okullarımız kurucusu Prof. İhsan Doğramacı’yı 109. doğum gününde saygı ve minnetle anıyoruz. Hocabey’in doğum günü olan 3 Nisan, 13 yıldır Bilkent Günü olarak kutlanıyor. Bilkent Günü kutlamasına davetli olarak katıldığım toplantıda Mütevelli Heyeti Başkanı Sn Gülsev Kale açılış konuşmasını yaptı. Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof Kürşat Aydoğan Bilkent 2024‘ün başarılı çalışmalarını ve gurur verici ödüllerini grafiklerle sundu.
Şimdi seninle paylaşacağım fotoğraflar, 6. ve 7. sınıf öğrencilerimden… Seçmeli görsel sanatlar dersini seçen tüm öğrencilerimin 25 Şubat haftasındaki harika seramik çalışmalarından:
Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof Yasemin Afacan’ın, öğrencilerime sunduğu muhteşem fırsat için çok teşekkür ederim.
Öğrencilerim fırınlanmasını bekledikleri el emeği seramik saksılarına Nil ve Ahu öğretmenlerimle birlikte 27 Mart’ta çiçekler ektiler ve okul koridoruna yerleştirdiler. Seramik saksılardaki çiçekleri “Kurucumuz Prof İhsan Doğramacı’nın kalbimize ektiği sevgi ve bilgelik tohumlarını, ona ithafen büyüteceğiz.” diyen öğrencilerime, Nil ve Ahu öğretmenlerime teşekkür ederim. Ben de bu özel günde seninle paylaşıyorum. Bilkent Günü kutlu olsun!
Öğleden sonra Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölüm Başkanı Çiydem Eroğlu’nun “Aile Yaşam Döngüsünde Ergen Ebeveyni Olmak” konulu veli seminerine gecikmeli de olsa katılabildim. Güzel bir çalışma oldu Çiydem Hocam teşekkür ederim emeğinize sağlık. En çok hoşuma giden konulardan biri de anne babaları okulda görmek ve etkileşim içinde olmak oldu. Bu seminerlere devam edelim değil mi?:)
Aile yaşam döngüsüyle ilgili benim düşüncelerim şöyle: Çocuklarımızın yaşadıkları gelişim dönemleri anne-babanın da benzer bir dönemden geçmesine fırsat verebiliyor desem:) Ne demek bu? Ergenlik, bağımsızlık ve kimlik gelişimi için yeni sorgulamalar demek temelde… Ben kimim sorusunun farklı komponentleri yani toplumsal, cinsel ve mesleki kimlik sorularının varlığı.. daha fazla özerklik ihtiyacı… Bazen, farkına varmadan, ebeveynler de çocuklarında gördükleri gelişim çağına özgü özellikleri, belki de çok adını koymadan, kendilerini sorguluyor olabilirler.. Bunu ben demiyorum literatür diyor:) ben de destekliyorum:)
Bir de toplantı sırasında çocukların anne babalarına kendilerini açmasıyla ilgili durumlar tartışıldı. Yaşları büyüdükçe çocukların kendilerine özel olarak gördükleri yaşam alanlarını daha az paylaşma eğilimi gösterebildiklerini düşünüyorum ki bu da özerklik ihtiyacından kaynaklanıyor. Bu, çocuğun senden tamamen uzaklaştığı veya herşeyi içine attığı anlamına gelmiyor. Ergenliğe geçişle birlikte daha sık karşılaştığın bir yaşantıyla yani odasına girmek istediğinde sana gösterdiği tepki gibi bir benzetme yapabilirim. Özerklik ihtiyacı, kendini yönetebilme deneyimleri evde yakın ilişkilere farklı sınırlar koymakla gelişebilir. Tabii ki yakın ilişkilerin yaşandığı okul hayatı da özerklik-bağımsızlığın öğrenilmeye çalışıldığı yerlerdir. Birden kendimi tez cümleleri yazarken buldum :)) sevdiğim konular olunca durduramadım kendimi. Şimdilik bu doz yeter:) daha sonra konuşuruz yine.
29 Mart 2024 Cuma
Sevgili Günlük,
Sana bu hafta da gününde yazamadım. Biliyorum beni özlüyorsun (göz kırpma işareti:)
Salı ve Çarşamba sabahlarına Milli Eğitim Bakanlığı’nın ülke genelindeki ortak sınavını bilgisayarıma indirme telaşıyla uyandım. Geçen döneme göre bakıldığında sistem çok iyi çalıştı. Bu sefer de benim evdeki internet problem yarattı!!
6. sınıflar Türkçe ve Matematik dersleri için ortak heyecanı yeniden yaşadılar. İlklerin olduğu bir sınav oldu Türkiye için: Türkçe sınavında 14 soru test şeklinde, 2 soru açık uçlu soruldu. 16. soruyu görünce yardımcım Ali Beyle birlikte gülümsedik çünkü sınıflarındaki temizlik-düzen konusuyla ilgili 6. sınıf öğrencilerimizle bir müddettir üzerinde hep birlikte çalıştığımız bir konuya parmak basılmıştı:)) Matematik sınavında ise 10 açık uçlu soru vardı. Matematiği okuldaki ders öğretmenlerinin de dahil olduğu bir sınav komisyonu değerlendirecek.
Veee bu hafta Kütüphaneler Haftası’nı kutladık!
Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Sn Doç Dr Şenol Bezci’yi okulumuzda ağırladık. Türkçe dersleriyle bağlantılı 6. sınıf öğrencilerimizle 28 Mart 2024 Perşembe günü Sn Bezci bir araya geldi.
Okul kütüphanesinde her şubedeki öğrencilerimizle ayrı ayrı toplanan Sn Bezci bir “Karikatür Atölyesi” yaptı. “Destanlar” ünitesini eylem adımlarından biri olarak sözlü ve sözsüz anlatımın gücünü karikatürize etmek bakış açısıyla ele aldı. Yardımcım Ali Bey sürece eşlik etti.
Sn Bezci bir hikayeyi parçalara bölerek yani analiz ederek hikayeye farklı eklemeler yapabilmenin ince taraflarını öylesine etkili paylaştı ki öğrencilerim dersin bitiminde karikatür sahnelerini çizivermeye başlamışlardı. Öğrencilerimi mizahî bakış açısına yüreklendiren ve karikatür çizmenin mümkün olabileceğine ilişkin inancın tohumlarını alçakgönüllülükle atıveren yaklaşımı için Sn Şenol Bezci’ye minnettarım.
Sevgili Kütüphanecimiz Sn Evrim Metin İnal’a edebiyatın zengin dünyasını öğrencilerimle çok yönlü buluşturduğu tüm çalışmaları için yürekten teşekkür ederim.
Eveet bu fotoğrafın başlangıcı, sağdaki zarfla, ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin ofisime gelerek okuma bayramlarına beni davet etmeleriyle başladı. Pazartesiden başlayarak her gün birinci sınıf öğrencilerinin sevinçleri salonda yankılandı. Fırsat buldukça çok amaçlı salona gittim ki gözlerindeki pırıltıya, yüzlerine yansıyan heyecana ve güm güm atan kalplerine ortak olayım. Öylesine güzellerdi ki:)
Bu fotoğraf, sahnede gösterilerini yapan birinci sınıf öğrencilerinin el yazısıyla hazırlanmış “Bir Dilek Tut” kartları. Eğer doğru hesapladıysam 2027-2028 eğitim öğretim yılında ortaokul 5. sınıf öğrencisi olacak mini mini birler bakalım ne dilekler dilemişler diye okudum:) Bazılarını paylaşmak istiyorum seninle: “Oyuncak” dileyenler var bir kesimde… oldukça önemli sayıda “Bir köpeğim olsun”, “Yavru kedim olsun” dileklerini de okudum. “Savaşlar bitsin” ve “Kar yağsın” dileklerini okuyunca dünya meselelerini düşünen zihinlerle karşılaşmak çok ama çok hoşuma gitti. Özellikle dikkatimi çeken bir dilek var onu yazmazsam olmaz: “Dinazorları görebilmek” :)) Bunu yazan koca yürekli güzel çocuk aynı zamanda “Her gün yılbaşı olsun” da demiş:))
İDV Özel Bilkent İlkokulu’nun sevgili 1. sınıf öğrencileri, dilerim tüm dilekleriniz gerçekleşir:) Sizleri ve tüm öğretmenlerinizi yürekten kutluyorum.
Bugünün Dünya Sıfır Atık Günü olduğunu biliyor musun? Türkiye’nin En iyi Sıfır Atık Uygulaması Ödülü’ne sahip Bilkent Üniversitesi, Dünya Sıfır Atık Günü’nü etkinliklerle kutladı. 5. sınıf öğrencilerimiz İngilizce derslerindeki çevreyle bağlantılı üniteleri kapsamında bu etkinliğe ders öğretmenleri ve yardımcım Fatma Hanımla birlikte katıldılar. Fotoğrafları henüz bana ulaşmadı ama okul bülteninde yer alacak. Söylemek istediklerini pankarta döken çevreye duyarlı aktivist gençlerimiz yetişiyor! Okulda sıfır atık konusunu odağımızda tutalım ve biraz daha fikir alışverişinde bulunalım, tartışalım çocuklar ne dersiniz? Fikirlerinizi duymayı çok isterim.
Bu arada, Özel Bilkent Okulları (ilk, orta ve lise) olarak okullarımızın farklı Instagram sayfalarını tek bir adreste buluşturduk. Bizleri takip etmek istersen okul Instagram adresimiz: idvbilkentokullari
23 Mart 2024 Cumartesi
Sevgili Günlük,
Şu anda 8. sınıf öğrencilerim Özel Bilkent Lisesi Giriş Sınavı’ndalar! Yüreğim onlarla. Tüm öğrencilerimin bu sınavı geçmesini ve emeklerinin karşılığını almasını diliyorum.
Bugün aynı zaman bizim okulumuza aday öğrencilerin yani 5-6-7. sınıfların giriş sınavı da var. Şu anda aday öğrenciler de sınavdalar. Anlayacağın farklı yaş gruplarında sınanma heyecanı devam ediyor! Çocukların ve ailelerin kalbi pırpır!
2. dönemin hızlı geçtiğini hep deneyimliyorduk ama bu sıralar sanki günler çok daha hızlı uçuyor desem yeridir. Tam mindfulness zamanı:) Zihnimi, sana yazarak, yavaşlatacağım:) Geriye dönük kısa kısa haberler paylaşacağım.
Ekinoks günü kar yağdı Ankara’ya. Okul bahçesi kartopu yapmaya ve oynamaya çalışan çocuk mutluluğu ile yankılanıyordu. Hmmm! Aynı şeyi nöbetçi öğretmenlerim için söyleyebilir miyim o kadar da emin değilim:) N’apsın çocuklar iklim kriziyle kar yağışını o kadar az görmeye başladılarki! Ne hatırladım biliyor musun? Hacettepe’de lisans öğrencisiyken Adana ve Antalya’dan gelen arkadaşlarımız vardı. O zamanlar kar ilk yağdığında o kadar heyecanlı ve mutluydular. Tam da şimdi öğrencilerimin bazı hâllerini yakalayınca o zamana gittim:)) Tabii bu arada eklemeliyim nerede o zamanki kar yağışı Ankara’ya, nerede şimdiki kar yağışı! Beytepe’ye otobüsler çıkamazdı, mümkün değil. Kıyas götürmez. Şimdi azıcık kar atıştırınca trafik kilitlenmesi gibi değildi yani konu.
Evet gittim geldim! Rota, yeniden hesaplanıyor:))
AB Erasmus+ Okul Eğitiminde İşbirliği Ortaklıkları (KA220-SCH) kapsamında İspanya, İtalya, Portekiz ve Türkiye’den İDV Özel Bilkent Ortaokulu’nun dahil olduğu PLEDGE Projesi’nin son ayağı olan projenin farklı kurum ve kuruluşlarla paylaşma-tanıtma toplantısını 20 Mart 2024 Çarşamba günü okulumuz Çok Amaçlı Salonu’nda davetli konuklarımızla birlikte gerçekleştirdik.
Pledge: The Promise of Gamified Online Guidance Tools to Support Career Management. Bu demektir ki Pledge Projesi, kariyer yönetimi becerilerini desteklemek için oyunlaştırılmış çevrimiçi rehberlik araçlarını taahhüt etmeyi amaçlayan bir proje. Toplantımızın sunuculuğunu 8. sınıf öğrencim Nil Talay yaptı. Nil, bu projenin öğrenci uygulamalarında asistanımız olduğu için toplantıya liderlik etmesiyle bizleri ayrıca gururlandırdı.
Müzik öğretmeni Sn Zişan Aybar’ın şefliğinde ve öğrencim Ece Solmazlar’ın piyanodaki muhteşem eşliğinde okulumuz Turkuaz Korosu bizlere sırasıyla “I am the Earth” (Söz-Müzik: Glyn Lehmann), “Yürüyelim Dostlar” (Söz:Muammer Sun, Müzik: Sarper Özhan) ve Etiyopya halk şarkılarını seslendirdi. Öğrencilerimin sesleri pırıl pırıl salonda yankılandı. Harika bir performanstı! Hepsini yürekten kutlarım.
Müzikle başlayan toplantımızın açılış konuşmasını İDV Özel Bilkent Okulları Genel Koordinatörü Sn Dr. Aykut İnan İşeri yaptı.
Kariyer rehberliği konusunda alandaki uzman hocalarımızı konuklarımızla buluşturmayı hedeflemiştik. TED Ün. Eğitim Fakültesi Dekan Yrd. ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Olcay Yılmaz “Kariyer Danışmanlığı ve Rehberliğinde Güncel Yönelimler” konulu bir sunumu dinleyicilerle paylaştı.
Kariyere bakıştaki değişimlerden bahseden Dr. Yılmaz, önümüzdeki beş yıl içerisinde mesleklerin gerektirdiği becerilerin %35’inin değişmiş olacağını ve bugün ilkokula başlayan çocukların %65’inin şu an var olmayan bir meslekte olmasının söz konusu olacağının altını çizdi.
Günümüzde iş ve mesleğe yüklenen anlam değişimlerinden, yakın gelecekteki becerilerden, kariyer geçişleri ve kariyer dayanıklılığı gibi içerikleri yoğun konulardan bahseden Sn Olcay Yılmaz’a, yoğun iş temposu içinde ricamızı kabul ederek okulumuzdaki bu organizasyona katıldığı ve kıymetli tecrübelerini bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ederim.
Daha sonra ben, proje koordinatörü olarak, proje hakkında genel bir bilgi verdim. Pledge Projesi, koordinatör olarak yürüttüğüm 3. Avrupa Birliği Projesi. Neden bunu şimdi açıklıyorum dersen, Pledge Projesi bir önceki projedeki bağlantılarımız sayesinde şekillendi. 2020 yılında tamamladığımız Jobland Projesi‘nde birlikte çalıştığımız İspanyol ekip arkadaşlarım, yürütücü olacakları Pledge Projesi’ne okulumuzu davet ettiler. Çok yakında, 31 Mart 2024 tarihinde sona erecek olan Pledge Projesi’ne Covid-19 Pandemisi sonrası 2021 yılında başladık. Pledge proje web sayfasına buradan ulaşabilirsin.
Teknoloji ve Tasarım öğretmenim Çiğdem Karasu, projede geliştirilmesi amaçlanan oyunlaştırılmış çevrimiçi rehberlik modüllerini tanıttı. 6 modül projede yer alıyordu. Biz okul olarak “Güçlü Yönlerimi Geliştirmek” modülünü ele almıştık. Geliştirilen oyunu 8. sınıflar ve bir grup lise öğrencimiz oynayarak bizlere geribildirim vermişti. Çiğdem Hocam da bu geribildirimler üzerine çalışarak oyunda düzeltmeler yapılmasını sağladı. Çiğdem Hocamın asistanı öğrencimiz Nil Talay, arkadaşlarına uygulamalar sırasında yardımcı oldu. Bizim öğrenciler İngilizce versiyonunu kullandılar. Merak etme, Türkçe çevirileri yapıldı ama sisteme yüklenmesi ve hazırlanması biraz zaman alsa da gelecek aylarda herkesin kullanımına proje web sayfasında açılacak. Nil, bizlerin gözden kaçırdığı yerleri büyük bir titizlikle saptadı. Bravo Nil:) Sen olmasan bu çalışma eksik kalırdı, gerçekten!
Pledge toplantısı biterken 7. Sınıf öğrencimiz Beren Bağdatlı ve 9. Sınıf öğrencimiz Zeynep Sözüdoğru yan flüt dinletisiyle harikaydılar.
Öğrencilerimizin hepsiyle gurur duyduk. Projenin çok kapsamlı bir çalışma olduğuna ilişkin tebrik mesajlarını toplantı bitiminde duymak, gençlerin kariyer yönetimi becerilerine olası katkımızı düşününce bizleri mutlu etti.
İsimlerini paylaşacağım meslektaşlarım olmasa Pledge tanıtım toplantısı bu kadar iyi olmazdı diye düşünüyorum: Sn Çiğdem Karasu’ya projenin uygulamalarını büyük bir emek ve sabırla yürütmesine, Sn Hamza Alakuştekin’e ÇAS’taki ve aslında okul açıldığından bu yana tüm okul genelindeki ses-mikrofon sistemini adanmış bir şekilde büyük bir özveriyle işler hale getirmesine, Sn Zişan Aybar’a Turkuaz Korosu’nu bu toplantıya hazırlamak için özen göstermesine ve değerli şefliğine, Sn Gamze Teke’ye sunucu öğrencimizin sahneye hazırlanması için ayırdığı zamana ve gösterdiği emeğe, Sn Çiydem Eroğlu ve Sn Gizem Nur Göz’e proje toplantı bilgisinin yaygınlaştırılması konusunda gösterdikleri desteğe, Sn Hande Baltacı, Sn Rubbiye Şapçı, Sn Selma Işık, Sn Suat Keskinsoy, Sn Gülay Pektaş ve Sn Sevil Tanrısever’e organizasyonun farklı basamaklarındaki önemli katkıları için ve elbette yardımcılarım Sn Fatma Onan’a ve Sn Ali Toker’e toplantı öncesi ve sırasında işleri kolaylaştırmadaki desteklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.
Sana 16 Mart 2024 Cumartesi günü yaptığımız Profesyonel Gelişim Günü’nden bahsetmediğimi farkettim. Prof. Dr. İnayet Aydın ile “Sınıf Değerlendirme Teknikleri” konulu tüm öğretmenlerimizin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz bir çalışma yaptık. Öğrencinin dersle ilgili hedefe ulaşıp ulaşmadığını kolayca anlamanın çeşitlendirilmiş ve pratik 17 tekniğiyle buluşmak çok güzeldi.
19 Mart 2024 Salı
Sevgili Günlük,
AB Erasmus+ Pledge: “Kariyer Yönetimi Becerilerini Desteklemek için Oyunlaştırılmış Çevrimiçi Rehberlik Araçları” Projesi sonuçlarını aktaracağımız toplantıya davetlisin. Aşağıdaki afişte ayrıntılar var. Yarın görüşmek üzere!
18 Mart 2024 Pazartesi
Sevgili Günlük,
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. Yılı’nı törenle kutladık.
Tören organizasyonunu sağlayan Bireyler ve Toplumlar Bölüm Başkanı Sn Duygu Ertuna’ya çok teşekkür ederim. Töreni 8. sınıf öğrencilerimden Kuzey Cihanoğlu sundu. Güne özel anlam katan konuşmasıyla Kuzey’i tebrik ediyorum. Gurur duydum!
Muhteşem Turkuaz Koromuzu, piyano virtüozu Ece Solmazlar’ın eşlikçiliğinde Çanakkale türküleriyle dinlemek çok güzeldi.
Sn Zişan Aybar’ın şefliğindeki okul koromuz günden güne harika seslerle bizleri büyülemeye devam ediyor. Senin için buraya bir video bırakıyorum, lütfen tıkla.
Öğrencim Âlâ İnci Sezer, tüm okul topluluğu olarak hepimizi temsilen, yürekten okuduğu şiirle atalarımıza şükran duygularımızı seslendirdi. Ben de sana teşekkür ederim Âlâ İnci!
8. sınıfların gönüllü katılımıyla oluşan Çanakkale Destanı Oratoryosu’nda yer alan öğrencilerim sahneyi öyle bir doldular ki görmeliydin! Gözlerim doluyor böyle anlarda… Sözleri içimize işleyen Oratoryo için Sn Duygu Ertuna ve Sn Güneş Topçu Demirtaş’a teşekkür ederim.
Bugün sahnede ve izleyici sandalyelerinde olan tüm öğrencilerim pırıl pırıl aydınlık saçıyorlardı çünkü biliyorlardı ki Çanakkale Geçilmez! Hepinizle gurur duyuyorum!
Çanakkale Zaferi’nin 109. yılında anma törenimizde olduğu gibi, İDV Özel Bilkent Ortaokulu öğrenci ve öğretmenleri olarak bu destansı zaferin çok güçlü bir özgürlük tutkusu ve vatan aşkıyla yaratıldığının bilincinde olarak Gazi Mustafa Kemal ve Çanakkale şehitlerimizin önünde minnet ve saygıyla eğiliyoruz.
7 Mart 2024 Perşembe
Sevgili Günlük,
Saatli Maarif Takvimi: Bugün, 1445 Hicrî Şaban 26, 1439 Rumî Şubat 23 ve günün uzaması 3 dakika (daha).
Böyle bir güne sabah günaydın faslında Feride Öğretmen ile karşılaştım:) Çok güzel oldu. Feride Öğretmen kim mi? Aaaaa, nasıl tanımazsın!
6. sınıflardan öğrencim Neda da tam bir kitap kurdu! Neda’ya kitap dayanmıyor maşallah:) Çalıkuşu Feride, ilk öğretmenlik deneyimi için kuş uçmaz kervan geçmez Zeyniler Köyü’ne gider. Öğretmenliğe başladığı ilk günden itibaren o da “günlük” tutmaya başlar:)) 1986 yapımlı Aydan Şener’in oynadığı filmi de ne güzeldir!
Eveet bugün Feride Öğretmenlerin yol göstericiliğiyle devam etti günüm:
Kütüphane ve kitapların okulun kalbi olması yani öğrencilerim için güçlü bir çekim merkezi olması adına 2. dönemin başından beri kafa kafaya veriyoruz. Kütüphanecimiz Evrim Hanımın bölümlerin toplantılarına katılmasına ilişkin planlamalara başladık. Kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yaptık, 1,5 yıl süre verdik kendimize.
Kütüphanede özellikle İngilizce hikaye kitaplarının zorluk derecesine göre ayrıştırılması konusunda OAB üyesi velimiz Sn Esra Tünay’ın rehberliği çok değerli. Üniversitemizin Hazırlık Bölümü Öğretim Üyesi olan Esra Hanımın önerisiyle, Dil Edinimi Bölüm Başkanı Carlos Hocamızla bir araya gelerek kitapları grupladı. Daha sonra, fırsat bulduğu her aralıkta kitap sırtlarına renk etiketlerini yapıştırmak üzere defalarca okula geldi, gelmeye devam ediyor. Esra Hanıma bu kıymetli çabası ve ayırdığı zamanı için öğrencilerim adına çok teşekkür ederim.
Aşağıdaki fotoğrafta da gördüğün gibi bugün kütüphaneye gittiğimde Esra Hanım renk kodlarını yapıştırmaya devam ederken öğrencim Toprak Sofuoğlu da ona yardım etmekten çok mutlu haliyle harıl harıl çalışıyordu:) Toprakcığım sana da çok teşekkür ederim katkın için.
Esra Hanım dersine yetişmek için okuldan ayrılınca ben de yemeğe geçtim çünkü öğleden sonraki bir randevuma yetişmem gerekiyordu: Kaç gündür merakla beklediğim bir resim sergisi. Şimdi seni iki yetenekle tanıştıracağım. Birlikte resim yapmaktan hoşlanan iki kafadar, bu güzelim arkadaşlıktan yola çıkarak resim sergisi hazırlamışlar. Fikir çok hoşuma gitti. Serginin daveti için hazırladıkları posteri görünce bayıldım zaten!
Ne demek istediğimi anladın değil mi? Avatarları çok güzel olmuş. Ben çok beğendim yani. Bi tane de okul müdürü avatarı yapsak diyorum:)) nasıl olur ki?
Ressamlarımız Ayşe Ela Ersoy ve Beren Kaptan’ı yürekten kutluyorum. Hayalleriniz ve arkadaşlığınız rengârenk büyüsün çocuklar! Görsel Sanatlar öğretmenim Sn Nil Çelik’e teşekkür ederim.
Günün bitiminde, okul sonrası denizel biyoçeşitlilik kursu 7. sınıf öğrencilerim Fen Bilgisi öğretmenim Sn Okan Aksoy’un liderliğinde Teyit’ten Sn Esra Özgür ile özel olarak bir araya gelmişlerdi.
Ne konuştular acaba? Şüphelerim var:)) Sanırım bu kası çok fazla çalıştırdım akşam akşam:))
İşin şakası bir yana fotoğrafa bakınca öğrencilerimin nasıl pûr dikkat dinlediklerini görüyorsun değil mi? Bilim dikkati işte bu!
5 Mart 2024 Salı
Sevgili Günlük,
Yaklaşık on gün kadar önce okul içinde zaman zaman yoğunluğunun arttığını gözlemlediğimiz plastik atıklarla ilgili yardımcılarımla konuşuyorduk. Tam bu konuşmanın üzerinden gün geçmedi ki yardımcım Fatma Hocamdan bir mesaj geldi: Bakın bizimle benzer endişeleri paylaşan bir öğrencimiz var. Sonra bugün beni 5D’den Devin Çörekçi ile buluşturdu. Çok sağol Fatma Hocam!
Devin, plastik atıklara ilişkin gözlemlerini paylaştı. Öğrencim Devin’den gelen bu ilk eylem beni öylesine mutlu etti ki! isminin anlamını nasıl güzel taşıyor değil mi? Okuldaki plastik atıklara ilişkin Devin kendi sınıfıyla görüşünü ve endişesini paylaşacak. Arkadaşlarından neler yapılabileceğini ilişkin öneriler alacak ve yeniden benimle bir araya gelecek. Ekolojik liderlik harika!
Dünya genelinde mikroplastiklerin ne kadar yayıldığını biliyor olmak, gelecek kuşaklara sorumluluğumuzu bin kat arttırıyor desem sanırım abartmış olmam. Mikroplastikler konusunu birazcık incelemek istersen lütfen burayı tıkla. Bu konu biraz gündemimizde kalacak, öyle görünüyor.
İklim kriziyle bağlantılı kar yağışını doğru dürüst görmediğimiz Ankara’da bu arada cemre 3. kez düştü:) Bu sefer toprağa!
Bahar geliyorrrr!
4 Mart 2024 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Günümüz bilgi ekosisteminde bilgiyi doğrulamak ve güçlendirmek ne kadar önemli değil mi?
Şöyle sorsam belki daha etkili olur: Senin şüphe kasın var mı? Nerede?
Bugün biz 7 ve 8. sınıf öğrencilerimle birlikte şüphe kaslarımızı çalıştırmanın farklı yollarını öğrendik. Teyit’in Eğitim Programları Sorumlusu Sayın Esra Özgür, Eleştirel Düşünme için Şüphe Kası Buluşmaları kapsamında bizlerle bir söyleşi yaptı. Çok keyifli ve zihin açıcı bir paylaşımdı. Okul topluluğumuzla Teyit’in kıymetli tecrübesini buluşturan Fen Bilgisi öğretmenim Sn Okan Aksoy’a çok teşekkür ederim.
1 Mart 2024 Cuma
Sevgili Günlük,
Günümü ışıl ışıl yapan iki öğrencimle yaptığımız sohbetin mutluluğunu hâlâ hissediyorum!
Seni BİLKENT TIMES Gazetesi’nin Yazı İşleri Müdürleriyle tanıştırayım: John Damian Alp Alexander ve Rüzgâr Akyıldız. 5A sınıfından öğrencilerim, Psikolojik Danışman Gizem Hanıma giderek okul gazetesi çıkarmakla ilgili harika fikirlerini paylaşıyorlar ve benimle buluşmak istediklerini söylüyorlar. Gizem Hanım bizleri buluşturdu ki çok teşekkür ederim kendisine.
Masada gazetenin taslak hâli var: El yazılarıyla çizimler, notlar, karalamalar. Heyecanımı tarif edemem sana. John Alp ve Rüzgâr düşündükleri yazılardan mesela okulumuzdan haberleri, dünya meselelerini, karikatürleri, eğlenceli önerileri öylesine istekle paylaştılar ki! Dinledikçe çocuklarla birlikte olduğumuz mekân büyüdü. Onlar anlattı ofis büyüdü, büyüdükçe onlar anlattı, kocaman oldu. İçine dünya sığdı. Öylesine genişlemiş hissettim işittiklerimle.
Sonra bi ara ben de öneride bulunabilir miyim diye sordum. Kafa salladılar. Naçizane bir öneride bulundum ki John Alp “Hmm evet buna benzer bir şey düşündük” dedi. Sonra başka bir öneri söyledim “Aa evet bunu da şöyle düşündük” dedi açıklamalar yaptı. Oradan Rüzgâr sözü aldı, detaylandırdı konuyu. Ben sustum, gerek yok çünkü! Her şey önceden düşünülmüş. Eğer gazete online olursa ….., renkli olursa ….., siyah beyaz olursa …. Şa-ha-nee!!! Gazetenin başka elemanları da varmış:) Takım is downloading:))
Ben bu gazeteye inandım. Bilkent Times’ı gördüm, gerçekten gördüm!
Az kalsın unutuyordum bir de sloganları var “We are Bilkenters!”. Önemli bir ayrıntı var onu en sona sakladım gazetenin logosu: Anka Kuşu, nam-ı diğer Zümrüd-ü Anka.
İlahi çocuklar! Nereden bildiniz küllerinden yeniden doğan Simurg’un hikayesini çok anlamlı bulduğumu ve sevdiğimi?
Öğleden sonra ağzım kulaklarımda gezdim otuz kuşla:)) Merakla bekliyorum gazetenin ilk sayısını. Editörler harıl harıl çalışıyor. Lansmanı da düşünmüşler, M&M’de anlatmak istiyorlarmış tüm okul topluluğuna. Elbette, seve seve!!!
29 Şubat 2024 Perşembe
Sevgili Sene-i Kebise, nam-ı diğer 5 saat 49 dakika çarpı 3,
Bugün canım yazmak istemiyor sana:) Bi nedeni yok.
28 Şubat 2024 Çarşamba
Sevgili Günlük,
Bu hafta öğrencilerimle şubeler bazında sınıf toplantıları yapmaya devam ediyorum yardımcılarım ve psikolojik danışman arkadaşlarımla. Bazı gözlemlerimizi ve dataya dayalı araştırma sonuçlarını açıklıkla ve şeffaflıkla paylaşmak güzel! Yeni bakış açıları için durup düşünme diyelim.
Bugün 8. sınıfların bir kısmı uzuuuuuun zaman aradan sonra okul dışında bir geziye gitti. Bu niye önemli olsun bütün okullar geziye gidiyor ne var bunda dediğini duyar gibiyim:)) tamam görüntüde bi şey yok ama Covid-19 pandemisiyle bizim 8’ler ortaokulda hiç geziye gidemeyen ekip. Çocuklar mezun olmadan fırsatları yaratalım istiyoruz. Okul dışı inanılmaz önemli öğrenme ortamları var hele ki müzeler!!
Resim Heykel Müzesi’ne İngilizce dersinde ele aldıkları konularıyla bağlantılı gezi düzenleyen Tatiana, Meral ve Ahmet Hocalarıma bu fırsatı yarattıkları için teşekkür ederim. Yönetimden yardımcım Ali Beyin de eşlik ettiği bu geziden öğrencilerim ve öğretmenlerim çok mutlu döndüler.
26 Şubat 2024 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Bugün Pazartesi Buluşmaları’nda okullarımızın kurucusu merhum Prof İhsan Doğramacı’yı sevgi ve saygıyla andık. 14 yıl önce, 25 Şubat 2010’da vefat eden Hocabey’i anmak için tüm okul topluluğumuzla bir aradaydık.
Anma Programı’na Hüma Özdoğan liderlik etti.
Çağla Ege Orun, Sn Doğramacı’nın hayat hikayesini paylaştı.
Aral Tuğra Kılınç yazdığı bir şiirini okudu:
BÜYÜK İNSAN
3 Nisan 1915’te
Erbil’de küçük bir çocuk doğdu
Geleceğe büyük bir umut oldu.
1967’de onun tarafından kuruldu
Hacettepe
1994’te,
Kocaman Bilkent onun sayesinde
Bilim, tıp, girişimcilik
Sanki kusursuz bir kişilik
Çocuk sever Hoca Bey’imiz.
Gençlerle kol kola
Sanatçının yanında
Hasta bir çocuğun başında
Çok büyük bir insan aslında
25 Şubat 2010’da
Büyük bir insan cennete
İhsan Doğramacı daima kalbimizde.
Beren Kaptan duygu ve düşüncelerini paylaştı. Konuşmasından çok kısa bir alıntı yapmak istiyorum senin için: “Birçok alanda büyük işler yapmış olan Hocabey, dünyada kalıcı barışın ve mutluluğun yolunu açacak olanın, çocuklar olduğuna inandığı için en çok da bizler için çalışmıştır.”
Piyanoda Güneş Cesur, Sn Arif Melikov tarafından Sn İhsan Doğramacı’ya yönelik yazılmış senfoniden bir bölüm seslendirdi:
Ece Solmazlar iki farklı dinleti sundu: İnsan İnsan ve I am the Earth.
Mustafa Şerbetçi ve Kerem Gümüşbaş, Sn Doğramacı’nın sevdiği bir şarkıyı, Frank Sinatra’dan My Way‘i birlikte seslendirdiler:
Okulumuz Turkuaz Korosu salonu müzikle doldurdu:
Sayın İhsan Doğramacı, eğitime bıraktığınız izler sonsuza kadar kalacak. İDV Özel Bilkent Ortaokulu öğrenci ve öğretmenleri olarak sesleniyoruz: Huzur içinde olunuz. Bilim ışığı öğrenme yolculuğumuzda bizlere yol gösterecek ve müzik hep devam edecek!
Prof İhsan Doğramacı’yı Anma Programı’nın hazırlanmasında Dil ve Edebiyat Bölümü Başkanı Gamze Taşkın Teke’ye, Turkuaz Korosu ve bireysel performanslarıyla öğrencilerimizi yetiştiren Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Zişan Aybar’a, ses ve ışık sistemlerini organize eden Beden Eğitimi öğretmenimiz Hamza Alakuştekin’e ve Sn Doğramacı’nın arşiv fotoğraflarını derleyerek bir sunum hazırlayan Müdür Yardımcısı Ali Toker’e teşekkürlerimi sunarım.
23 Şubat 2024 Cuma
Sevgili Günlük,
Okul Meclisi bu dönemki ilk toplantısını yaptı. Başkan Ömer Tarık Gündüzöz, toplantıya liderlik etti. Sınıf temsilcileri, arkadaşlarından gelen şikayetleri aktardılar önce. Başkan her şikayeti titizlikle dinledi ve not aldı. Bir müddet sonra “Tamam bu kadar şikayet yeter. Şimdi öneriler” dedi:))
Ben de 1 sayfayı doldurdum harika fikirlerden ilham aldım çaylarımızı içerken:)) Her kalkan elle, konuya farklı açılardan bakan ilginç ve uygulanabilir öneriler sunuldu. Kaçırmadım tabii:) Bu gençlerle daha sık toplansam diyorum! Kollektif zihin! Okullarına nasıl sahip çıkıyorlar. Bravo gençler işte bu!! Daha çok sorun, sorgulayın ve eyleme geçmek için önerilerle gelin! Hep birlikte yapalım! Günün biraz yoğun bir temposu vardı sabahtan 8’lerle sınıf toplantılarını tamamladık. Daha sonra İngilizce Bölümü öğretmenlerimizle toplantı… Derken öğleden sonraaaa biraz yorgunluk bastırmışken, sınıf temscilcisi öğrencilerle yeniden canlandım resmen! Çiydem ve Gizem Hocalarıma teşekkürlerimle!
22 Şubat 2024 Perşembe
Sevgili Günlük,
Bugün Matematik zümre öğretmenlerimizle birlikte dönem başı ilk toplantımızı yaptık. Gündem oldukça yoğundu. Sevgili İlksen, Mehtap, Nil ve Bülent Hocalarım sınıflar düzeyinde 1. dönemde öğrencilerimizin matematikteki başarılarını değerlendirip bizlerle paylaştılar. Kazanımlar doğrultusunda istenen düzeye ulaşamayan öğrenciler için bireysel çalışma örneklerini gösterdiler. Sınıf içinde yaptıkları farklılaştırma çalışmalarını aktardılar. Sarmal bir yapısı olan matematik öğretimi, ezberlemeyi değil, anlamayı ve günlük yaşamın bir parçası olmayı seviyor. Öğrencilerim matematiksel sıkı takipteler!
Toplantı bitip herkes dağılınca foto çekmediğimi hatırladım çünkü koridora çıkınca 7. sınıf öğrencilerimin Dil ve Edebiyat dersi için “Ankara’nın Öteki Yüzü” ünitesi fotoğraf sergisiyle karşılaştım:) Öğrencilerim, Gamze, Sinem ve Ahu Hocalarımın rehberliğinde sadece bakmayı değil öteki taraftan görmeyi de biliyor. Ne güzel!
21 Şubat 2024 Çarşamba
Sevgili Günlük,
Bu çocuklar bi alem! Sabahleyin 5. sınıflar koridorunda öğrencilerimle günaydınlaşıyoruz. Derken bir sınıfa girdim. Biliyorum ki dün geziye gitmişlerdi.
Sordum: Çocuklar dün geziniz nasıl geçti? Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde size ilginç gelen yeni neler öğrendiniz?
İlk cevap: Simiiiiiit! Simit yedik çok güzeldi!
Bir çocuğun gözünden:)) Seviyorum onları:))
Ankara simidi candır!!! Müzeyi canlandırır:))
Bugün toplantılar günüydü birazcık. Öğlenden hemen önce 8B sınıfı ile bir toplantı yaptık meselâ. Ben, mdr yrd Ali Toker ve psi. dan Çiydem Eroğlu ile birlikteydik. Gençlere bazı konularda geribildirim verdik. Yakın gelecekte girecekleri sınavlar ve yapmayı düşündüğümüz planlarla ilgili yetişkin sohbetleri yaptık. Güvenmek nedir diye sorguladık. Güven inşa etmekten bahsettik. Derin konulara daldık anlayacağın!
19 Şubat 2024 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Bugün Pazartesi Buluşmaları’na 8. sınıf öğrencim Yasemin Ekincioğlu liderlik etti. Çok iyiydin Yasemin! Tebrikler! Aynen böyle devam. Konuşma metni kolay değildi ama güzel başardın bence de:)
Bilkent Senfoni Orkestrası üyesi, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Öğretim Görevlisi Sayın Leonid Volkov okulumuzdaydı. Bizlere hem mini bir konser verdi hem de kendi öğrencisi olan 5.sınıf öğrencimiz Lara Özsarı’yla birlikte bir entsrüman tanıtımı yaptı: Klarnetin sesini salonda duymak çok güzeldi. Sevgili Lara seni tebrik ediyorum yeni başladığın bir enstrümanda ne kadar hızlı ilerlemişsin. Sayın Volkov’a bugün bizlere zaman ayırdığı için teşekkür ederim.
Mini konser sonrası bugün başarılarımızı kutlama günüydü.
8. sınıflardan iki öğrencimiz Nil Akpınar ve Demir Danacı, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığında düzenlenen U14 Yıldız Milli Takım FIBA Alt Yapı Gelişim Projesine davet edildiler. Her iki öğrencim aileleriyle birlikte yıllarca emek verdikleri, gece gündüz hafta sonu demeden yoğun antremanlarla geçen bir zamandan sonra milli takım seçmeleri için kampa davet edilmeye hak kazandılar. Nil ve Demir sizleri tebrik ederim. Müthiş bir başarı! Yakın gelecekte sizleri milli takımda göreceğime inanıyorum. Bravo gençler!
7. sınıflardan Burçe Peköz, The Associated Board of the Royal Schools of Music, ABRSM, Merkezi Londra’da bulunan uluslararası bir müzik organizasyonunun sınavına katılmış, piyanoda 130 puan üzerinden 126 puan alarak başarıyla sürecini tamamlamıştır. Tebrik ederim Burçe. Harika bir başarı!
Yüzme spor dalında MEB tarafından düzenlenen okullar arası küçükler Ankara müsabakalarında okulumuzu temsil eden Duru Onuklu, Leyla Duru Herkiloğlu ve Bulut Çınar Topçu’yu tebrik ederim.
Yıldız Kız voleybol takımımız yoluna çıkanı devirmeye devam ediyor:) MEB Çankaya İlçesinde düzenlenen okullar arası Yıldız Kız Voleybol müsabakalarında takımımız Özel Or-An Tek Yıldız Ortaokulu’nu 2- 0 yendi. Beden Eğitimi öğretmenimiz Berk Hocaya teşekkürlerimi sunarım.
Karikatür Atölyesi’nin 5. yıl özel sayısında çizimleri yayımlanan iki öğrencimiz var. 6. sınıflardan Defne Arslan ve 7. sınıflardan Zeynep Tolon. Defne ve Zeynep, kaleminize – çizginize sağlık! Tebrikler!
BLIS Drama Festivali’nde “Medeniyetler / Akışkan Heykel” performansını sergileyen öğrencilerimi kutlarım. Drama öğretmenimiz Merve Hanıma teşekkürlerimle!
Gençler, eylem hâlinde ne güzeller! Çalışıyorlar ve üretiyorlar!
15 Şubat 2024 Perşembe
Sevgili Günlük,
Bugün Oli okulumuzdaydı:)
Oli kim mi? Hemen tanıştırayım.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Projesi (OLİ), deneyimli sunucusu Sibel Hanım, sevilen maskotu Oli yani İsmail Bey ve teknik ekibiyle birlikte okulumuza geldi. İnteraktif eğitim sunumu yaptılar. Proje ile genç nesillerin erken yaşta spor kültürü edinmeleri hedefleniyor: Sabır, çalışmak, ne olursa olsun çabalamaya devam etmek, saygı, kazanmak, kaybetmek, azimli olmak, nazik olmak. Veee vazgeçmek yoookk! Bugün hem ilkokula hem de ortaokula iki çalışma yapan Oli ekibini, 8. sınıf öğrencim Armina Karaaslan tanıttı. Sunum becerilerin, sakinliğin, ses tonun çok iyiydi Armina, tebrik ederim. OLİ’nin okulumuza gelmesini sağlayan Beden Eğitimi öğretmenim Berk Özkalender’e teşekkür ederim.
Oli’den sonra çok önceden alınmış bir randevuma gittim:)) Merak ettin değil mi nereye gittim diye?
5B sınıfına:)
Geçen dönem sınıftaki bir uygulamayı bana göstermişlerdi. Bir nevî sınıf günlüğü diyeceğim harika bir çalışmayı benimle paylaşmışlardı. Ben de küçük bir öneride bulunmuş ve yeniden görüşmek istemiştim. Ama bir türlü buluşamadık ilk dönem. 5B vazgeçer mi? Asla! Nehir, geçen hafta geldi randevu aldı. Sınıf günlüklerindeki harika notları Nehir ve Uzay okudular. Aynı zamanda “A favor till Friday” etkinliğini de bana anlattılar. Hem günlük hem de “Cuma’ya kadar bir iyilik yap!” etkinliği çok hoşuma gitti. Niye Cuma’ya kadar? İşbirliği ve öz-denetim becerilerini sınıfın odağına almışlar. 1 hafta süre tanımışlar. Her Cuma sınıf konularını paylaşıyorlar. Geçen haftadan beri de haftalık olarak Cuma’ya kadar bir iyilik yapıp aşağıdaki fotodaki kutuya atıyorlarmış. Bazıları anonim yazılmış. Kutuya atılan küçük kağıtları benim okumamı istediler yüksek sesle:) Tabii hemen görevimi yaptım:))
Özel olduğu için paylaşamam ama sınıfça yardımlaşma ve nezaketin daha fazla görünür olduğunu söyleyebilirim. Kendi deneyimledikleri şekilde sınıf günlüğüne detaylı yazmışlar. Öğrencilerim çalışmalarını kayıt altına alma ve dönüşümlü düşünmede (reflective thinking) bilimsel yol izliyorlar:)) Ba-yıl-dım. İngilizce ve sınıf öğretmenleri Seza Bayer öğretmenime teşekkür ederim.
14 Şubat 2024 Çarşamba
Sevgili Günlük,
Bu gördüğün kalabalık toplantı dünden. Okul öncesi sınıflarımıza aday anne ve babaların doldurduğu salondan çekildi. İDV Özel Bilkent Okulları’nın tanıtımını yaptık. İlkokul, ortaokul ve lisedeki eğitim öğretim süreçlerini paylaştık. Okul öncesi aday velilerinin merak eden ve anlamaya çalışan hâllerinin yanısıra çocuğunun geleceği için doğru karar verme heyecanına şahit olmak güzeldi. Bizlerin sunumlarından sonra her okul düzeyinden öğrencilerimiz okullarındaki deneyimlerini paylaştılar. Ortaokul hayatını 8. sınıf öğrencilerimden Berrak Güneş Köksal anlattı. Tek kelimeyle hissettiğim “gurur”du. Her seviyedeki öğrencilerimi hayranlıkla dinledim. Yağmur, Güneş, Efe ve Fevzi: Sizleri yürekten kutlar, gözlerinizden öperim!
12 Şubat 2024 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Biliyorum bugün günlerden Pazartesi ama sana Cumartesi’den bahsetmezsem olmaz.
10 Şubat Cumartesi günü okulumda Profesyonel Gelişim Günü’ydü. O güne, öğretmenlerimle birlikte düşünme zamanının yanısıra planlama, toparlama, yenilenme çalışmaları günü de diyebiliriz.
Sabahleyin ilk olarak MYP kaynaklarını zümrelerde birlikte tartışan arkadaşlarımla başladıktan sonra 2. dönem Öğretmenler Kurulu için bir araya geldik. “Birlikte Gözden Geçirelim” dediğimiz bir çalışmanın temel bölümlerini paylaştık. Aslında, geçen dönemin eğitim öğretim süreçlerinde neleri devam ettirelim, neler o kadar iyi gitmedi, neleri farklı yapalım gibi soruların yanıtlarında ortaya çıkan ana noktaları konuştuk. Henüz analizim bitmedi, üzerinde çalışmaya devam ediyorum.
Öğleden sonra ise hep birlikte okulumuzun genel toplantı salonunda buluştuk. Biliyorsun Pazartesi Buluşmaları’nda becerileri geliştirmek amaçlı etkinlikler planlıyoruz: İletişim, işbirliği, öz-yönetim ve eleştirel düşünme becerileri. Bu beceriler en iyi nasıl gelişir? Yaparak, yaşaşayarak ve oyun oynayarak tabii ki:)) ve oyun oynamak ciddi bir iştir!!
Yukarıdaki fotoğraflar, kahkahalarımızdaki sıcaklığı yansıtmıyor olabilir ama öğretmenlerim ne demek istediğimi anlayacaktır:))
Sn Şahsanem Ön ve Sn Oktay Ön, “Önce Oyun ve Öğrenme” çalışmasıyla öğrencilerimize aktarmayı planladığımız becerileri bizlere yaşattılar. Ekibimle birlikte eğlenmek ve öğrenmek çok güzeldi. Bu özel deneyimi bizlere sağladıkları için sevgili oyun liderlerimize çok teşekkür ederim.
11 Şubat’ın Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Uluslararası Günü olarak kutlandığını biliyor muydun? Kadınlar ve kız çocukları için bilime tam ve eşit erişim, katılım ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesini sağlamayı amaçlayan günün kutlanmasına, BM tarafından 2015 yılından başlandı.
Biz de bu özel kutlamayı öğrencilerimizle birlikte bugün yaptık. 5. sınıflardan Ayşe Ece Işıksalan bugünki sunum için bilgilendirici bir açılış yaptı. Ne güzel bir ses tonun var Ayşe Ece:) tane tane çok güzel açıkladın. Tebrik ederim.
Hacettepe Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Aydoğdu, “Kadın Bilim İnsanları” konulu paylaşımı yaparken öğrencilerimizi matematiğin önemli kilometre taşlarından biri olan Amalie Emmy Noether ile tanıştırdı. Soyut cebir ve kuramsal fiziğe çığır açıcı katkıları olan Noether’in yaşamı, bilim dünyasında bir kadının var olabilmesinin mücadelesiyle dolu. T.S. Eliot’ın ”Kitaplar. Kediler. Hayat iyi.” sözlerinin kendi yaşamını özetlediğini düşünen Sn Aydoğdu’ya ve buluşmanın gerçekleşmesini sağlayan Matematik Blm Bşk Sn İlksen Sevil Uluçay’a çok teşekkür ederim.
9 Şubat 2024 Cuma
Sevgili Günlük,
Yetenekli öğrencilerimden biriyle daha seni tanıştırmak istiyorum. Bugün sergi açılışını yaptık: “Resim yaparken hayal gücümde özgür olduğumu hissediyorum ve sanki her şey uçsuz bucaksız ve sınırsız oluyor.” diyen muhteşem yetenek sevgili Ayşe Irmak Ayık’ı kutluyorum. Ayşe Irmak’la sergi açılışını sağlayan Görsel Sanatlar öğretmenim Sn Ahu Kılıç’a teşekkür ederim.
İnanılmaz, yaşının ötesinde güçlü çizimleri var Ayşe Irmak’ın. Öğrencilerimin üretkenliklerini izlerken hayranlık gözlerimi dolduruyor. Bundan yaklaşık on yıl sonrasını görüyor gibiyim: “Bakın bakın!” diyorum yanımdakilere gururla “Bizim öğrencimiz. Bilkentli olmak bu işte!”
Resim sergisi açılışı sonrası bugün ilk-orta-lise Okul Aile Birlikleri (OAB) Başkanları ve okul müdürleri olarak hep birlikte bir toplantı yaptık. Konumuz, gelecek yılın okul servis ücretleri. Önemli bir konu. OAB Başkanları çok iyi bir hazırlık yapmışlar. Üzerinde çalışılması gereken konuları saptadık. Görüşmelere devam edeceğiz.
6 Şubat 2024 Salı
Sevgili Günlük,
6 Şubat depreminin üzerinden 365 gün geçti. Vefat eden kişileri rahmet ve saygıyla anıyorum.
Ateş düştüğü yeri yakıyor!!!
Sabah ilk ders zilinden hemen sonra tüm okul topluluğu olarak saygı duruşu yaptık. 5C den Aral Tuğra Kılınç okulun anons sisteminden şiirini hepimizle paylaştı:
Bugün 6 Şubat,
Çok üzücü bir gün.
Bir yıl önce Türkiye,
Bugün çok üzgün.
Yaklaşık onbir ilimiz,
Etkilendi felaketten.
04:17’de
Oldu deprem.
Bir yıl önce bugün,
Bizim en üzücü günümüzdü.
Bin yıl geçse de unutmayacağız
Milletimizin başı sağolsun.
Sabah öğrencilerimle günaydınlaşırken bir yandan da depremde vefat eden kişileri anmak için saygı duruşunda bulunacağımızı açıklıyordum. Tuğra benim yanıma geldi: “Hocam ben şiir yazıyorum. Şiirlerimi de o anda içimden geldiği gibi… yani önceden yazmıyorum. Depremle ilgili birazdan şiir yazacağım. Arkadaşlarıma okuyabilir miyim?” dedi. Kocaman yüreğine sağlık Tuğracığım.
Muhyiddin Abdal’ın şiiri Fazıl Say’ın bestesi İnsan İnsan’ı Antakya Medeniyetler Korosu’ndan dinleyelim mi?
5 Şubat 2024 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Eveeet yine yeniden başladık! Vira Bismillah! Sağlıkla, mutlulukla ve başarıyla dolu bir dönem olsun lütfen!
15 gün ne çabuk geçti değil mi? Cevabı, öğrencilerimin gözünden bu sabah okudum:)
Yardımcılarımla birlikte planlama toplantısıyla güne başladık. Öğleden sonra da bölüm başkanlarıyla birlikte devam ettik. Bu arada okulda bazı değişiklikler oldu. Dur sana onlardan bahsedeyim. Bugün öğrencilerimle Pazartesi Buluşmaları’nda paylaştığım gibi açıklayayım:
Okul açıldığından bu yana her Pazartesi 5. ders saatinde Pazartesi Buluşmaları adıyla farklı etkinlikler yaptık. Bazen sınıf seviyelerine göre oyunlar oynadık, bazen bütün okul Çok Amaçlı Salon’da farklı konularda toplantılar yaptık bazen de konserlere katıldık. Hatırlaman için örnekler: Çim alanda oyunlar, bardaktan kule yapmak, semboller çalışmak, happiness awareness campaign, odd socks day, Okul Öğrenci Meclisi seçimi, otizmli bireylere yönelik farkındalık. En son bir araya geldiğimizde öğrencilerimizin akademik başarılarını birlikte kutladık. Birinci dönemi tamamlarken Pazartesi Buluşmaları’na ilişkin öğrencilerimden geribildirim istedim. Bu amaçla bir anket hazırlamıştık 5. sınıflardan Uraz’la birlikte. Ne düşünüyorlar merak ediyorduk. Okul Meclisi Başkanları’nın görüşlerini de aldık. k12’den gönderdim anketi.
Sonuçları tahmin etmeleri için bugün toplantıda çocuklara sordum:)
Pazartesi Buluşmaları hakkında “çok güzel veya çoğunlukla çok güzel bir fikir” diyen % kaç öğrenci olmuştur? Tahmin et haydi! Neyse yormayayım seni: % 64.
Hmmm! Evet hep birlikte biraz daha farklı çalışmalar yapmamız iyi olacak gibi görünüyor. İçimdeki ses: “Başlangıç olarak fena da değil yani.”
O zaman gelsin ikinci soru: Pazartesi Buluşmaları’nda birlikte ne yaparsak okul daha ilginç ve eğlenirken öğrendiğimiz bir ortam olur? Öneriler şöyle:
%80: Oyunlar ve eğlenceli etkinlikler olsun.
%55: Doğa yürüyüşleri yapalım.
%53: Konserler olsun.
%37: Bilgi yarışmaları yapılsın.
%30: Zeka oyunları ve münazaralar olsun.
%20: Öykü/şiir dinletileri, konuk konuşmacılar, farklı konularda sunumlar yapılsın.
Bakalım 2. dönem bizi ne sürprizler bekliyor? Bu önerileri nasıl uygulamaya koyacağımızla ilgili her türlü katkıya açığım:)
Okuldaki değişiklikler ne diye soruyorsun değil mi? Şöyle: Öğrencilere uyguladığım ankette ders saatini değiştirmeyi de sormuştum. Bu anket sonuçları ve öğretmenlerimden gelen geribildirimlerle Pazartesi Buluşmaları’nın ders saatini 5. dersten 7. derse değiştirdik. Yemekten önceki ders saati amansız bir zaman dilimi anlaşıldığı gibi. Öğrencilerim saniyeyi önemsiyorlar:)
Yemek demişken değişikliklerden devam edelim: Okulumuzun anlaşmalı olduğu yemek şirketi BCC Catering firmasıyla yapılan görüşmeler sonrasında BLIS Mutfağı da kullanılarak yemek üretimi yapılmasına karar verildi. Menüler ve marka listesinin BLIS menülerine paralel planlanmasına bugün başlandı.
Diğer değişiklikler: 8. Sınıf öğrencilerimizin Toplum Hizmeti çalışması geçen dönem bitti. Onun yerine, daha fazla hareket edebilecekleri Beden Eğitimi dersi eklendi. 7. Sınıf öğrencilerimize ise 8. sınıftaki Toplum Hizmeti çalışmalarına hazırlık amaçlı “Proje” dersi konuldu.
Bu bilgilendirmelerden sonra ver elini sevgili Zişan Hoca! Bugün tüm okula beden perküsyonu yaptırdı. Başlangıç olarak muhteşemdi. 6. sınıflardan Beren Kaptan, Mina Öncel, Leyla Duru Herkiloğlu, Poyraz Ali Işık’a ve Zişan Hocama gönülden teşekkür ederim.
Senin için bugünden görüntüler ekliyorum.
19 Ocak 2024 Cuma
Sevgili Günlük,
Veeee 1. dönem biteeeer! Karneler verilir. Yarı yıl tatil sevinci başlar.
Tüm öğrencilerimin farklı becerileri, yetenekleri ve ilgi alanları var. Öğrencilerimin hepsi harika çocuklar, gurur duyuyorum.
Bu sabah 8. sınıflarlarda ilk 3 dereceye giren öğrencilerimin başarılarını hep birlikte kutladık. Bravo gençler:
- Sevinç Ertaş (98,73 not ortalaması)
- Duru Şener (98,60 not ortalaması)
- Şebnem Şengül (98,46 not ortalaması)
Yeni yıl konserimizi ertelemek durumunda kalmıştık. Dedik ki en iyisi dönem sonunu eğlenceli bitirelim. Konseri bugüne planladık. Müzik öğretmenimiz Zişan Aybar’ın olağanüstü çabasıyla öğrencilerim öylesine güzel hazırlanmış ki hepsini sahnede görünce yeteneklerine hayran kaldım. Çok güzeldiniz yine bugün çocuklar! Zişan Hocama konser için çok teşekkür ederim.
Az kalsın unutuyordum. Bu sabah kahvaltı ara öğününde Öğrenci Konseyi’nin arkadaşlarına özel bir ikramı oldu:) Salep! Yemekhane çalışanlarımızdan Rukiye ve Arzu Hanımların salep ikram hazırlığını senin için fotoladım.
15 gün güzel zaman geçirin çocuklar. Zihninizde yeni meraklar ve gönlünüzde dinlenmişlikle 5 Şubat 2024 Pazartesi sabahı sağlıkla görüşmek üzere iyi tatiller.
18 Ocak 2024 Perşembe
Sevgili Günlük,
Bu Pazartesi sanat ve sporda başarılarımızı kutladık biliyorsun. Bugün ise 1. dönem sonu not ortalamasına göre öğrencilerimin başarılarını kutladık.
5. sınıflarda ilk 3 dereceye giren öğrencilerimi kutlarım:
- Betül Reyyan Kırık (98,51 not ortalaması)
- Zeynep Serra Kırık (98,37 not ortalaması)
- Ada Günay (98,20 not ortalaması)
6. sınıflarda ilk 3 dereceye giren öğrencilerimi kutlarım:
- Ece Solmazlar (99,60 not ortalaması)
- Elif Ece Bütün (98,51 not ortalaması)
- Yiğit Demiral (98,31 not ortalaması)
7. sınıflarda ilk 3 dereceye giren öğrencilerimi kutlarım:
- Nur Civelekoğlu (99,21 not ortalaması)
- Kerem Gümüşbaş (99,16 not ortalaması)
- Neda İpek Dinçyürek (98,86 not ortalaması)
Sevgili öğrencilerim, gurur verici başarılarınızın devamını dilerim. 8’ler nerede mi? Onları yarın kutlayacağız.
17 Ocak 2024 Çarşamba
Sevgili Günlük,
Bugün 7lerin Ankara’yı farklı lezzetlerle 7kleri bi başka gün:))
16 Ocak 2024 Salı
Sevgili Günlük,
Bugün farklı etkinlikler günü oldu. 5 ve 6. sınıflar Matematik bilgi yarışması yaptılar. Hepsi kıpır kıpır heyecanlılardı. Bazı soruları ben de bildim:) içimden tabii:)) Matematik Zümresindeki tüm öğretmenlerime, İlksen Sevil Uluçay, Mehtap Hacıislamoğlu, Nil Şenkutlu ve Bülent Sert’e teşekkür ederim . 7 ve 8. sınıflar bekleyin bakalım Perşembe günü bir de sizleri görelim nasıl ter dökülüyormuş:))
7. sınıflarda ise farklı bir heyecan vardı bugün. Gamze Hocamın 7A sınıfı Türkçe dersinde Ankara’nın Öteki Yüzü ünitesi etkinliğiyle Ankara’yı sınıfa getirdiler:) Masalarda defter kitapların yerinde Beypazarı kurusu, sodası, havucu, Çubuk turşusu daha neler neler! Tabii eğitim şart dedik ve Mehmet Barış Yirmibeş arkadaşlarına Ankara tadında lezzetli bir sunum yaparken fotoğrafı var aşağıda. Fotoğrafta görüyorsun bizim çocuklar Ankara’yı 7ler:)) Sinem Hocamın 7. sınıfları bu etkinliği yarın yapacaklar. Gamze ve Sinem Hocalarıma, öğrencilerimin sınıf ortamlarını farklı deneyimlemelerine fırsat verdikleri için teşekkür ederim.
Bugün biraz daha karne, takdir ve teşekkürleri imzalamaya devam! Az kaldı.
15 Ocak 2024 Pazartesi
Sevgili Dün,
Çok yoğun bir gündü. Sabahtan ve öğleden sonra iki ayrı programı ayrıntılı yazabilmek için bugün yani aslında Salı günü fırsat bulabildim yazmaya:) o nedenle sana dün diye hitap ettim. Tarihi de karıştırmayayım diye dünü yazdım.
Sabahtan birinci dönemin son Pazartesi Buluşmaları’nı yaptık ve başarılarımızı kutladık. Tüm okul topluluğuna 8. sınıflardan Ela Munzur liderlik etti. Çok hoşuma gitti.
7D sınıfı öğrencisi Defne Yalçın’ı, piyanoda Bluebird parçasıyla dinledik. Harika bir performanstı Defne, kutlarım.
8.sınıflardan Anthony Can Aydın, 20-24 Aralık 2023 tarihinde İstanbul’da düzenlenen Türkiye Arena Kısa Kulvar Yıldız, Genç Açık Yaş Yüzme Şampiyonası’nda kurbağa stilinde Türkiye 8.si, 200 kurbağa stilinde Türkiye 6.sı, 200 karışık stilde Türkiye 9.su ve 400 Karışık stilde Türkiye 5.si oldu. Ayrıca, 9-10-11 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılan MEB Ankara Okullararası Yıldızlar Yüzme müsabakalarında 200 m. kurbağa stilde 2. ve 100 m. karışık stilde 1. oldu. Muhteşem başarılarına devam ediyorsun Anthony!
6.sınflardan Atilla Acar, 8 – 9 Ocak 2024 tarihleri arasında Kayseri de yapılan okullar arası Küçükler Kayak Yarışmasında 3. oldu.
Yıldız Kız Voleybol takımı öğrencilerimiz: Yağmur Bengü Pişirici, Beren Karakaya, Maya Suyolcu, Nil Çuhadar, Begüm Yalman, Begüm Yıldırım, Alin Yaluğ, Yasemin Ekincioğlu . Voleybolcularımız, MEB Çankaya İlçesinde düzenlenen Okullar Arası Yıldız Kız Voleybol müsabakalarında Alparslan Ortaokulunu 2-1 Dikmen ve Hazırlık Kolejini 2 – 0 yendiler.
7. sınıflardan Doğa Hazer, 20-24 Aralık 2023 Antalya da düzenlenen ASES U15 (09-14 yaş grupları) SALON TÜRKİYE OKÇULUK ŞAMPİYONASI’ nda Makaralı Yay dalında 267 puan aldı.
7. sınıflardan Zeynep Tolon, 20-24 Aralık 2023 Antalya da düzenlenen ASES U15(09-14 yaş grupları) SALON TÜRKİYE ŞAMPİYONASI ‘nda 11-12 Yaş Bayan Klasik Yay kategorisinde 170 puan aldı.
8.Sınıflardan İdil Yüksel, 7 Aralık 2023 tarihinde Japonya Karate Federasyonu Kuşak Atlama Sınavı’na katılarak, Türkiye Karate Federasyonu onayı ile Siyah Kuşak klasmanına geçti.
7.sınıflardan Abidin Tuğra Altıntaş, Gençlerbirliği Futbol Takımı alt kadrosuna seçildi.
6.sınıflardan Bora İşman’ı yaptığı resim çalışması ” CUMHURİYET ÇOCUKLARI” ile Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın 22 Ocak-4 Şubat 2024 tarihleri arasında düzenlenecek “CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI” 100 çocuk resmi sergisine katılmaya hak kazandı.
Öğleden sonra ise 8. sınıflarımızın MYP Toplum Hizmeti Sergisi vardı. Öğrencilerimle gurur duydum.
Günün fotoğraflarını daha sonra ekleyeceğim fırsat buldukça çünkü karneleri imzalıyorum! Takdir ve teşekkürleri de e-imza yapıyorum.
İlk karne imzamın anısı da burada kalsın:)
8 Ocak 2024 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Teknolojideki baş döndürücü hız, kullanımındaki rahatlık kadar yeni sorunları da beraberinde getirebiliyor doğal olarak. Bir örnek olarak “Siber güvenlik” desem... Böylece bugünün yani Pazartesi Buluşmaları’nın konusu belli olmuş oldu: “Siber Güvenlik ve Güvenli İnternet Kullanımı”.
8. sınıflardan öğrencim Ayşe İpek toplantımıza liderlik etti. Harika sunum becerilerin var Ayşe İpek, çok iyiydin bugün. Tebrikler!
Siber güvenlik konusuna geçmeden önce piyano dinletisiyle toplantıya başlamak ayrı bir güzellik kattı günümüze:) 7. sınıflardan Hûma, piyanoda Jester’s Jig parçasıyla muhteşemdi. Senin için kısa bir kayıt:
Bilişim suçları konusunda uzman olan Valit Aslankol konuğumuzdu. 6-7-8. sınıf öğrencilerimizle birlikte bu önemli paylaşımı dinledik, sorular yeni soruları beraberinde getirdi ve hepsi yanıtlandı:) “Bir ürün için para ödemiyorsan ürün sensindir” cümlesini bizlere hatırlattı.
Günün en önemli mesajı: “Paylaşmadan önce düşün!”. Öğrencilerimin sanal dünyada kendilerini sağlıklı yönlendirmeleri için yeniden düşünmelerine fırsat veren bu önemli paylaşım için Sn Aslankol’a teşekkür ederim.
Bu konuyla bağlantılı olabileceğini düşündüğüm bir kitabı paylaşmak istiyorum seninle. Sanal dünyayla bağlantılı aslında. Kitabın son iki bölümüne geldim. Neredeyse altını çizilmedik yer bırakmamışım:)) Belki sen okumuşsundur. Biraz gecikmeli bir okuma oldu benim için ama ne kadar geç olsa da iyi ki okuyorum dedim bu kitabı: “Çalınan Dikkat Neden Odaklanamıyoruz?”. Gazeteci-Yazar Johann Hari’nin bu kitabı Metis Yayınların’ndan çıkmış. Dikkatin daha kolay dağılıyor olmasını bilimsel araştırma prensipleriyle çok yönlü ele alan iyi bir inceleme-araştırma kitabı olmuş. Çok beğendim. Sen nasıl buldun? Keşke bu konuyu seninle daha ayrıntılı konuşabilsek!
4 Ocak 2024 Perşembe
Sevgili Günlük,
Hoşgeldin 2024! Her ne kadar biraz önce tarih olarak seni ikinci yazışımda doğru yazsam da:)
Bu hafta okul girişinde gözüm fuaye alanındaki rengarenk çalışmalara takılı kaldı her geçişimde. Çalışmalar, 7. sınıflar Görsel Sanatlar dersinin MYP ünitesi ürünleri: Sanatta ve yaratıcılıkta popüler kültürün etkileriydi. Ahu Kılıç öğretmenimle birlikte öğrencilerim 1950-1960 yıllarının pop art ve optik art sanat akımlarını derinlemesine incelemişler.
Süreç değerlendirme çalışması olarak pop art oto-portrelerini yapmışlar. Ba-yıl-dım! Tam bu yaşa özgü gelişim görevi olan kimliğin yeniden inşâsında, öğrencilerimin sanatla birlikte yeni keşiflere ulaşıyor olması muhteşem. Her çalışmayı tek tek inceledim. Öğrencilerimi ve Ahu öğretmenimi kutluyorum. Senin için aşağıya fotoğraflar ekledim:
Unutmadan ekleyeyim: Sonuç değerlendirme çalışması olarak optik art çalışmaları yapmışlar.
Bugün öğleden sonra 8. sınıftaki öğrencilerim Özel Bilkent Lisesi (ÖBL)’ni ziyarete gittiler. Lise giriş deneme sınavı sonucuna ilişkin lise öğretmenlerimiz öğrencilerimize geribildirim verdiler. Her şubeye ayrı ayrı olmak üzere Türkçe, Matematik ve İngilizce derslerine ilişkin beklentiler detaylı açıklandı. Çok kıymetli bir paylaşım oldu. Lise yönetimine ve öğretmenlerimize teşekkür ederim. Tüm öğrencilerimin ÖBL giriş sınavını başarıyla geçmelerini yürekten diliyorum.
31 Aralık 2023 Pazar
Hoşçakal 2023! Seni geçen yıl bu zamanda yeni yıl diye bekliyorduk. Yarınla birlikte geride kalacak 365 gün ve yeniye açılacak kırılgan bir umut: Barış! Çocuklar için mutlaka barış!
Pandora’nın Kutusu’nda kalabildiyse en sona, ümitliyim o zamana.
29 Aralık 2023 Cuma
Sevgili Günlük,
Eveeet 2023’ün son okul günü. 6. sınıflardan Damla Yayla’nın şiir kitabındaki bir dörtlük nasıl güzel tarif etmiş hissettiklerimi:
Zaman
Hızla akar gider zaman,
İleri veya geri almak istersin.
Uğraşırsın ama,
Yapamazsın.
Ne eksik ne fazla ben de böyle düşünüyorum zamanla ilgili! Şiirin sözcük seçimindeki sadelik, öylesine yüklü anıları zihne getiriveriyor ki birdenbire. Yüreğine sağlık sevgili Damla.
Damla’yla birlikte çekindiğimiz yeni yıl temalı bu fotoğrafta: Masada, kendi yazdığı öykü ve şiir kitaplarının yanısıra resim yeteneğine hayran kaldığım Damla’nın üretkenlikleri var. Öğrencilerimin harika özellikleriyle yeniden tanışırken çok mutlu oluyorum:)
Bugün karşılaştığım tüm öğrencilerimle klasik espriyi yaptık birbirimize. Sana da yapayım haydi! Seneye görüşmek üzere:))
27 Aralık 2023 Çarşamba
Sevgili Günlük,
Öğrencilerimle sabah günaydınlaşmaları ayrı bir güzel oluyor. İsmail’le sohbet ederken “Hocam bugün son Çarşamba” dedi. Ben de niye dercesine ona baktım ve “Yılın son Çarşambası” dedi. “Aaa evet haklısın!” dedim. Bir an durdum ve düşündüm. Ne var bunda, niye şaşırdın o kadar dersen, son zamanların moda kavramlarından biri mindfulnessı, bilinçli farkındalık, düşündürdü bana bu kısa konuşma. Zaman ve mekanda buluşup otomatik yaşamların dışına çıkmak, farkına varmak!
Bir başka günaydın konuşması Yunus Batu elinde projesiyle okula girerken oldu. Aşağıya onun “Green Cities” maketinin fotoğrafını yerleştirdim.
Sağdaki okul binası iki katlı. Okulun yanında bir sera bahçesi var. Bir çok binada enerji üretimi için güneş veya rüzgar panelleri var. Sağ köşedeki ilginç tasarımlı yüksek bina da bir enerji paneline ev sahipliği yapıyor. Yunus Batu çok beğendim çalışmanı. Yok yok bu proje üniversitedeki bir ders için değil. O titizlikte yapıldığı anlaşılan bu proje, 8’lerin ortaokul yıllarından mezun olmadan önce yapmaları gereken MYP projeleri. 1. dönem bitmeden sergi açacaklar, seninle paylaşırım.
Zencefilli kurabiye sever misin?:) Ben çok severim.
Ortaokul ve ilkokul Okul Aile Birlikleri bugün okulda Yılbaşı Kermesi açtılar. Çok iyi planlandığı, her ayrıntının önceden çok iyi düşünüldüğü kermesin her parçasında hissediliyordu. Çocuk dostu bir kermes olmuş bence. Bravo OAB’lere. Harıl harıl çalıştılar tüm gün. Yarın da devam edecekler. Velilerimize, emekleri ve ayırdıkları zaman için gönülden teşekkürlerimi sunarım.
26 Aralık 2023 Salı
Sevgili Günlük,
Bugün 6. sınıflardaki öğrencilerim, Türkiye genelinde Türkçe ve Matematik derslerinden ortak sınavlara girdiler. Sabah sınavlar öncesinde heyecanlarını görmeliydin. Daha önce hiç yaşamadıkları bir deneyim olduğu için bu bilinmezlik, hissettikleri heyecanı üslü sayılar şeklinde çoğaltmıştı:)
Sınav öncesi her bir sınıfı dolaşıp kısa sohbetler ettim. Minik kalpleri gümbür gümbür, heyecanları o güzelim yüzlere yansımış, gözler meraklı! Derken, ilk sınav bitti ve yeniden yanlarına gittim. Eeeee tabii hemen o klasik soruyu sordum: “Nasıl geçti?”
Hepsi birden “Çoook kolaaaaydı!”:))
Sevgili öğrencilerim, dilerim çalışmalarınızı yansıtan harika puanlar alırsınız ama sonuçlarınız ne olursa olsun önemli bir tecrübe edindiniz. Ülke genelinde bir sınav nasıl uygulanıyor gördünüz, yaşadınız. Yönergeleri iyi dinlemek, okuduğunu anlamak ve her koşulda çabaya devam etmek belki de asıl mesele.
Bu arada benim için önemli bir konuyu paylaşmak istiyorum seninle. Okulumdaki tüm öğrencilerimle gurur duyuyor ve teşekkür ediyorum. Bu hafta sonu öğrencilerime bir mesaj göndermiş ve 6’ların girdiği bu ortak sınava ilişkin okul ortamındaki davranışları ve ses düzeyleriyle ilgili bir yardım rica etmiştim. Zil çalmadı bazı saatlerde bugün. Öğrencilerimin uyarıya gerek kalmadan kendilerini kontrol etme ve birbirlerine yardımcı olma, işbirliği çabalarını görmeliydin. Okul genel olarak sakindi 6’ların o iki sınav arası teneffüsleri dışında:)) Biz o seslere “heyecan” dedik!
25 Aralık 2023 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Bugün muhteşem bir resim sergisine gittim. Seni bir yetenekle tanıştırmak istiyorum.
Sevgili Ressam Mina, 6. sınıflardan öğrencim. Keman çalmayı ve elbette resim yapmayı çok seviyor.
Minacığım “dünyayı güzelleştiren sanat eserlerine imza atacağına” eminim. Bu dünyanın sana ve arkadaşlarına çok ihtiyacı var. Seni yürekten kutluyorum. Evet “Dünyayı güzellik kurtaracak. Bir insanı sevmekle başlayacak her şey!”
Birbirlerinin başarılarını kutlamak konusunda öğrencilerimin davranışlarını farklı platformlarda gözlemliyorum. Bugün Mina’nın sergisini gezen arkadaşlarının yaklaşımları çok hoşuma gitti. Bu birlik ve beraberliğin yanısıra farklı yetenek ve ilgi alanlarını ortaya koymak konusunda birbirlerini cesaretlendirmelerine mutlu oldum.
Haydi gel seni bir başka sergiye daha götüreyim:) Şimdi sırada dijital bir sergi var. Nil Hocam bugün benimle 6. sınıfların MYP ünitesi olan “Sanatta Temel Elemanlar” çalışmalarını paylaştı. Ben de senin tüm 6. sınıf öğrencilerimin farklı yaratıcılıklarını görmeni istedim. Lütfen linki tıkla. Harika çalışmalar değil mi? Bravo 6’lar! Sergileri hazırlayan Görsel Sanatlar öğretmenim Bölüm Başkanı Nil Çelik Hocama teşekkür ederim.
22 Aralık 2023 Cuma
Sevgili Günlük,
Dün ekinoks zamanıydı. En uzun gece ve gün dönümü. Gün döndü artık! Kıştan yaza doğru. Daha kar yağmadı, yaz nereden çıktı değil mi?
Sabah okula giderken Ankara çok karanlıktı. Sana da öyle geldi mi? Gerçekten her zamankinden daha karanlık geldi bana:) Aslında hava oldukça bulutluydu biraz da o nedenle sanırım öyle geldi.
Bu dönem okullar açıldıktan bir müddet sonra ekibimdeki tüm öğretmenlerimle bireysel görüşmeler yapmaya başladım. Adına da Jale Hocayla Kahve Saati koydum:) Bakma saat dediğime, öyle saatler falan sürmüyor:) Tamamen informal bir sohbet zamanı. Mesele, karşılıklı birbirini daha yakından tanımak. Bir çok öğretmenimle bu sohbetleri yaptık. Her biri özel tadlar bıraktı bende. Kitaplardan, geçmişten, gelecekten, filmlerden, hayallerden, okuldan konuşuyoruz… Buradaki amacı biraz açmak istiyorum sana: Uzun yıllar aynı kurumda çalışıp daha sonra bir rol değişikliği yaşanınca yakınlık-uzaklık algısındaki soru işaretleri yerine hepimize-birbirimize eşit zaman yaratmak. Çok yoğun bir tempo içinde çalışırken birlikte kısacık durmak, nefeslenmek, duymak, duyulmak ve hissetmek…
Bugün Matematik öğretmenim Nil Şenkutlu’yla bir kahve saati yaşayabildik. Yaşayabildik diyorum çünkü iki defa erteleme rica etmiştim zorunlu nedenlerden dolayı. Sürrealist filmlerin ortak ilgi alanımız olduğunu keşfetmek bana çok iyi geldi. Birbirimizden ilham alarak konu konuyu açtı. Belki Nil Hocam doktora eğitimi için bir kapı aralar ki çok yakışır ve neden olmasın:) Henüz çok çooook küçük bir tohum ama bütün yolculuklar minik bir adımla başlar değil mi?
Bu kahve saatlerinden sana hiç bahsetmediğimi ve fotoğraflamadığımı farketmiştim. Nil Hocam deklanşöre bastı:)
Yarın tüm ekibimle birlikte veli toplantısı için okulda olacağız. Bekleriz:)
21 Aralık 2023 Perşembe
Sevgili Günlük,
Bu fotoğraftaki ne? Neye benzettin? Haydi tahminleri alalım:)
Fasulye, domates? veyaaaa… Başka fotoğraflar mı istiyorsun? Geliyor.
Bu maharetli eller öğrencilerimin minik elleri! Pazartesi günü ayakları paylaşmıştın, şimdi de elleri mi diyorsun:)) Haklısın ve evet!
6’larda Fen Bilgisi dersinde sistemler konusunu işledikleri bu aylarda sıra şimdi boşaltım sistemine geldi. Ben de Okan Hocamın 6C sınıfıyla ders işlediği laboratuvara gittim. Yarın da Funda Hocamın laboratuvardaki ders saatine yetişmeye çalışacağım. Bugün sınıfta pûr dikkat onlarca meraklı göz, cerrah ellerle buluşunca bilim yeni keşifleri için zihinlere tohumlarını ekti. Gördüm yani!
6. sınıflar, 26 Aralık Salı günü MEB’in bu yıl ülke genelinde yaptığı ortak bir sınava girecekler: Türkçe ve Matematik derslerinden. Öğretmenlerimle birlikte öğrencilerim hazırlandı. Bir ilk olacağı için heyecanlılar. Bence her deneyim gelişim için bir fırsat sunar. Gerçi sadece 6’lara değil bu dileğim çünkü gelecek hafta Pazartesi’den başlayarak sınav hafta(lar)sına başlıyoruz. Hepsine şimdiden başarılar diliyorum. Dilerim bütün öğrencilerim bu süreci güzel geçirir.
Bu arada, aşağıda paylaştığım “Bireysel farklılıklarımızı kutluyoruz / Odd socks day for anti-bullying” etkinliğindeki rengarenk çoraplarımızla videomuzu bilgisayar öğretmenim Çiğdem Karasu hazırladı ve bana ulaştırdı. Teşekkür ederim Çiğdem Hocaya, çok emek vermiş belli, harika olmuş. Belki de okulun Instagram hesabında görmüşsündür ama ben senin için buraya link bırakıyorum, lütfen tıkla.
18 Aralık 2023 Pazartesi
Sevgili Farklı Çoraplar Günü🙂
Okul açıldığından bu yana tüm öğretmenlerimizle birlikte ortak karar verdiğimiz “iletişim, öz-yönetim, eleştirel düşünme ve işbirliği” becerilerini öğrencilerimizde nasıl geliştirebileceğimize kafa yoruyoruz. Pazartesi Buluşmaları’nda farklı etkinliklerin tüm amacı aslında bu dört temel beceriyi geliştirmeye yönelik.
Aralık ayında farklılıklar üzerine yoğunlaştık. Bugün “Bireysel farklılıklarımızı kutluyoruz” mesajıyla Odd Socks Day kapsamında okulda farklı etkinlikler düzenlendi. Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Birimimiz akran iletişimine yönelik tüm sınıflarda grup rehberliği çalışmalarıyla öğrencileri bilgilendirdi. Zorbalıkla ilgili okul genelinde öğrencilere anket uyguladılar. Sonuçlarını önce PDR Birimi ve yardımcılarımla analiz edeceğiz daha sonra öğrencilerle sınıflar düzeyinde birlikte sorgulayacağız, anlamaya çalışacağız ve çözümler üretmeye devam edeceğiz. Her ne kadar öğrenciler bu konuyu ben biliyorum deseler de literatürde bazı sınıf düzeylerinde akran etkileşiminin farklı yönlerde geliştiğine dair bilimsel çalışmalar var. O nedenle bu çalışmalara tüm okulu kapsayacak şekilde devam etmek önemli bir mesele. PDR Birimi ailelere yönelik çalışmalarını da duyuracak. İlişkilerdeki nezaket belki de öne çıkarılması gereken temel bir değer. Okul kültüründe nezakete odaklanmak… Sosyal ve duygusal olarak kendini güvende hissetmek…
Çoraplar çok farklı ve güzel, değil mi? Sabah günaydınlaşırken bazı öğrencilerimin çorapları görünürken bazılarına da ben soruyordum.. derken bir öğrencim “aaa hocam unuttum giyecektim aslında” dedi ve sonra da “Farklı çoraplar gününüz kutlu olsun” dedi:) Bunu o kadar doğal söyledi ki hoşuma gitti seninle paylaşayım dedim. İlk ve tek kutlama mesajıydı. Şimdi buraya yazınca o kadar esprili görünmeyebilir:) anlıyorum seni.
Bugünki etkinliklerle ilgili bilgisayar öğretmenimiz Çiğdem Hoca bir video hazırlayacak. Tamamlayınca seninle paylaşırım çünkü o kadar çok etkinlik vardıki bugün. Kısacık bilgi vereyim: 5. sınıflar ÇAS’da Psikolojik Danışman Gizem Nur Göz ile, 6. sınıflar spor salonunda Özel Eğitim uzmanı Ali Küçükay liderliğinde ve sınıf rehber öğretmenlerinin katılımıyla etkinliklerini yaptılar. 7. sınıflar, kendi sınıflarında sınıf rehber öğretmenleriyle etkinlikler yaparken, 8. sınıflar sloganlar içeren yaka kartlarını taktıktan sonra sınıf rehber öğretmenleriyle kampüs turu atarak farkındalık ve kutlama yürüyüşü yaptılar.
Farklı çoraplar okulun farklı yerlerinde! Kimi çoraplar dans etti, kimileri şarkı söyledi, kimileri de çiçeklerden bahsetti:)
Bugünü öğrencilerimle birlikte yaşayan tüm öğretmenlerime ne kadar teşekkür etsem az gelir. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimindeki meslektaşlarım Çiydem Eroğlu, Gizem Nur Göz ve Ali Küçükay sürece liderlik ettiler. 16 sınıf rehber öğretmenim öğrencileriyle etkinliklerde birlikteydiler. Fikrin oluşumundaki katkısıyla Sibel Azrah Hocam ve Dil Edinimi Bölümündeki tüm öğretmenlerim geçen aydan bu yana çalışmalarını sürdürüyorlar. Etkinlikler sırasında organizasyonda ve süreçte öğrencilerimin yanında olan yardımcılarım Ali Toker ve Fatma Onan. Evet tüm öğretmenlerimin adını yazamadım farkındayım çünkü aslında herkes sahadaydı. İşte bu! Harika ekip.
Şimdi seni 7. sınıflardan Beren Arslan’la tanıştırmak istiyorum. İlk kitabını bana imzalayarak getirmiş. Veeee bu kitap İngilizce yazılmış: The Guilty and Innocent. Muhteşem! Polisiye türünde bir hikaye. Gurur duydum yazarımızla. İkinci kitabını yazıyor sevgili Beren. Merakla bekliyorum Berenciğim. Yakın gelecekte ismini çok duyacağımıza eminim.
15 Aralık 2023 Cuma
Sevgili Gelecek Pazartesi:)
18 Aralık Pazartesi için şimdiden duyuruyorum:))
Odd Socks Day geliyooooorrr!
Rengarenk, çeşitli, farklı çoraplar giyerek okula geleceğiz. Çoraplarımız aracılığıyla bireysel farklılıkları kucaklama ve birbirimize saygı gösterme fırsatını tüm okul topluluğu olarak hep birlikte yaşamak istiyoruz. Öğrencilerimi ve öğretmenlerimi farklı çoraplarla hayal ettim şimdi:)) Bu durumda ben hangi çoraplarımı giysem? Sürpriz!
Bu özel gün için müzik öğretmeni Zişan Hocayla 7. sınıflarımın yaptıkları aranjmanı dinlemek ister misin? Senin için buraya bırakıyorum “Farklıyım farklısın” süper olmuş. Bravo 7’ler ve Zişan Hocam:)
Anlayacağın, mesele çorap değil, o eğlenceli bir sembol. Pazartesi Buluşmaları’nda değişik etkinlikler olacak.
Merakla bekliyorum bu Pazartesi’yi ve tabii ki çılgın çorapları:))
14 Aralık 2023 Perşembe
Sevgili Günlük,
Bugün bir ilk daha gerçekleşti! Üç okul müdürü ve genel koordinatörümüzle birlikte ilk rapor toplantımızı yaptık.
Bu rapor toplantılarında amaç, okullarımızın işleyişinde ortak çalışma alanları olan meslektaşlarımızın süreçlerine ilişkin daha detaylı bilgi edinmek, görüş alışverişinde bulunmak ve gelecekle ilgili planlamalar yapmak. Sevgili Ece Hocam bizleri lisede ağırladı bugün. Bilişim uzmanı arkadaşımız Suat Keskinsoy’un rapor toplantısı vardı. O kadar hızla değişiyor ki bu tekno-dünya! Teknoloji, yıllardır birlikte çalıştığımız Suat Beyden sorulur:) Hmmm, kaç yıl oldu gerçekten?
11 Aralık 2023 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Uzaydan bakıldığında bir çok galaksinin arasında bir nokta olan Dünya denen mavi gezegenimizde, 10 Aralık bütün dünya ülkelerinde, “İnsan Hakları Günü” olarak kutlanıyor!
Bizler de bugünü okul kültürümüzde, gezegenimizdeki tüm canlılar için “Yaşama hakkı” olarak ele aldık. Pazartesi Buluşmaları’ndaki 5. ders saatinde sınıflara göre farklı etkinliklerle deneyimledik.
Buna göre, 7 ve 8. Sınıflar, Bireyler ve Toplumlar Bölüm Başkanı Sn Duygu Akkaya’nın organizasyonuyla Çok Amaçlı Salon (ÇAS)’da bir araya geldiler. Kurum avukatımız Sn Sertaç Yalçın, 8. Sınıf öğrencim Bejna Duran’ın moderatör olduğu panele konuşmacı olarak katıldı. 8B’den öğrencim Şebnem Şengül açılış konuşmasını yaptı ve tüm süreci yönlendirdi. Sakin duruşu ve ses tonuyla çok iyiydi Şebnem!
Önce harika bir keman sesiyle doldu ÇAS. Öğretmeni Suzanna Bezhani ile çalışmalarını yürüten 5D’den Defne Özsancak’ı dinlemek çok iyi geldi ruhumuza. Kutlarım Defne! Müzik her yerde her zaman müzik! Dünyayı müzikler sarsın!
Dünya meselelerine eleştirel bakış getirerek sorular soran Bejna, panele çok iyi hazırlanmıştı. Harikaydın Bejna! Sertaç Bey, dünyadaki adalet ve eşitlik kavramlarına gerçekçi yaklaştı. İnsanın bencillikle kendini merkeze almasından ziyade tüm canlılar için yaşama hakkının altını çizerek öğrencilerimin sorularını yanıtladı. Çok güzel bir paylaşım oldu. Sertaç Beye katkısı için ve Duygu hocama bu paneli organize ettiği için teşekkür ederim.
Küçük mavi gezegenimizde yaşamdaş olduğumuz tüm canlıların yaşama hakkı kutlu olsun! Barışla dolsun!
Diğer sınıflar ne yaptı diye merak ediyorsan 6. sınıflar toplum projesi kapsamında 8. Sınıflardan 3 öğrencimiz Anthony Can Aydın, Egemen Özaltun ve Kuzey Cihanoğlu’nu hayvan haklarıyla ilgili sunumlarını dinlediler.
5. sınıflar ise spor salonunda dans gösterilerini izlediler ve hepsi dans ettiler. Dans etmek de bir haktır:) Aylardır dans gösterisi istiyorlardı. Sonunda onların isteklerini yerine getirebildiğimize, sınıf öğretmenlerimizle birlikte, mutluyum. 5 grubun dans gösterisinden sonra Just Dance videoları eşliğinde bütün 5’ler dans etti. Hmm bu cümle de burada pek güzel oldu:)
Sabah günaydınlaşma faslında Mina’nın elindeki kartonu görünce merak ettim. Ne yazıyor diye bakınca 6. sınıfların Fen Bilgisi dersi için bir poster çalışması olduğunu öğrendim. Kan bağışının önemine ilişkin çok değerli bir çalışma olmuş! Posterin altına doğru yırtıklar vardı. Ne oldu buraya diye sorunca evdeki minik oyuncu kedinin kağıt yemeyi sevdiğini öğrendim:))
Bkz: Ödevimi kedim ye(me)di görseli:))
8 Aralık 2023 Cuma
Sevgili Günlük,
5D sınıfından öğrencim Uraz Kaygusuz geçen haftalarda sanırım Kasım ayının son günlerinde BMV’den bir mesaj gönderdi bana. Pazartesi Buluşmaları’na ilişkin haksızlığa uğradığını düşündüğü bir durumu öylesine güzel anlatmış ve bir ricada bulunmuş ki çok hoşuma gitti. Hem hakkını savunuyor hem de bana öneride bulunuyor. Dedim işte bu açıklık güzel! Doğrudan iletişime geçiyor. Her BMV’ye cevap yazacak zamanım olmayabiliyor (Bir Pazartesi Buluşması’nda BMV’leri ele alsam da orada hepsini yanıtlasam diyorum yazanların isimlerini göstermeden) ama bu sefer cevap yazdım Uraz’a: Sen iyi gözlem yapan birisine benziyorsun:) Gel yüzyüze görüşelim:))
Bugüne randevu almıştı Uraz ve görüştük. Dile getirdiği duruma farklı açılardan baktık birlikte. Senin dediğin durum hep böyle miydi? Yani 4 ay önce ilk başladığında nasıldı? En son geçen hafta ne oldu? Farklılık sence nerelerden kaynaklanıyor? Sorunun kaynakları neler olabilir? Çözüm için acaba şöyle olsa ya da böyle olsa diye hipotezler ileri sürdük. Evet bayağı bilimsel bir konuşmaydı. İnanmazsan devamını oku! Peki sadece ikimiz karar veremeyiz ne yapalım dedim. Uraz hemen, arkadaşlarıma soralım dedi. Hmmm! dedim. Nasıl yapacağız? Ben anket hazırlasam size soruları getirsem siz de onaylarsanız hemen basarsınız okulda onu uygularım ben dedi. Online anket olsa olur mu dedim. Olur dedi. Dedim bu çocuk olmuş:)) Çok hoşuma gitti. Dedim bir öneride bulunabilir miyim? Dedi nedir? Okul Meclis Başkanlarıyla da konuşalım mı onlardan da fikir alalım mı? Dedi olur. Sonra bi iki çikolata yedik birlikte. Biraz ordan biraz burdan konuştuk. Haftaya anket sorularını getirecek. İşte böyle!
Öğleden sonra, İlkokul Müdürümüz Sn Aysun Gemalmayan’la keyifli bir paylaşım zamanı yaptık. BMV’den bana en çok gelen mesaj içeriklerinden biri yemekler olduğu için kahvelerimizi içerken tabii ki okul yemeklerini de konuştuk:)
Sabah Uraz’dan aldığım enerjiyle öğleden sonra başka bir öğrencimle bence ilginç bir konuşma yaptık. Onun fikrini izin almadığım için söyleyemem. O zaman niye boş yapıyorsun da yazıyorsun dersen hatırlamak için kendime not:)) Büyük ihtimalle o sürpriz fikri 2. dönem uygularız gibi geliyor. Fikrin sahibi öğrencime bir öğretmen gibi plan hazırlayıp getirmesini rica ettim gelecek haftaya. 1 saat sonra hemen getirdi görsel bir plan:) Benim öğrencilerim çok pratikler. Sana da öyle geliyor mu? Kafalar hızlı çalışıyor. İnceledim görsel planını. Tüm okul genelinde uygulamak için biraz daha üzerinde çalışılması iyi olacak. Henüz onun haberi yok:) biraz daha detaylandırmasını rica edeceğim.
6 Aralık 2023 Çarşamba
Sevgili Günlük,
8. sınıflardaki öğrencilerimin kalbi bu sabah nasıl pır pır atıyordu bir görseydin! Onlara sorsam “Yok hocam o kadar da değil!” derler eminim:) Bugün Özel Bilkent Lisesi giriş sınavı için bir deneme çalışması yapıldı. Lise Müdürümüz Ece Biçer’in liderliğinde, Mdr Yrd Özgür Bayam, Matematik ve İngilizce Bölüm Başkanları ile birlikte öğrencilerimize açıklamalar yapıp soruları yanıtladılar. Deneme bittikten sonra nasıl geçti diye sorduğumda yanıtlar farklı yönlerden gelirken, sonuçlara göre öğrencilerim çalışma rotalarını yeniden ayarlayacaklar:) ki bu da onlar için önemli bir katkı olacak diye düşünüyorum. Haydi gençler hepiniz asılın küreklere! Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için! (Evet! Athos, Porthos, Aramis ve D’artagnan’ı hep çok sevmişimdir:))
Bugün öğleden sonra Astronom-Matematikçi yazar Nurdan Bağrıaçık’la 6. sınıf öğrencilerimin söyleşisi vardı. Öğrencim Zeynep Atıcı, yazarımızı arkadaşlarına tanıtan ve sunuma liderlik eden kişiydi. Çok güzel bir beceri sergiledin Zeynep, bravo sana!
Matematik Bölüm Başkanı İlksen Sevil Uluçay’ın organizasyonuyla yapılan bu paylaşım için öğrencilerim “Bu Ne Biçim πPinokyo” kitabını önceden okumuşlardı.
“Hayatın tüm güzellikleri, hatta var olan her şey; evren matematikle oluştuğuna göre matematik de güzeldir” diye düşüncelerini ifade eden Sn Bağrıaçık’a sonsuz olana duyduğu sevgiyi öğrencilerimle paylaştığı için teşekkür ederim. Senin için buraya kısa bir video ekledim, istersen buradan evreni izleyebilirsin!
Matematik, müzik ve evrenle buluşmamızdan sonra hayatımda ilk kez resim sergisi açılışı yaptım! 7D sınıfından öğrencim Masal İdil Ertop moda tasarımı çizimlerini sergiledi. Tiyatro, dans ve görsel sanatların buluşmasından ortaya çıkan ve gelişmeye devam eden muhteşem bir yaratıcılık. Tebrik ederim Masal! Gurur verici.
Haa bu arada tabii ki kendime yeni modeller seçtim:) kaçırmam!
Masal’ın yaratıcılığını ifade edişine hayran kalırken 7D’deki öğrencilerimin arkadaşlarının yanında olma ve onu cesaretlendiren tutumlarına ayrıca mutlu oldum. Tüm öğrencilerimin farklı yetenek alanlarına şahit olmayı merakla bekliyor olacağım.
Sergiyi hazırlayan Görsel Sanatlar Öğretmenim Ahu Kılıç’a ve Bölüm Başkanı Nil Çelik’e teşekkür ederim.
5 Aralık 2023 Salı
Sevgili Dün, 4 Aralık Pazartesi
Pazartesi Buluşmaları’nda bu ay “Benzerliklerimiz ve Farklılıklarımız” temasına ağırlık vermek istedik. Bu anlamda dün o kadar dolu dolu bir gündü ki! Hem otizmli bireylerin yaşamını anlamaya çalıştık hem başarılarımızı kutladık hem de müzikle beslendik. Detaylı yazmak istemiştim sana dün fırsatım olmayınca bugüne kaldı:) yazacağım birazdan..
Dün Pazartesi Buluşmaları’nda 8. sınıflardan öğrencim Erkmen Eryiğit tüm okul topluluğuna liderlik etti. Ses tonu, büyük bir gruba hitap edişi ve kısa sürede hazırlanmadaki sakinliği çok güzeldi.
Önce harika bir çello dinletisiyle başladık. 5-D sınıfından Berrin Deniz Tunçer bizlere Beethoven’ın Contra Dance’ını çaldı. Öğretmeni Marina Rahmetulla’nın piyano eşliğinde dinlediğimiz Berrin Deniz ruhumuza çok iyi geldi.
Hepimizin yetenekleri, ilgileri, kişisel özellikleri çok farklı. Denir ya parmak izi… Hem birbirimizden çok farklıyız hem de ortak taraflarımız çok. Toplum içinde özel ve önemli farkılıklardan biri de otizm. Otizmli bireyler farklı gelişim özellikleriyle yaşamın içindeler. Otizm, doğuştan meydana gelen ve yaşam boyu devam eden, kişinin etrafıyla uygun ilişki kuramamasına neden olan gelişimsel bir durum. Otizmi kısaca anlatan video linkini buraya bırakıyorum izlemek istersen lütfen tıkla.
Özel Eğitim Öğretmenimiz Ali Küçükay’ın önemli katkılarıyla dün, otizmli bireylerin yaşadıklarıyla bir parça empati kurmaya çalıştık. Bir parça empati diyorum özellikle çünkü bir kişinin yaşadıklarını, duygularını, düşüncelerini o haliyle, tam olarak anlamamız mümkün değildir. Belki de, anlamak için çabalayacağımızın niyetini gösterebiliriz sadece. Ali Hocam, otizmli birey olan Yiğit Beyle yaptığı bir röportajın video kaydını bizlerle paylaştı. Şu anda iş hayatında olan Yiğit Bey, öğrencilerime kendi okul hayatından, ilgi alanlarından bahsederken arkadaşça yaklaşmanın altını çizdi. İlgi Otizm Derneği Başkanı velimiz Sn Keiko Belir Yarar’a bu anlamlı paylaşıma aracılık ettiği için yürekten teşekkür ederim.
Üstün yetenekli olan otizmli bireyleri duymuş olmalısınız. Belki savant diye de duymuş olabilirsiniz. Bir defa gördüğü bir şehri en ince ayrıntısına kadar çizebilen Stephen Wiltshire’a 3 yaşında otizm tanısı konulmuş. Nasıl çizim yaptığını görmek istersen lütfen tıkla.
Otizmli bireylerin özellikleri geniş bir yelpaze içinde farklılık gösterir. Önceki yıllarda okulumuzdan mezun ettiğimiz otizmli öğrencilerimden biri olan Ediz’in annesi Sn Ülkü Oktel bizlere bir ebeveyn olarak otizmi anlatmaya çalıştı. Ediz, bizleri, okulunu severek hep yaşamına dahil etti. Onu okulda görmek beni, hepimizi çok mutlu ederdi. Spora ilgisini ve konuşmayarak ama güzel gözleriyle akranlarını gözlemleyerek sosyal becerilerini geliştirmesine tanık olmak bir o kadar güzeldi. Ülkü Hanıma bu özel ve değerli paylaşım için ne kadar teşekkür etsem az gelir.
Gelelim başarılarımızı kutlamaya! Bu sefer fotoğraflar var elimde. Hepsini tek tek paylaşacağım.
8B sınıfından Anthony Can Aydın’ın yüzmedeki başarısı olağanüstü. Anthony, Kasım ayında Ankara’da yapılan Uzun Kulvar Milli Takım Seçme ve Klüpler Arası Yüzme Şampiyonası Baraj Müsabakalarında 11 yarışın tamamında barajı geçmiş durumda.
Anthony’nin yüzmedeki en son süreleri: Tek kelimeyle muhteşem! Yüzmüyor da uçuyor sanki Anthony.
Başarılarımıza denizden devam edecek olursak, yelkenle ilgilenen 7C sınıfından Alp Davutoğlu, Ekim ayında Ankara’da yapılan Cumhuriyet Kupası Yelken Yarışları’nda il beşincisi oldu. Alp bravo!
Bir diğer başarı haberi 6A sınıfından Bulut Çınar Topçu’dan: 11-12 Yaş Ulusal Gelişim Projesi Bölge Yüzme Müsabakası’nda 50m Serbest A1, 100m Serbest B2 ve 50m Sırtüstü B2 barajlarını geçerek Kasım ayında Afyon’da yapılan yarışlara katılmaya hak kazandı. Harikasın Bulut Çınar!
Vee sıradaki başarı tenis! Türkiye Tenis Federasyonu tarafından düzenlenen, 14 Yaş İzmir Tenis Turnuvası 4. Grupta birincilik alan 7A sınıfından Mira Lavin Can. Süpersin!
Gurur duyuyorum sizlerle! Daha nice başarılara imza atacağınıza eminim!
Sevgili Günlük, dün tamam bugün yani 5 Aralık Salı günü ne yaptın dersen, spordan devam edelim derim:)
Beden ve Sağlık Eğitimi Bölümü öğretmenlerim ve yardımcılarımla toplantı anımı gördün şimdi. Seçil, Hamza ve Berk Hocalarım okul açıldığından bu yana müfredatlarındaki beceri odaklı çalışmalarını bir video sunum hazırlayarak gelmişler. Şahaneydi. Çok beğendik. Uluslararası Bakalorya Orta Yıllar Programında MYP öğretmeni olarak Beden Eğitimi dersinin nasıl işlendiğini merak ediyorsan gel birlikte izleyelim, lütfen tıkla.
1 Aralık 2023 Cuma
Sevgili Günlük,
Ne çabuk Aralık ayı geldi? Saatli Maarif Takvimi vardı eskiden hatırlar mısın? Takvim yaprağında o gün doğan çocuklara cinsiyetlerine göre verilen isimlere bir yemek listesi eşlik ederdi)) o günün tarihine ilişkin önemli bilgiler, bir anekdot veya özlü sözler olurdu… Bu takvimi kullanmayı hâlâ seviyorum desem!
Kaç gündür aklımda olan bir görüntüyü seninle sonunda paylaşabileceğim. 6. Sınıflar, Bireyler ve Toplumlar dersi kapsamında, Sevgili Ezgi Songün öğretmenimin rehberliğinde “Göçler” ünitesini ele aldılar ve okul girişine çadır kurdular:)) Gerçekten kurdular! İnanmazsan fotolara bak!
Tasarım düşüncelerine ve el becerilerine bayıldım! Çadırları tek tek incelerken içimden dünyanın neresinde olursanız olun, değişik nedenlerle bir gün göçmen olma olasılığımızın yüzyıllardır devam ediyor olduğunu düşünmeden edemedim.
Bugün öğleden sonra toplum projesi kapsamında öğrencilerimle görüştüm. Daha doğrusu benden randevu almışlardı. Günlük yaşamda karşılaştıkları bir sorun için arkadaşlarından fikir ve öneriler alarak bana bir tasarıyla geldiler. Konuyu bana sunma yeteneklerine mi yoksa fikrin işe yarar oluşuna mı daha çok sevindim ayırtedemiyorum şu an:) Okul ajandasını baştan yaratmışlar:)) Ebatı, not alma alanı yaratma, kapak ve iç sayfa tasarımlarını değiştirme ve motive edici sözler, eğlenceli aktivite önerileri ekleyerek takvimi oluşturma fikri çok hoşuma gitti. Hemen seni 8. sınıf Tasarımcı öğrencilerimle tanıştırıyorum: Duru ve Hanzade. Projede Derin de varmış. Tebrikler kızlar! Proje danışman öğretmeninizle birlikte harika bir iş çıkarıyorsunuz.
Tasarımlarına son halini verdikten sonra bana getirecekler. Gelecek yıl için bu yeni ajanda tasarımını kullansak benim tasarımcı öğrencilerim izin verirler mi acaba? Bir sonraki görüşmemizde soracağım hemen:)
30 Kasım 2023 Perşembe
Sevgili Günlük,
8. sınıf öğrencilerim bugün Özel Bilkent Lisesi Giriş Sınavı’na (ÖBLGS) hazırlık anlamında 6 Aralık 2023 Çarşamba günü yapılacak deneme sınavı hakkında bir bilgilendirme aldılar. Okullarımız Genel Koordinatörü Sn Dr Aykut İşeri ve Özel Bilkent Lisesi Müdürü Sn Ece Biçer, 8. sınıflardaki her şubede öğrencilerimle ayrı ayrı toplantılar yaparak süreç hakkında önemli paylaşımlarda bulundular.
Çarşamba günü yapılacak deneme sınavı, öğrencilerimin hazırlık çalışmalarını objektif bir şekilde gözden geçirmelerine yardımcı olurken ihtiyaç duydukları alanlarda çalışmalarını yeniden planlamaları için çok iyi bir fırsat olacak diye düşünüyorum. Sınavda Türkçe, Matematik ve İngilizce derslerinden sorumlu olacaklar. Bu yıl tüm 8. sınıf öğrencilerimin ÖBLGS’yi başarıyla ve mutlulukla geçmelerini yürekten diliyorum.
28 Kasım 2023 Salı
Sevgili Günlük,
Bugün Özel Bilkent Okulları Yönetim Kurulu Toplantısı yaptık. Bilkent Üniversitesi Rektörü ve Yönetim Kurulu Başkanı Sn Prof. Kürşat Aydoğan ile Yönetim Kurulu Üyesi Sn Prof Abdullah Atalar bizlerleydi. Okullarımıza ilişkin eğitim öğretim süreçlerini aktardık. Verimli bir paylaşım oldu.
27 Kasım 2023 Pazartesi
Sevgili Günlük,
24 Kasım Öğretmenler Günü sabahını sana özellikle anlatmak istiyorum. O gün sana yazdıklarımın sadece o güne özel kalmasını istemiş ve başka bir ekleme yapmamıştım. Duygularımı paylaşmak istiyorum çünkü Cuma sabahı öğrencilerimle sabah günaydınlaşmalarını yaparken hepsinin tek tek kutlama sözlerini duymak beni o kadar mutlu etti ki anlatamam. Hepsi güleryüzlü.. sanki birer kelebek gibiydiler. İstisnasız hepsi kutladı. Sözcükler onarır, sözcükler şifalandırır… Çocukların sözcükleri yüreklerinden gelir, yapmacık değildir, olduğu gibidir, o sadelikle yüreğine 12’den ulaşır:)
O sabah 7. sınıflardan öğrencim Mira Lavin Can’la önceden sözleştiğimiz bir şey yaptık. Ne yaptınız diye merak ettiğini duyuyorum hemen:) O zaman gelsin fotoğraf:
Beni tanıyanlar bilir, yaz-kış şapka kullanmasını seven biriyim. Önceden de şapka takardım ama şimdi öğrencilerimin daha çok dikkatini çekiyor doğal olarak. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreninde Mira Lavin, bu siyah şapkamı görünce kendisinin de benzer bir şapkası olduğunu söyledi. Sözleştik ikimiz de şapkalarımızı takalım dedik:) 10 Kasım’da Mira Lavin şapkasıyla geldi ama buluşup fotoğraf çekemedik. Sonunda 24 Kasım’da başardık. Mira Lavin’e ne kadar çok yakışmış şapkası değil mi? Çok zarif. Bayıldım. Ayrıca, Mira Lavin şapkasının anneannesinin annesine ait olduğunu söyledi, eğer doğru hatırlıyorsam. Aile jenerasyonunda kadınlardan gelen bilgelik ve şıklık sembolü diye düşündüm içimden. Ne güzel!
O gün çook uzaklardan hiç tanımadığım çocukların mutlu olma olasılıklarını hayal ettiğim bir başka haber, akşam üzeri geldi. Ortaokul Okul Aile Birliği Başkanı Sn Özge Kocaman Ertürk’ün mesajıyla “Minik Ayaklar Üşümesin Projesi” kapsamında köy okullarında eğitim gören çocuklara bizler adına bot gönderildiğini öğrendim. Aşağıdaki sertifika benim adıma ama ortaokuldaki tüm öğretmenlerimizin isimleriyle sertifikaları var. Çok güzel, çok anlamlı bir hediye. Gözlerim doldu. Yaş aldıkça böyle oluyorum:)
Sn Kocaman Ertürk’le telefonla da konuştuk. Şahsında OAB’nin sevgili üyelerine ve okulumuz tüm değerli velilerine teşekkür ettim. Çocuklar mutlu, bizler mutlu.
Bugün 27 Kasım Pazartesi Buluşmaları’yla ilgili neler yaptığımızı sormayacak mısın?
Bilkent Üniversitesi Sağlık Merkezi Doktoru Sn Başak Soyluoğlu tüm ortaokul öğrencilerime “Sağlıklı Yaşam: Beslenme, Hareket ve Uyku Alışkanlıkları” konulu bir paylaşım yaptı. Aktif bir katılımı sağlayarak dinamik bir sunum yapan Dr. Başak Hanım çok enerjikti. Çok güzeldi. Sunum sonrası hareket ettirmek için seçtiği harika müziklerle tüm salon dans ettik:) Öğretmenlerim, Cumartesi akşamı Bilkent Okulları Öğretmenler Günü özel gecesinde çok eğlendikleri için bugün öğrencilerimle en çok ben dans etmiş olabilirim:)) enerjim kalmış meğerse yer arıyormuşum! Spor amaçlı tabii:))
Bugün Pazartesi Buluşmaları’nı kim mi sundu? Öğrencilerim yapıyor biliyorsun.
8. sınıflardan Doğa Karaman bugün sunucumuzdu. Doğa, sakin ses tonuyla çok güzel hitap etti. 8’lerin topluluk önünde konuşma becerilerini tecrübe etmelerini kendilerinden yaşça küçük öğrencilerime bir liderlik modeli ortaya koymaları bakımından çok önemsiyorum.
Pazartesi Buluşmaları’nda bugün ayrıca okul topluluğumuzun başarılarını kutladık. 7A sınıfından İpek Ertuna’yı masa tenisi turnuvalarındaki, 7D sınıfından Keremcan Özsoy’u golf alanındaki ve Mira Lavin Can’ı tenisteki dereceleriyle kutladık. Tebrikler İpek! Tebrikler Keremcan! Tebrikler Mira Lavin! Muhteşemsiniz.
5B sınıfından Baray Alp Kalanlar, Türkiye 28. Zeka Oyunları Yarışması OYUN2023 finalistlerinden biri oldu. Tebrikler Baray! Harika bir başarı.
Çocuklar sizlerle gurur duyuyorum. Sonuç ne olursa olsun, vazgeçmek yok, devam!
24 Kasım 2023 Cuma
Çocukken atlasa bakmayı sever miydiniz? Ben çok severdim. Gözümü kapatıp parmağımı dünya haritası üzerinde rastgele gezdirirdim. Bir yerde durdurup gözümü açtığımda denk gelen şehir veya ülke hayal kurmam için bir başlangıç olurdu. Evdeki tek pusulayla yönünü, ne tarafa düştüğünü bulmaya çalışırdım. Değişik harflerin yanyana geldiği kent isimlerini heceledikten sonra mavi kalın kapaklı Hayat Ansiklopedisi’nden bilgi edinirdim.
Şimdi Ankara’da buradan oraya gidebilmek için akıllı telefonumun haritalar uygulamasına girmem yetiyor. Ulaşmak istediğim yer, haritada kırmızı yer gösterim işaretiyle kendini belli ediyor. Kırmızı yer bulma işareti, çocukken okula ilk gittiğim günün anılar haritasında beni hemen kırmızı çantama götürüyor.
Kırmızı çantamın içi okullar, eğitimler ve öğretmenlerle dolu artık. Bir nirengi haritam ve farklı pusulalarım var. Belki öğrendiğim bir çok konuyu unuttum ama benim haritama izler bırakan öğretmenlerimin renkleri canlı. Onları, mentorlarımdan ikisinin isimlerini sizlerle birlikte yaşatalım çünkü yaşamak bir bakıma unutmak ve unutmak, seçmektir. Ülkemizin modern eğitiminin yol göstericisi Mustafa Kemal Atatürk her zaman başöğretmenim. Öylesine zorlu yaşam koşullarına rağmen okuma ve araştırma tutkusunu sürdürmesini derin bir minnet ve saygıyla anıyorum.
Okullarımız Genel Koordinatörü merhum John O’Dwyer’ı hastane yatağında vefat ettiği son güne kadar kendini eğitime adayarak çalışmasını ve öğretim kalitesini artırmak amaçlı öğretmen eğitimlerine olan yılmaz inancını bizlere aktarışını saygı ve sevgiyle anıyorum. Bu yaşamdaki deneyimler atlasında onunla meslektaş olmak mutluluk verici.
Değerli Meslektaşlarım,
Öğrencilerimiz yeni yolculuklara çıkma cesaretini sizlerden alıyor. Onların gönül çantalarına hep birlikte peyderpey yerleştirdiğimiz düş gücünün haritaları için sizlere teşekkür ederim. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nüz kutlu olsun. En içten saygılarımla.
22 Kasım 2023 Çarşamba
Sevgili Günlük,
Haydi gel! Seninle 5. Sınıflar Caddesi, Deyimler Sokak, Resimler Apartmanı’na gidelim.
Dil ve Edebiyat Bölümü 5. sınıf öğretmenlerimiz Göksu Kılıç ve Gamze Dereağzı’nın liderliğinde öğrencilerimin deyimleri resimlemelerine hayranlıkla ve aaa çok iyi yaa diye sevinç nidaları atıp o ağzı kulaklarındaki çizimde olduğu gibi tek tek inceledim:)) Alara Board’ın çizdiği gibi “Gözünden düşmeden”, Beril Saban’ın çizdiğinden “gözün yolda kalsın”:))
Çocuklar siz nasıl güzelsiniz! Aklınıza, elinize, yüreğinize sağlık.
Bugün öğrencilerimin yaratıcılıklarına üst üste şahit olduğum bir gündü. Biliyorsun 8. Sınıflar, MYP Toplum Hizmeti çalışmaları kapsamında projeler yaparak mezun oluyorlar. Proje konularına göre bazı öğrencilerim benden randevu alıyorlar. Aslında her birinin proje danışmanı öğretmeni var. Harika fikirler, ilginç eylemler duyuyorum. İlerleyen aylarda bu konuyu sana daha detaylı aktaracağım.
Öğrencilerimin önce bir sorun tespit etmeleri gerekiyor. Bu soruna yönelik bilimsel araştırma basamaklarını çalıştırıyorlar. Eylem adımlarını proje günlüğüne kaydediyorlar. Bugün Berrak Güneş Köksal benden randevu almıştı. İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin bir üst eğitim kurumuna geçerken yaşayabilecekleri sosyal kaygıyla ilgili çalışmak istediğini söyledi. Çok hoşuma gitti. Amacı, sosyal kaygı hakkında 4. sınıfların bilgisini arttırırken, nasıl başedebileceklerine ilişkin yardımcı olabilecek stratejiler paylaşmak istediğini söyledi. O nedenle bana gelmiş neyi nasıl yapabilirim diye bana danışmak istediğini söyledi. Ben de proje günlüğünü görmek istedim. Araştırma sorularını inceledim. Bilişsel davranışçı terapi yaklaşımını temel alarak genel bir çerçeve çizdim ona. Keyifle sohbet ettik. Bakış açısını çok beğendim Güneş’in. Aşağıdaki kitaplarımı ödünç verdim. Haftaya yine buluşacağız.
Evet sevgili Günlükcüğüm, gelecekten çok ümitliyim. Mira Çoban’ın çizdiği gibi bütün öğrencilerimi “el üstünde tutuyorum”:))
Kıskanmıyorsun değil mi? Göz kırpma emojisi koydum buraya hayal et lütfen:)
21 Kasım 2023 Salı
Sevgili Günlük,
Bugün Okul ve Aile işbirliği günüydü.
Seni, fotoğraftaki 30. Dönem Okul Aile Birliği Yönetim ve Denetleme Kurulu ile tanıştırayım: Özge Kocaman Ertürk, Safiye Dilek İrez, Gülay Şahinbaş Yüce, Müge Pekcan Arıkan, Seval Kumru, Selma Gündüz, Ebru Karaca ve Nur Başer Akçam. Bugün toplantıya katılamayan velilerimiz vardı. Olumlu okul kültürünü yaratmak amacıyla etkili işbirliğini nasıl geliştirebiliriz konusunu kapsamlı bir şekilde ele aldık. Şikayet ve önerilere ilişkin aldığımız aksiyonları paylaştık. Ayrıca, öğrencilerimizdeki becerileri (iletişim, öz-yönetim, eleştirel düşünme ve işbirliği) geliştirmeye yönelik, tüm öğretmenlerimizle birlikte hedeflediğimiz, Pazartesi Buluşmaları’nı detaylı konuştuk. Birlikte farklı bağlantılar kurduk ve heyecanlandık. Gelecek ay yapacağımız ve farklı fikir & önerilerle zenginleşeceğimizi düşündüğüm toplantıyı şimdiden merak ediyorum.
Bugün toplantıda konuşurken merak edilen bir soruyu yanıtlama fırsatı buldum. Biliyorsun sabahları saat 08:00 de ortaokul kapılarını öğrencilerimiz için açabiliyoruz. Çocuklar bahçede bekliyor. Havalar soğuduğu için haklı olarak veliler sordular n’olacak diye. Ben de söylemem dedim:)
Aslında ara tatilden sonra havaların soğuduğu ilk günden yani dünden bu yana ortaokulun giriş kapısını açıyoruz ve girişteki sıcak alanda öğrencilerimizle birlikte 08:00’e kadar bekliyoruz sınıflarına geçmeleri için.
20 Kasım 2023 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Bir haftalık ara tatilden sonra okuldayız. Öğrencilerim ve öğretmenlerimle yeniden bir araya gelmek güzel. Yıl sonuna doğru giderken ikinci kez vira bismillah!
Yardımcılarım Fatma Onan ve Ali Toker’le bugün farklı zamanlarda toplantılar yaptık. Veli toplantılarını nasıl yapalım dedik. Bilgisayar üzerinden veya yüzyüze veya hibrit… hangisi olsa diye kafa yorduk biraz. Her birinin artıları, eksileri var. Uzun zaman oldu aslında anne babalarla yüzyüze veli toplantısı yapmayalı. Yüzyüze görüşmenin yerini hiçbiri tutmaz ama en iyisi anne babalara da soralım dedik. Bir anket hazırlayacağız.
Masada bir çok konu vardı anlayacağın. Micro-teaching de bunlardan biriydi. Öğretmen gelişiminde çok güzel bir öz-değerlendirme yöntemi. Fikirler, öneriler, uygulamalar ve planlamalar günü:)
10 Kasım 2023 Cuma
Sevgili 10 Kasım,
Bugün Cumhuriyetimizin kurucusu, ulusumuzun önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 85. yıldönümü.
09:05’de sirenler çalarken zaman O’nun için durdu okulumda ve ülkemde! Ortaokul Öğrenci Meclisi Başkanları ve yardımcıları hazırladıkları çelengi bahçedeki Atatürk büstüne bıraktılar tüm arkadaşlarını temsilen. 8. sınıflardan öğrencim Ege Coşkun bir şiir okudu gurur dolu bir heyecanla. Daha sonra çok amaçlı salona geçtik.
Atatürk’ü anmanın en iyi yolu, onun düşüncelerini ve eylemlerini anlamaktan geçer diye düşünüyorum. Sanat ve edebiyatla anlamaya çalıştık Ata’mızı: Piyano, flüt dinletileri, şarkılar, şiirler öğrencilerimin yetenekli yüreklerinden akıverdi bugün. Her biri muhteşemdi. Öğrencilerimin isimlerini yazacağım sana. Tüm öğrencilerim Ata’mıza derin bir saygıyla ve minnetle dinlediler arkadaşlarını. İlkokul 3. sınıf öğrencilerimizi konuklarımız olarak aramızda görmek beni ayrıca mutlu etti. Ben konuşma yaparken sorduğum sorulara parmak kaldırarak cevap vermek istemişler. Atatürk’ün yazdığı Geometri kitabından yola çıkıp Picasso’nun Guernica’sına ulaşırken sorular kendiliğinden doğuvermişti. Gözüme giren ışıklardan parmak kaldıran çocukları göremedim. Sonradan duydum çok hoşuma gitti.
Bütün okulun şarkı söylediği an da muhteşemdi! Videoya ulaşmak için lütfen tıkla. Aşağıya senin için fotoğraflar bırakıyorum.
Bugünki özel anma törenini 8. sınıf öğrencim Duru Özonuk, kalbi bitesiye pırpır ederken Atatürk’ün ümidi bir genç olduğunu sunuş tarzıyla öylesine gösterdi ki gurur duydum.
Sabahtan beri neler yaptım ben diye düşününce bu sabah okul kapısından girdiğimde öğrenci servislerinden okulumuz sorumlularından Fatma Hanımla karşılaştığım anı yazmalıyım dedim: “Hocam çay demledim içer misiniz?” dedi. Günün özel hediyesi gibi geldi o an bana:) Elbette dedim ve demini almış güzel bir çayla sohbete devam ettik Hakan Bey, Fatma Hanım ve ben. 10 Kasım’ın tarihsel anlamını konuştuk bi çay içimi.
Öğrencilerimin tören komitesinin organizasyonuyla hazırladığı anma töreninden sonra Özel Bilkent Lisesi gençlerinin Ata’mızı anma performanslarını 8. sınıf öğrencilerimle birlikte izledik. Tek kelimeyle muhteşemlerdi. Ortaokuldaki hallerini hatırlamaya çalışıp sahnedeki gençleri o kimdi bu kimdi diye çıkarmaya çalışırken ne kadar büyüyüp serpildiklerine hayran kaldım. Müzikal yeteneklerinin yanısıra edebî tarzları çok hoşuma gitti. Gizem Afyonluoğlu’nun kemanıyla bütünleşmiş bir şekilde zarif çalışını dinlemek, yüreğinden dökülen ezgilere bizleri ortak etmesi ne güzeldi!
Bu özel günün öğleden sonrasında 5. sınıflarım Hasan Caner Tek’in posterinde olduğu gibi “sevgiyi yayalım nefreti değil” diyerek olumlu okul ortamını yaratmak için anti-bullying fikirlerini, projelerini İngilizce olarak bizlerle ve davetli 4. sınıflarla paylaştılar. Bütün sınıfları gezdim, öğrencilerimi dinledim. Baa-yııl-dıım! Sanırım ara tatilden sonra okula yönelik uygulamalara geçmek istiyorlar. Şahane fikirleri var. Görüşeceğiz sizlerle çocuklar:) Öğrencilerimin bu önemli toplum hizmeti çalışmasını yapmasını sağlayan 5. sınıf İngilizce öğretmenlerime, seviye lideri Sibel Azrah, Burcu Esmer, Görkem Kılıç, Seza Bayer ve Dil Edinimi Bölüm Başkanı Carlos Lopez Santamaria’ya şükranlarımı sunarım.
Sevgili Günlük, gün biterken çalışma ofisimde ben de sırtımı Atam’a yasladım.
9 Kasım 2023 Perşembe
Sevgili Günlük,
Okul Meclisi çalışmaya başladı. İlk toplantısını yaptı. Daha iyi bir okul yaratmak için öğrencilerimle birlikte çalışıyoruz. Daha güçlüyüz!
Sınıf temsilcilerinin olduğu büyük toplantıyı dün yaptık. Grup çok güzel oldu. Öğrencilerimin isimlerini yazacağım sana tek tek. Pırıl pırıl hepsi de! Bu ilk toplantıyı bizler yönettik. Temsilciler, görüş ve önerilerini dile getirdiler. Hem yaşadıkları bir durumu paylaşıyor, sonra hemen çözüm önerisini beraberinde söylüyorlar. Sen de içinden “aferin” dedin değil mi:)) Geleceğin liderleri diyorum bak gerçekten öyleler.
Bir dahakine başkanlar gündemi önceden belirleyecek, toplantıyı onlar yönetecek, hepsi not defterleriyle toplantıya katılacak, aralarında bir yazman olacak tutanak tutacak. Ben de onları dinleyeceğim:) Birlikte karar vereceğiz. Bakalım öğrencinin sesi olarak neler söyleyecekler merakla bekliyorum.
Toplantı sırasında eş başkanlar Ömer Tarık Gündüzöz ve Zafer Berke Yalçın, benden ayrıca randevu istemişlerdi “Hocam sizinle özel görüşebilir miyiz? Arkadaşlarımızın isteklerini okulda gerçekleştirmek istiyoruz. Ayrıntılı konuşabilir miyiz?” dediler. Eee sorumluluk aldılar kolay mı? Tabii hemen ayarladık yaptık bugün görüşmemizi psikolojik danışman Çiydem Hocamla birlikte. Çok güzel, ilginç fikirleri vardı. Beni bayağı sıkıştırdılar:)) Hoşuma gitti. Şimdi planlama aşamasındalar. Eyleme geçtiklerinde paylaşırım seninle.
6 Kasım 2023 Pazartesi
Sevgili Günlük
Bugün dolu dolu bir gündü. Sabah Bölüm Başkanları toplantısı vardı. Gündemde, değişen MEB yönetmelikleri ve ölçme değerlendirme okul uygulamalarında bölümlerin standardizasyonla ilgili yaptıkları çalışmalar vardı.
Günlerden Pazartesi olunca artık ne olduğunu biliyorsun değil mi? Pazartesi Buluşmaları:) Bugün Cumhuriyet Şenliğimiz vardı. “Cumhuriyet senin için ne ifade ediyorsa öyle giyin gel!” demiştik bugün için öğrencilere:)
Cıvıl cıvıl bir gündü. Bazen okul üniforması dışında öğrencilerimi görünce, aaa ne kadar da büyümüşler dediğim oluyor:)) İnanmazsan bak aşağıdaki fotolara!
Yukarıdaki yakışıklı Kuzey Avcı. Aşağıdaki fotoda ben küçücük kalırken, yanımdaki yakışıklılar Arda Tolga Atay, Poyraz Çanga, Demir Danacı, Egemen Özaltın, Emre Tuna, Mustafa Şerbetçi, Mahir Çınar Gençoğlu.
Senin için şenlikten videolar ve fotoğraflar çektim, aşağıya yerleştirdim. Evet! Bir gün değil, her gün Cumhuriyet! Bugün şenlik programında kimler sunuculuk yaptı biliyor musun? Hani iki hafta önce seçimler yapılmıştı sana yazmıştım. İşte o seçimle başa gelen Öğrencinin Sesi Grubu, Okul Meclis Eş Başkanları Zafer Berke Yalçın ve Ömer Tarık Gündüzöz, arkadaşlarına hitap ettiler ve akışı sundular. Liderlik becerileri are downloading:)
Zişan Hocamın çocukları koroda muhteşemdi!
Merve Hocamın 5. Sınıflar Drama performansı çok güzeldi.
Dil ve Edebiyat Bölümü öğretmenlerim tarafından hazırlanan öğrencilerimizin sınıfça karar verdikleri mesajlarla sınıf videolarında her birini ayrı sevdim. Linki tıkla lütfen: “Cumhuriyet Sınıfları”
8. sınıflardan Doğa Karaman ve İsmail Yiğit Türk’ün muhteşem solo performanslarıyla hep birlikte söylediğimiz şarkılar:)
Veeee günün sürprizi:) İngilizce öğretmenlerimiz Görkem Kılıç ve Göksu Kılıç’ın Cumhuriyet Şenliği için hazırladıkları rap şarkı muhteşemdi.
Güzel bir gündü! Birlikte kutlamak, eğlenmek çok güzeldi!
Buraya kadar yazdıklarım sadece öğlenden öncesiydi:))
Öğleden sonra okulda misafirlerimiz vardı. Başkent Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Bölümü 4. sınıf öğrencileri, Prof. Dr. Figen Çok Hocamın önderliğinde okul ziyaretine geldiler. İlkokul ve ortaokul PDR Birimi meslektaşlarım Çiydem Eroğlu, Işıl Çeşit, Özge Pınar Koçaroğlu, Ali Küçükay ve Gizem Nur Göz okullarımızdaki PDR çalışmalarını genç meslektaşlarımıza aktardılar. Etkileşimli oyunlar, sunumlar ve soru-cevap bölümüyle keyifli bir paylaşımdı. Geleceğin psikolojik danışmanlarına başarılar diliyoruz. Hayalleriniz büyük, gönlünüz ferah, yolunuz açık olsun!
4 Kasım 2023 Cumartesi
Sevgili Geçen Hafta,
Cumhuriyet’in 1. Yüzyılı Haftası!
2. yüzyıla bu hafta öğrencilerim Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi çalışarak girdiler. Çalışan çocuk ve gençlerin olması umut verici: Sınav haftası:)
5. sınıflar için ortaokuldaki ilk sınav deneyimleri bu. Biz o gözle ele alıyoruz onların heyecanını ve sınav sürecine alışmalarını. Diğer taraftan 8. sınıflar için biraz daha farklı çünkü ortaokulun son yılının sınav içerikleri 2. dönem girecekleri lise sınavlarına bir hazırlık niteliğinde.
Bu arada 2 Kasım Perşembe günü ilk Sivil Savunma ve Yangın Tatbikatını gerçekleştirdik.
İlkokul ve ortaokul olarak birlikte yaptığımız haberli tatbikatta Bilkent Üniversitesi Güvenlik Müdürlüğü, Sağlık Ekibi, itfaiye hazır bulundu. Öğrencilerim binayı 3 dk içinde güvenle boşalttı ve 5 dk da fotoğraftaki servis alanında sınıf sırasına girdi. Önümüzdeki aylarda farklı tatbikatlara devam edeceğiz haberli veya habersiz.
Bugün Cumartesi niye yazdığımı merak ediyorsan Sevgili Günlük, şimdi birazdan Okul Aile Birliği seçimine gideceğim. Merak içindeyim.
1 Kasım 2023 Çarşamba
BİR HAYAL KURUYORUM Bir hayal kuruyorum, Gerçek olsun. Dünyadaki savaş dursun, Barış dünyaya hakim olsun. Ağaçlar konuşsun, Çiçekler güzel mi güzel koksun. Gökyüzü maviliğini savunsun, İnsanlar onlara sonsuz teşekkür sunsun. Kediler köpekler sarılsın, Dünya üstündeki yara bandını çıkarsın. Sevgi bağırsın, Saygı haykırsın. Silahlar bırakılsın, İnsanlar sarılsın. Bir hayal kuruyorum, Gerçek olmak için çabalasın.
Sevgili Günlük,
Muhteşem bir barış şiiri değil mi? Hayal olmasın gerçek olsun! Tam da şimdi bu zamanda gerekli bir şiir! Bu dizelerin sahibi 7. sınıf öğrencim Asya Doğa Taylan. Sinem Yıldırım öğretmenimin haberdar etmesiyle, ilk kitabı “Güneşi Gıdıklayan Şiirler”i imzalayarak getirdi bugün bana. Sevdiği bir şiirini okudu. Nasıl hoşuma gitti, gurur duydum anlatamam. İlham geldikçe almış eline kalemi Asya, ilkokul 1. sınıftan beri başlamış sayfaları doldurmaya. Sözcüklerle oyun oynamayı seven Asya’nın ressam sınıf arkadaşları da şairin dizelerini resimlerle süslemişler:) Kitabın kapak tasarımı 7. sınıf öğrencim Ayşe Irmak Ayık’a ait. Bakar mısın işbirliğine, harika ekip çalışmasına. Teşekkür kısmında bütün arkadaşlarının isimleri var Ebru Boyacılar ve Gamze Teke öğretmenlerinin yanısıra. Yaratıcılıkta birbirini besleyen öğrencilerim harikasınız.
Bugün galiba farklı yaratıcılıklarla karşılaşma günüydü. Beren’i bu sabah elinde bu maketle görünce hemen sordum: 6. sınıflar Sosyal Bilgiler dersi için getirmiş Türk çadırıymış. Çadır örtüsünü babaannesiyle birlikte örmüşler. Baktım haroşa örgü. Ehem ehm! Benim de bir zamanlar bir iki kez denemişliğim var:) daha fazla değil. Yerdeki kilim de dokuma:)) Gerçekten! Beren yapmış.
Bayılıyorum çocuklara:)
Öğrenciler akşam okuldan ayrıldıktan sonra çoğunlukla sınıfları gezeriz ben ve yardımcılarım. Yukarıdaki fotoğraf Fransızca dersliğinden. “Cumhuriyet 100. Yıl Kelebekleri” Fransızca uçuyorlar öğrencilerimin ellerinden neşeyle:))
Öğrencilerimi yürekten kutluyor, üretkenlikleriyle gurur duyuyorum.
29 Ekim 2023 Pazar
Sevgili Günlük,
Bugün Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında! Ülkemizin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk ve devrimci arkadaşlarına ve Kurtuluş Savaşı’nın isimsiz kahramanlarına şükranlarımı ve saygılarımı sunarım. Ne kadar yazsam az gelir minnet duygumu. O zamanın koşullarını kitaplardan okuyarak anlamak ne kadar mümkün? Bildiğim tek şey, “Memleketi kurtarmak için çok çalışmak lazım. Başka çare yok!” diyen Atamız için her günümü bir başka fırsat olarak görmek.
Ankara Bilkent Okulları olarak Odeon’da gururla ve mutlulukla “Cumhuriyet”i kutladık. Muhteşem bir coşku ve sevinç vardı bugün. Bilkent Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Kürşat Aydoğan’ın konuşmasından çok kısa bir kesit paylaşmak istiyorum seninle. Ne demek istediğimi anlayacaksın videoyu izleyince.
En çok ama en çok, çocuk ve gençlerin gözlerindeki pırıl pırıl sevinci görmek beni çok mutlu etti.
Nice 100 yılların olsun Cumhuriyet! Varlığın bizlere emanet.
26 Ekim 2023 Perşembe
Sevgili Günlük,
Hiç “Nezaket Ağacı“nın Eylemi‘ni görmüş müydün hayatında?
Çok hoşuma gitti! Yüzüklerin Efendisi’ndeki ağaçlar harekete geçmiş gibi:))
8. sınıf öğrencilerimin okulumuzu daha iyi yapma hareketi devam ediyor. Sana şimdi başka fotoğraflar da göstereceğim.
Mavi duygu kutusu ne güzel olmuş değil mi? Mavinin derinliğinde okulda hem minnettar olduğun hem de seni üzen neler varsa kutuya yazabiliyorsun. Farklı duyguların kutuya atılma yerleri de farklı:)) Gençler yanıtları benimle paylaşırlar değil mi? Okulda öğrenci(leri)mi üzen konular varsa özellikle öğrenmek isterim aslında.
Pencerenin önündeki çizgili kutu ise İkigai ile dengeni bulmanı sağlayacak 3 anahtar soruya vereceğin yanıtlar için!
Dur! Daha bitmedi.
Yukarıdaki bu foto, mutluluk öğrencilerim için basamak basamak neyi ifade ediyorsa tebeşirle çizimleri. Çim sahaya giden merdivenlere çizildi:)
Dünyayı “Bir nezaket sözcüğüyle” selamlamaya ne dersin? Sibel Hocamı duvara bu rengarenk kağıtları asarken gördüm geçen gün: 5. sınıflardaki öğrencilerimin İngilizce derslerindeki anti-bullying hareketiyle eyleme katılmaları muhteşem!
23 Ekim 2023 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Bugün Pazartesi Buluşmaları mutluluk vericiydi. Gerçekten öyleydi:)
8. sınıf öğrencilerimizden İngilizce Phase-5 grubu tüm okulda “Mutluluk Farkındalığı Kampanyası” ismiyle bir toplum hizmeti etkinliğini gerçekleştirdiler. Boşuna söylenmemiş mutluluk paylaştıkça çoğalır diye:) Önümüzdeki günlerde kampanyanın farklı yönlerini de yaşayacağız. Merak ediyorum. Yazarım sana.
İkişerli gruplardan oluşan otuzbir öğrenci, okuldaki tüm şubelere yani onaltı sınıfa dağıldı. Carlos ve Pınar Hocalarımın derslerinde ele aldıkları mutlulukla ilgili araştırmaları arkadaşlarına öğretmeyi hedeflediler. Hepsi ders planlarını hazırlayıp hocalarına sunmuşlar.
Bu etkinlik sırasında öğrencilerimi ders başında görmek için tüm şubeleri ziyaret ederek kısa da olsa hepsini dinledim. Temelde, Gardner’ın Çoklu Zeka Kuramı’nın mutlulukla bağlantısını ve İkigai kavramını açıkladılar.
Dinleyici öğrenci arkadaşlarına “Sizi neler mutlu eder?” diye sordular. Orada yanıtlayamadım ama sana söyleyeceğim şimdi:) Öğretmen rolüne geçen öğrencilerimin çoklu zeka ve ikigai gibi farklı konuları anlatacak kadar konularına hakim olmaları, daha iyi anlaşılması için çeşitli örnekler vererek somutlaştırmak için devamlı çabalamaları, sunumlarının renkli ve ilgi çekici olması, video kullanmaya özen göstermeleri ve dinleyenlerini İngilizce konuşturmak amaçlı etkileşimi önemsediklerini görmek beni öylesine mutlu etti ki sana anlatamam. Bunlara ek olarak, İngilizce konuşma becerilerine bayıldım, aksanları, akıcı konuşmaları, kendilerine güvenlerini hayranlıkla izledim. “Hocam öğrencileri konuşturamadım” diye akşam beni gördüklerinde gülümseyerek ifade ettiler yaşadıklarını. Tabii hemen orada onlara “Eee öğretmen olmak kolaymıymıııış!” demedim:)) Yok gerçekten demedim.
Geçen yıl da bu kampanya yapılmıştı ama sadece kendi sınıflarında sunum yapmışlardı öğrenciler. Bu yıl uyguladığımız akrandan akrana çalışmaların etki gücüne çok inanıyorum.
Mutluluk bilinçli çabayla gelişir!
Ben de öğrencilerimin bu paylaşımına kitabını severek okuduğum mutluluk ve erdem üzerine çalışan bilim insanı Dr. Pelin Kesebir’i önersem… Bir paylaşımını izlemek istersen diye buraya link bırakıyorum.
Çocukların barış içinde ve mutlulukla yaşadığı bir dünya için iyi ki Cumhuriyet 100 yaşında!
Not: Öğrenci Konseyi seçimlerinde, öğretmenlerimizin sağ kolu olarak çalışan Sandık kurulu üyelerinin isimlerini paylaşmak istiyorum senin için. Sandıklar bu kuruldan soruldu:) Sevgili İpek Su, Sevinç, İsmail Yiğit, İdil ve İdil. Enerjik bir ekip oldunuz. Arı gibi çalıştınız. Yüreğinize sağlık gençler!
20 Ekim 2023 Cuma
Sevgili Günlük,
Okulda demokrasi! Bilkent Ortaokul sandık başındaydı bugün.
Öğrencilerim büyük bir ciddiyetle oylarını kullandılar. Görmeliydin! Dünki propaganda yasağından sonra bugün sabahtan beri heyecan sardı her yeri.
.
Aday tüm öğrencilerimin fotoğrafını paylaşacağım. Bekle beni:) Liderlik becerilerini deneyimleme cesaretlerinden ve daha iyi bir okul yaratma düşüncelerimizin buluşmasından çok mutluyum. İşte o harika gençler!
Bu fotoğraf, oy kullanma süreci bittikten, sonuçlar açıklanmadan çook önce çaylarımızı içtikten sonra çekildi. Akranlarının temsilcileri olarak okul yönetimine etkin katılımlarının önemli bir basamağı olan Öğrenci Konseyi seçimlerinin anlamını konuştuk.
İki öğrencim sabah oy kullanma zamanında aralarında geçen muhabbeti bizlere aktardılar. Paylaşmadan edemeyeceğim:) Ahmet Cemil’le Ömer Tarık iki farklı gruplardalar. Oy kullanmak için salonda beklerken birbirimize oy verelim mi diye konuşmuşlar:)) Oy kullanma işlemi bitince ben senin için oy verdim sen de bana verdin mi diye sormuş biri. Yoo vermedim demiş diğeri. Bunu bizim toplantımızda öylesine doğal bir şekilde anlattılar. O sırada arkadaşına oy vermeyen öğrencim, “Hocam ikimiz de şaka yapıyoruz diye düşündüm. Eğer bizim grup 1 oyla arkadaşımın grubunu geçip ve de kazanırsak, o 1 oyu ben onun grubuna vermek istiyorum. Başkan o arkadaşım olsun” dedi. Çocuklar siz nasıl güzelsiniz:) Dünyayı çocuklar yönetsin!
Öğrencinin Sesi grubu okul toplumunda bugün en fazla oy alan grup oldu. İsmi anlamlı olmuş değil mi?:)
Unutmadan ekleyeyim hemen: Sandık Kurulu’nda görevli öğrencilerimin hepsi o kadar içten, büyük bir enerji ve gönüllülükle yardımcı oldular ki tarif edemem. Oy verme anındaki fotoğrafta kabinin önündeki sandalyede oturduğu anlaşılan bir öğrencim var. Öyle 4 kabin vardı bugün. Oy verme işlemi bitince de oyları saydılar. İsimlerini sonra yazacağım sana. Notlarım yanımda değil, isimlerini eksik yazmak istemiyorum. Bu süreçte Psikolojik Danışmanlar Çiydem ve Gizem Hocaların yanısıra Bireyler ve Toplumlar Bölümü Duygu, Ezgi ve Güneş Hocalar harika bir organizasyonla öğrencilere rehberlik ettiler. Her birine minnettarım.
Yaşasın Cumhuriyet!
19 Ekim 2023 Perşembe
Sevgili Günlük,
Karikatür sanatçısı Sayın Hicabi Demirci bugün bizlerleydi. Yaşasın Cumhuriyet kitabındaki çizimler üzerine öğrencilerimle söyleşiler yaptı. Yukarıdaki çizime baktığında zihninin kıvrımlarındaki çağrışımların ne kadar hızlı ve güçlü bağlantılar kurduğuna şaşıracaksın. Binlerce sözcüğe bedel muhteşem bir anlatım biçimi değil mi?
Öğrencilerim müthiş bir dikkat, katılım ve ilgiyle dinlediler. Etkileşimleri harikaydı. 100. yılında çizimlerle Cumhuriyet! Sevgili Hicabi Demirci’ye öğrencilerimdeki değerlere yeni anlamlar katma heyecanını yarattığı ve duygu & düşüncelerin çizimle ifadesi konusunda merakı artırdığı için ne kadar teşekkür etsem az gelir. Diğer teşekkürlerim de bu buluşmayı sağladıkları için Dil ve Edebiyat Bölümü’ndeki tüm öğretmenlerime ve Kütüphane öğretmenimiz Evrim Hanıma olacak.
Dil ve Edebiyat Bölümü demişken geçen hafta yarım kalan toplantımızın bu sabahki devamında yardımcım Fatma Hocamın elinden çekilen bir fotoyu da hemen paylaşayım: Bölüm Başkanı Gamze Taşkın Teke, Sinem Yıldırım, Göksu Toprak Kılıç ve Gamze Dereağzı. Öğrencilerimin ilgisini çeken öylesine güzel kitap seçkileri (Hikaye, şiir, mitoloji, polisiye) ve tasarladıkları etkinlikleri paylaştılar ki tek kelimeyle bayıldım. Kitapları konuşmak hemen ve her zaman cezbeder beni:)) Evet, sözcüklerin büyülü dünyasına inanıyorum!
18 Ekim 2023 Çarşamba
Sevgili Günlük,
Bugün Fen Bilgisi öğretmenlerimizle zümre toplantı günüydü. Dün bireysel başladığımız Fen konularına bugün yardımcılarım Fatma Onan & Ali Toker ve bölümün tüm hocalarıyla birlikte devam ettik: Dr. Belma Karadeniz, Ufuk Yakar, Dr. Funda Aslan Yolcu ve Okan Aksoy. İki gündür Fen çalışıyorum:)) Grupta Fatma Hocamla Ali Hocamın da lisansları Biyoloji & Fen Bilgisi olunca anlayın benim durumumu:) Okul açıldığından bu yana planlamalarında neler vardı, öğrencilerle ne gibi çalışmalar yaptılar ve bir sonraki hedefleri neler diye bizlerle paylaştılar. Dolu dolu geçen keyifli bir zamandı. Günlük yaşamla o kadar bağlantılı çalışmalar yapıyorlar ki! Öğrencilerimin okulda en sevdiği derslerden birinin neden Fen Bilgisi olduğunu bir kere daha kavradım.
Bu arada 6. sınıflardan öğrencim Emir’in sekreterim Selma Hanımdan benimle görüşmek için randevu alma hikayesini seninle paylaşmak istiyorum. Hikaye diyorum çünkü biraz öncesi var. Bazen Emir’in ders programı bazen de benim uygun olamamam nedeniyle bir türlü buluşamamıştık. Emir vazgeçmedi:) İyi ki de vazgeçmemiş diyorum bugün onunla randevumuzda bana okulla ilgili önerilerini anlattığında. Hele bir önerisi var ki tüm gün aklımda kaldı. Bravo dedim ona! Okul yaşamına sahip çıkmak, öngörülü olmak budur dedim. Okuduğu bir haberden yola çıkarak okul yaşamına transfer edebileceğimiz bence de çok önemli bir önerisini paylaştı. Çok hoşuma gitti. Emir, merak etme! Biraz aşamalı bir uygulama süreci var ama söylediğini önemsiyorum çok haklısın! Söz sana! Uyguladığımız zaman buradan yazacağım.
17 Ekim 2023 Salı
Sevgili Günlük,
Bu sabah öğrencilerimle günaydınlaşmak için ortaokul girişinde koltukta oturuyorken gözüm sol tarafta bir karaltıya takıldı. O ne öyle diye dikkatle bakınca kütüphanenin kapı camından gördüğüm manzara daha da ilgimi çekti ve hemen içeri girdim. N’oluyo orda dedim!
Şaka şaka. Meğerse kütüphane öğretmenimiz Evrim Metin İnal, interaktif bir oyun alanına çevirmiş kütüphaneyi:) Bizim 6. sınıflar Türkçe dersinde Sherlock Lüpen ve Ben Siyahlı Kadın kitabını okumuşlar. Bu kitabın temelinde, öğrenciler rastgele 4 gruba ayrılmış. Şifreler verilmiş ve kütüphanenin farklı yerlerine gizemli işaretler konulmuş. Etkinliğin amacı ne diye sorduğumda: Kütüphane Okuryazarlık Becerilerini (OPAC kullanımı, kitapların yerini bulma vb.) kullanma ve geliştirmeyi hedeflemek olduğunu öğrendim. Bizim çocuklar, ben yüksek lisans öğrencisiyken öğrendiğim, veri tabanlarını kullanarak kaynaklara ulaşmayı şimdiden öğrenmişler:) Bravo dedim içimden, boynuz kulağı geçmeli yani! Evrim Hanımdan öğrencilerin kütüphaneye ne zaman geleceklerini de öğrendikten sonra hemen ofisime döndüm. Bugünki programıma baktım ki çocukların dedektifçilik oynayarak kitap rafları arasında eğlenerek koşturmalarını onlarla yaşayayım istedim. Gün bitmeden yakaladım. Harikaydı! Okulda en sevdiğim: Eğlenirken öğrenmek. Gördüğün gibi kitap deyince akan sular duruyor benim için.
Kütüphaneden sonra bugün Okan Aksoy hocamla toplantımız vardı. Geçen haftalardan bu yana öğretmenlerimle bireysel toplantılar yapmaya başladım. Bir yandan kahvemizi içerken ve sohbet koyulaşırken diğer yandan da programları, yeni tasarıları ve onları geliştiren konulara dalıyoruz. Her bir öğretmenimle yaptığımız bu paylaşım beni mutlu ediyor. Daha önce bilmediğim farklı yönleriyle tanışıyorum. Tanıdıkça ekibimi daha çok seviyorum. Diğer bireysel toplantıların fotoğraflarını çekmemişim değil mi? Bugün fotoğraf çekmek birden aklıma geliverdi.
Okan Hoca, kahvenin yanında eleştirel düşünme ve dönüşümlü düşünme becerilerini Fen Bilgisi dersinde okulumuzdaki uygulanışını öğrenci ürün örnekleriyle açıkladı bana. Keşke dedim Okan Hoca ben ortaokuldayken öğretmenim olsaydı da Fen Bilgisi dersini ondan alsaydım:) Çok geç kalmış sayılmam! Cumartesi günü tüm öğretmenlerimle birlikte onu dinleyeceğiz. Merakla bekliyorum. Öğretmenden öğretmene paylaşımlar çok geliştirici. Bu uygulamaya devam edeceğiz. Tamam tamam onları da haber veririm sana vakti gelince:)
Bu arada, öğlen saatinde Öğrenci Konseyi başkan adayları bahçe konuşması yaptılar. Bak aşağıda fotoğrafları var. Bugün seçmenlerine hitap etmeye daha alışmış gibiydiler. Hmm! Seçmen kitlesi sanki biraz oyuna dalmış gibi:) 20 Ekim seçim günü. Heyecan dorukta!
16 Ekim 2023 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Bugün bir grup şirin ve şirineyle sohbet ederek güne başladım:) Okulumuzun en küçük sınıfları yani 5. sınıf öğrencilerim: Piya, Konuralp, Mira, Ece, Volkan Ege, Elif, Egemen, Kıvanç, Mira ve Devin. Bu yıl okulumuza yeni başladılar. 1,5 aylık Bilkent Ortaokulu deneyiminde hoşlarına giden 3 şey, hoşlanmadıkları 2 şey ve sormak istedikleri bi şey diye sohbetler ettik. Bu rakamları nasıl yapalım yani hangi soruya hangi sayıyı eşleyelim diye onlara sordum, onlar dediler böyle olsun diye:) Beni en çok mutlu eden, yeni arkadaşlıklar kurduklarını öğrenmem oldu. (Photo credit: Psi. Dan. Gizem Nur Göz:)
Bu tatlı sohbetten sonra yardımcılarım Fatma Onan ve Ali Toker’le birlikte Sahne Sanatları Bölümü’yle Zişan Aybar (Müzik) ve Merve Ulubektaş (Drama) hocalarımızla toplantı yaparak güne devam ettik. Sınıflar düzeyinde kazanımlara yönelik planları konuştuk. Geçen hafta Müzik dersiyle bağlantılı Zişan Hocamız çalışmalarını aktarmıştı. Bu hafta Drama dersiyle birlikte okul açıldığından bu yana neler yapıldığını Merve Hoca bizlere paylaştı. Öğrencilerimin yaratıcılıklarının farklı yönlerini duymak merakımı artırdı. Gelecek hafta/aylarda müzik ve drama dersleriyle bağlantılı öğrencilerimin ürünlerini görmek için heyecanlıyım.
Daha sonra Fatma Hocam ve Ali Hocamla çalışmaya devam ettik taa ki Pazartesi Buluşmaları saati gelinceye kadar. Çok amaçlı salona geçtik çünkü bugün Öğrenci Konseyi başkanlık seçimleri için aday gruplarının tanıtımı vardı. 8. sınıflardan Güneş Köksal harika sunum becerileriyle etkili bir açılış konuşması yaptı. Daha sonra sıra, başkan adaylarını sahneye çağırmaya geldi. Adaylar çok heyecanlıydı:) Gruplarına hangi isimleri vermişler paylaşayım mı? Değişim ve Eğlence Grubu, Öğrencinin Sesi Grubu, Neşe Grubu ve Atatürkçü Bilkent Grubu. Okulumuzu geliştirmek için öylesine güzel, içten ve ciddi bir hazırlık yapmışlar ki her birini ayrı tebrik ettim. Okul yönetimine demokratik yollarla etkin katılım sağlama sürecini deneyimliyorlar. Haklar ve sorumluluklar elele! Daha iyi bir okul yaşamını birlikte yaratacağız gençler! Harikaydınız bugün.
15 Ekim 2023 Pazar
Sevgili Yarın,
MEB’in yönetmelik değişikliklerinden bir yenisi daha geldi hafta sonunda. Yarın bu konuyu öncelikli ele almamız gerekiyor. Masadaki konu belli oldu. Bu yeni durumları önce okulda nasıl çözümleyebiliriz ona yoğunlaşacağız. Daha sonra öğretmenleri, öğrencileri ve aileleri bilgilendirmemiz gerekiyor. Sana yarın diye hitap etmiştim ama hafta mı deseydim diye düşünüyorum şimdi:)
Okul açılalı ne kadar oldu? Yaklaşık 1,5 ay değil mi? Sanki bana çok daha uzuuun zaman geçmiş gibi geldi:) Aslında 30 okul günü geçmiş! Bu süre boyunca öğretmenlerim ve yardımcılarımla birlikte devamlı gözlem halindeyiz. Veri (Data) topluyoruz. Şimdi bu nereden çıktı dediğini duyar gibiyim.
Öğrencilerimizin güvenliğini riske atan olası durumları okul açıldığından bu yana tespit edip hızla müdahale etmeye çalışıyoruz. Sadece fiziksel güvenlik değil, çocuk ve ergen psikiyatristi Prof. Dr. Yankı Yazgan’ın tanımıyla (daha doğrusu ilk ondan öğrendiğim ve sevdiğim için:) duygusal güvenliği de okul iklimine dahil ediyoruz. Okul iklimi veya okul kültürü, güzel konular. Belki bir gün o konularda sohbet ederiz seninle. Dur! Rotayı yeniden hesaplayayım:))
Gözlemlerimiz sonucunda veriler bize bir konuda net bir şey söyledi. Bunun üzerine Cuma günü anne babalara bir mesaj gönderdik. Aslında bizim için yeni uygulamaya geçilen durum, ilkokul öğrencilerinin halihazırda yaptığı bir şeydi:) Geçen yıllardan beri ilkokul öğrencileri saat 08:00 itibariyle okul binasına alınıyor. O zamana kadar bahçede bekliyorlar. Ortaokul öğrencileri için biz de bu uygulamaya geçtik. Çünkü bazı öğrenciler 7.30’dan başlayarak okula giriş yapıyorlar. Anne babaların durumunu anlıyorum ama okul binasının içi o saatlerde tam olarak kontrol altında değil. Okul dışındaki güvenlik görevlileri sadece giriş kapılarında duruyorlar. Nöbetçi öğretmenlerimin mesaisi 08:00’da başlıyor. Her gün 9 farklı bölgede farklı öğretmenler nöbet tutuyor. Sabah o yarım saatlik bir sürede ortaokul binasının içi bahçeye göre daha az güvenli. Riski daha fazla oluşturuyor. Öğretmenler daha önce okula gelsin o zaman, denebilir mi denebilir. Tamamen çözüme ulaşmayı sağlayan gerçekçi bir beklenti mi? Üzerinde çalışılmış verilere dayanarak söylüyorum hayır!
Mesajın özünde, okul binası içinde güvenliği tehdit edebilecek olası durumların önüne geçmek için öğrencilerimin ilkokul öğrencileri gibi 08:00’a kadar bahçede beklemelerini istedik. Küçük çocuklar her sabah bekleyebiliyorsa bizimkiler de bekleyebilir. Mevsim şartlarına göre giyinmeleri konusunda ailelerden işbirliği rica ettik. Biraz lahana tarzı giyinmek anlamına geliyor:) Bu uygulamaya okul açıldığı ilk günden itibaren geçseydik diye düşünüyorum şimdi. Bu zihin-davranış alışkanlığının değişimine öğrencilerim ilk etapta bir tepki gösterebilir:) Anlıyorum onları ama benim için güvenliğiniz her şeyin önünde olacak sevgili öğrencilerim.
Bu konuyu niye detaylı açıkladın diye merak edebilirsin. Dün, 5. sınıflardan Umut Ege’den bana BMV’den (bmv nin ne olduğunu hatırlamak için 19 Eyül tarihli ilk günlüğüme gidebilirsin) gelen mesajı seninle paylaşmak istiyorum: “Hocam merhaba. Ben ve arkadaşlarım okul zilinin 1.36 dakika geç çaldığını fark ettik ve zil erken çalıyor bazen. Bunu düzeltirseniz çok seviniriz.” Bu mesajı ilk okuduğumda yüzümdeki gülümsemeyi görmeliydin:) Anlaşıldığı üzere, öğrencilerim okul yaşamındaki ayrıntıları merakla izler, anlamaya çalışır, kanıta dayalı sorgular ve daha iyi olması için haklarını ararlar.
Başkent Ankara 100 Yaşında! 13 Ekim 1923
Ankara Ankara, güzel Ankara!
Seni görmek ister her bahtı kara.
Yoktan var edilmiş ilk şehir sensin!
Ankara Ankara, güzel Ankara!
Sevgili Günlük,
Ankara’nın Başkent oluşunun 100. yılı bugün. Cumhuriyete uzanan yolda ev sahibi Ankara’yı başkent yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı’nın isimsiz tüm kahramanlarını minnet ve saygıyla anıyorum. Bu özel günü okulda Dil ve Edebiyat öğretmenlerimizin hazırladığı 7. sınıflardan Altunay Karakurumer’in seslendirdiği metin ve 6. sınıflardan Beren Kaptan’ın okuduğu şiirle hazırlanan bir videoyla birlikte andık. Seninle paylaşmak istiyorum. Buradan izleyebilirsin. Öğrencilerimin seslerine, ifadelerine, tonlamalarına bayıldım. Altunay’ı, Beren’i ve öğretmenlerimi kutluyorum.
Okulda neredeyse tüm teneffüslerde Ankara marşları, türküleri dinledik bugün:)
Doğum günün kutlu olsun Ankara! Daha nice yüzyıllara!
12 Ekim 2023 Perşembe
Sevgili Günlük,
Bu gençlere iyi bak! Okulun öğrenci liderliğine adaylar: Ahmet Cemil, Berke, Nil, Ömer Tarık ve Yunus Batu. 8. sınıf öğrencilerim. Hak geçmesin diye alfabetik sırayla isimlerini yazdım:) Bugün benden randevu almışlardı grup isimlerini ve logolarını tanıttılar ama sürpriz olsun yazmayayım şimdilik bende kalsın. Yüzlerindeki ciddiyeti ve heyecanlarını görmeliydin. Toplantı çok hoşuma gitti. Her birisinin 5, 6 ve 7. sınıflardan yardımcıları var. 4 grup var şu an seçimlerde. Fotoda 5 öğrenci var nasıl oluyor dediğini duyar gibiyim:) Ömer Tarık ve Berke eş lider aynı grupta. Yarın tüm gruplar hedeflerini anlattıkları e-postalarını bana ulaştıracaklar. Merak ediyorum neler yazacaklarını. Psikolojik Danışman Çiydem Hocam onlara rehberlik ediyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında Öğrenci Konseyi seçimi heyecanlı ve anlamlı olacak. 20 Ekim’de okulda seçim var! Liderlerin programları haftaya çok yoğun:)) Eee kolay mı seçim bu! Propaganda günleri, seçim yasağı, yüksek seçim kurulu üyeleriyle toplantı ve sandıklar, oyların sayımı derken.. Seçimden haberler vereceğim haftaya, bekle beni:)
Ortaokuldaki tüm öğrencilere liderlik etmek için bu seçim deneyimini yaşama cesaretini gösteren öğrencilerimle gurur duyuyorum. Belki de arka planda bu arkadaşlarını desteklemek için grup kurmayan başka öğrencilerim de vardır. Eskiden öyle olurdu. Bu yıl da öyle görünüyor. Arkadaşlık dostluk her şeyin önünde: Geleceğin liderleri işte burada! Gençler çabuk büyüyün!
11 Ekim 2023 Çarşamba
Sevgili Günlük,
Seni, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi meslektaşlarımla tanıştırayım: Bölüm Başkanı Çiydem Eroğlu, Gizem Nur Göz ve özel eğitim uzmanımız Ali Küçükay. Kim kimdir diye merak edersin diye aşağıya senin için foto bırakıyorum. Yaptığımız toplantıyla okul açıldığından bugüne okul genelinde, sınıflar düzeyinde sınıf öğretmenleriyle, okulumuza yeni gelen öğrencilerle-ailelerle neler yapıldığını, Öğrenci Konseyi seçimlerini ve genel hatlarıyla müfredatı konuştuk. Onların gözünden okulu farklı noktalardan zuumladık! Bir nevî ihtiyaçları anlamaya çalıştık. Öğrencilerle Kasım ayında akran ilişkileri ve iletişim becerileri konusunda neler nasıl yapılabilir diye birlikte fikir tartışması yaptık. Sabah kahvemizi içtik:) Günün ilk saatinde ilk toplantıydı bugün! Eskileri yâd ettik. İki hafta sonra, Kasım ayındaki önerilere yönelik planlamaların içeriğini daha detaylı konuşmak ve yeniden buluşmak üzere ayrıldık.
Konudan bağımsız olacak ama aklımda kırık bir plak gibi günlerdir takılı kala(cak)n bir soruyu seninle paylaşmak istiyorum: 4 Kasım Cumartesi günü saat 13:00’da yapılacak Okul Aile Birliği (OAB) seçimine velilerin katılımını nasıl arttırabiliriz? Neden veliler az ilgi gösteriyor acaba? Belki bu sefer farklı olur! Daha fazla veliyle işbirliğine ihtiyacım var. Amacımız ortak: Çocuklar yani öğrencilerim! Bir okul lideri olarak, yapıcı eleştiriyle buluştuğumuz, katkıda bulunacağına inanan her ebeveyni okulda görmek hoşuma gidiyor. Bu bilinci birlikte yaratmak ne güzel olurdu! Bilinç deyince Türker Kılıç’ın tanımıyla: “Yaşamın enformasyon ağı içinde zihnin anlam yaratabilme becerisidir.”. Yaşamdaş olduğumuz bu çağda belki de OAB’ye yüklenen anlamı sorgulama ve yeniyi yaratma zamanı gelmiştir.
11 Ekim 2023 Çarşamba
Sevgili Dün,
Evet dün 10 Ekim Salı günü yaşananları aktarmazsam olmaz sana! O yüzden sana böyle hitap ediyorum. İşimin bir kısmını sorun çözmeye ayırıyorum biliyorsun. Bazıları çözülüyor bazıları çözülemiyor. Hele bu sıralarda MEB’in okullar açıldıktan sonra uygulamaya koyduğu seçmeli derslerle ilgili yaptığı değişiklikler (düğüm desem MEB alınmaz değil mi?) masadayken… Keşke sihirli gücüm olsa! Neyse konumuza dönelim. Dün teşekkür mesajları geldi iki ayrı veliden biri telefonla, diğeri e-postayla. Sınıf düzeyleri birbirinden farklı iki öğrencimin mutluluk cümlelerini bana duyurdular. Güneş gibi geldi bana çocukların mutluluğu. O an uğraştığım sorunu unuttum, yakın coğrafyamızdaki savaşı unuttum. Hani böyle gri bulutların arasından birden sıyrılıp çıkıveren cinsinden bi güneş. Aniden içim ısındı. Bir öğrencim tam sayıların işlevini daha iyi anlamak için günlük yaşamla bağlantılı bütçe çalışması yaptıkları Matematik dersini “Hayatımda daha önce hiç böyle eğlenmemiştim” diyerek, diğer öğrencim de ailecek oynadıkları kart oyununda “Daha önce hiç sevmediğin bir dersi sevdin mi?” sorusuna Fen Bilgisi diyerek beni de mutluluklarına ortak ettiler. Ben de öğretmenlerime ulaştım hemen. Mutluluk büyüdü! Öğrencilerimden öğretmenlere, öğretmenden diğer öğretmenlere, öğretmenlerden diğer öğrencilere, öğrencilerden annelere, annelerden babalara, anne-babalardan arkadaşlarına, arkadaşlar diğer arkadaşlara…
9 Ekim 2023 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Bugün Pazartesi Buluşmaları’nda keşke sen de olsaydın! Özel Bilkent Lisesi Müzik Kulübü öğrencileri muhteşemdi. Çok amaçlı salonda notalar, müzik, dans, bateri, elektro-gitar, saksafon, piyano ve harika sesler kulübü:) Her biri ayrı birer yetenek! Sadece müzik alanında değil haa! Bazı öğrenciler bizim ortaokuldan mezun, bazıları bizim liseye sınavla sonradan girmiş. Yaratıcılık, müzik, işbirliği, harika rol modeller! Yeni hayranlarının defterlerine bugün ilk imzalarını da attılar! Gözler şahit oldu bu olaya:)) Gençler nasıl güzeller!
Çok kısa bir video senin için:
Sana demiştim gençler pırıl pırıl diye:)) Bak! Yıldızlar kayıyor haydi dilek tutalım!
5 Ekim 2023 Perşembe
Sevgili Günlük,
Nasılsın? Sana bugüne kadar hiç bunu sormadığımı şimdi farkettim! Evet biraz gecikmiş bir soru değil mi? Haklısın. İyi olmanı dilediğimi bu arada ekleyeyim hemen.
Bugün neler yaptığımı soracak olursan biraz toplantılar günüydü desem doğru olur. “Yine miii?” dediğini duyar gibiyim:)) Toplantılardan birinde, Bilkent Okulları olarak Cumhuriyet’in 100. Yılı için 29 Ekim kutlamasının içerik planlamasına ve ortak bir programı nasıl yürüteceğimize karar vermeye çalıştık. Coşkuyla kutlayacağımız bir tören olması için tüm ekipler harıl harıl çalışıyor. Anlayacağın heyecan vardı bugün toplantıda.
Katıldığım ikinci toplantı da önemliydi. Okulun paydaşlarından biri olarak gördüğüm servis hizmeti aldığımız firmanın şoför ve yardımcılarıyla buluştuk bugün. Çay-kahve içtik birlikte. Biraz gecikmeli bir toplantı oldu. Aslında daha önce yapalım istemiştim. Öğrencilerimi emanet ettiğim şoförleri ve host/hostesleri okulun çok amaçlı salonunda görmekten, sohbet etmekten çok mutlu oldum. 4 teker üzerinde çok büyük bir sorumluluk yüküyle devam eden bir işleri var. Sordum “Daha önce okulun bu bölümüne girmiş miydiniz?” diye. Tek tük evet cevabı aldım. Büyük bir çoğunluğu “Yok hocam ilk kez geliyoruz” dedi. Gözlerinde merak vardı. Trafikte yaşanan kazalar kadar iletişimde de kazalar olur değil mi? Önlemenin bazı yolları vardır yani. İnsanın olduğu her yerde her şey mümkün! Psikolojik danışman Çiydem ve Işıl Hocalarımın paylaşımları da güzeldi. Toplantıdan fotoğrafları, aldığım izinlerle paylaşıyorum.
Bilmiyorum şoför dostlar ne hissettiler ne düşündüler tam olarak ama toplantı biterken yüzlerinde gülümsemeleri görmek iyi hissettirdi. Daha sonra enterasan bir kesişim oldu şöyle ki: Instagram’da takip ettiğim haber sitelerinden birinde sürücüsüz arabaların geleceğiyle ilgili bir yazı okudum! Günün şakası mı dedim sonra daha detaylı ufak bir araştırma yaptım. Bilkent Makine Mühendisliği’nin sürücüsüz araba yarışlarını izledim:) Jetgiller’i hiç duydun mu? Ben çocukken uzayı oradan tanıdım :)) Havada uçan araçlar! Futuristik bir çizgi film! Bi ara fırsat bulursan izle! Öğretmenine sor bakalım hiç izlemiş mi:)) Gördün mü Sevgili Günlük, serbest çağrışım=zihnin şoför koltuğunun boş olması:))
3 Ekim 2023 Salı
Sevgili Günlük,
Bugün 8. sınıflar Görsel Sanatlar Nil Hocanın dersinde öğrencilerimin yaptığı sembollerden gözümü alamadım. Hemen sembol ne demek diye googleladım. Latince, Grekçe derken Sumbolon sözcüğüne ulaştım ki bir nesnenin kırık iki parçası demekmiş! Parçaları birleştiren güzel bir anlam:)
Öğrencilerim bu el sembollerini renklendirirken hangi düşünceler ve duygular içindeler acaba? Çizimlerdeki detayları gördün mü? Hiçbirisi rastgele değil! Niye böyle söyledim dersen günümüzden 70.000 yıl öncesine ait bir mağara çiziminin öylesine bir karalama mı yoksa soyut bir sembol mü olduğunu anlamak için uzmanlar bayağı kafa yormuşlar. Neyse ben o kadar yorulmadım:)) Gençlerin üretkenliğini seviyorum.
2 Ekim 2023 Pazartesi
Sevgili Günlük,
Pazartesi Buluşmaları’nda bugün 5 ve 6. sınıflar çok eğlendi. “Bardaktan Kule” yapmak hiç de öyle uzaktan göründüğü kadar kolay değil! Mottomuz: “Bir görevin tamamlanması çoğu zaman pek çok insanın katkısını gerektirir“. Eee doğruya doğru bir cümle değil mi? Takım kurma, liderlik ve süreci optimize etme becerilerini gerektiren harika bir oyun. Şen kahkaları okul koridorlarında duruyor mudur hâlâ:)
29 Eylül 2023 Cuma
Sevgili Günlük,
Okul açıldığından bu yana bazı öğrencilerimi ya kolunu ya da dizini bandajla sarılıyken görüyorum. Ne oldu sana diye sorduğumda olanı biteni anlatırken doktora gittiğini de öğreniyorum. Neyin varmış diyorum. “Büyüme ağrısı”ymış dedi doktor diyor. Ah be çocuğum! Şimdi boyları benden küçük olan ve büyüme ağrısı çeken öğrencilerim, 4-5 yıl içinde başımı görkemli bir selvi ağacına bakıyormuş gibi yukarı çevirmeme neden olacaklarını bilmiyorlar. Güliver Devler Ülkesinde’yi yaşayacağım :))
Büyümek böyle bir şey sevgili Günlük. Bazen bacağımız, kolumuz, bazen başımız, bazen de kalbimiz ağrır. Herkesin kendine özel ağrıları vardır. Tamam tamam seninkini sormayacağım:) Büyüme ağrısı sözcüğünü her duyduğumda çoğunlukla gülümserim içimden. Tam ortaokula uygun bir sözcük grubudur çünkü. Hem öylesine esnek hem öylesine güzel tarif ederki değişimi. Farklı yaşlarda farklı büyüme ağrısı çeken öğrencilerimin kabuk değiştirdikleri bu zamanlar hem onların en savunmasız oldukları hem de çok güçlendikleri zamanlardır aslında. Bu yıl da öğrencilerim arkadaşlıklarında, derslerinde, sınavlarında veya evlerinde, çeşit çeşit büyüme ağrıları yaşayacaklar, biliyorum.
Mitolojideki Sisifos’u bilirsin. İki avucuyla kavradığı kocaman kayayı kan ter içinde dağın tepesine çıkartmaya çalışır hani. Tam zirveye çıkmak üzereyken kaya yuvarlanır ve yere düşer. Sisifos bunu yeniden yeniden yapar sonsuza kadar! Albert Camus, Sisifos Söyleni kitabında “Gölgesiz güneş yoktur ve geceyi tanımak gerektir.” der. Ne güzel bir ifade değil mi? İşte büyüme ağrısı da tam böyle bir tanım benim için!
Bugün öğlen teneffüsünde masa tenisi maçı yapan 8. sınıflardan Mahir’le Onat’ın ve onları izleyen öğrencilerimin büyüme-oyun sevinçlerini görmeliydin. Sen göremezsin diye onlara sorarak çektiğim fotoğrafı aşağıya bırakıyorum!
Hah! Az daha unutuyordum! Bu sabah günaydınlaştığımda karşıma çıkan ressamı seninle tanıştıracaktım. 5. sınıflardan öğrencim Can’ı, elinde bir tuvalle okula geliyor görünce merak ettim. İzin alıp fotoğrafını çektim. Picasso’nun bir eserini yorumlamış ve içine müzik katmış 🙂 Kendisi de piyano çalıyormuş zaten. Dedim ya sana, büyüme ağrıları farklı ifade yerleri bulur diye.
Eylül ayı bitmek üzere. Yakala:)
27 Eylül 2023 Çarşamba
Sevgili Günlük,
Bugün farklı toplantılar günüydü.
Bu farklı toplantılar önce birbirinden kopuk kopuktu. Sonra, zihnimde onları buluşturan ana temaların bağlantıları bir köprü misali birbirine ekleniverdi. Sana yazmaya masa başına geçtiğimde her şey gözümde canlandı desem yeridir. Yazmanın böyle bir tarafı var işte 😊 Zihne pencere açıyor, nefes aldırıyor.
Biraz karışık oldu ama dur en azından bir tanesini anlatayım sana. Sabahın ilk ders zili öncesi ortaokul girişinde merdivenlerde öğrencilerimle günaydınlaşıyordum. Çoğu öğrencim gülümseyerek bakıp günaydın diyor (hatta artık bazıları daha ben demeden günaydın, nasılsınız demeye başladı 🙂 bazıları ise henüz afyonlarının patlamadığını belli edercesine geçip gidiyordu. Anlayacağın bazı günaydınlar karşılık bulurken bazıları uzay boşluğunda salınıyordu. Sabahları olur böyle değil mi? O sırada okula girince sol tarafta minderlerde oturan iki öğrencimi gördüm: Ela ve Duru (Evet! Onlara fotoğrafı sordum, açıkladım ve seni tanıştırdım:) Sohbet ediyorlardı.
Bu yaz tatili yardımcılarımla okulun bu giriş alanını nasıl farklı kullanabiliriz diye bayağı zihin cimnastiği yapmıştık. Asıl meselemiz, öğrencilerimiz burayı kendilerine ait bir yer olarak nasıl görebilirler diye kafa yormak olmuştu. Elimizdeki malzemelerle bir şeyler yaptık! Görünürde basitti ama merak ediyorduk öğrenciler burada nasıl hissedecekler diye. İki öğrencimin orada sohbet anına şahit olmak bu nedenle ayrıca hoşuma gitti. Gittim yanlarına oturdum sohbete katıldım zil çalıncaya kadar. Okulda en çok hoşunuza giden yer neresi diye sordum bi ara. Kütüphanedeki bir köşeyi söylediler. Orada hoşunuza giden şey tam olarak ne dediğimde daha az sayıda öğrencinin olduğu, gün ışığının çok güçlü olmadığı ve daha sakin bir yer diye tarif ettiler. Sözcüğü sözcüğüne olmasa da zihnimde kalanlar bunlar… Yumuşak koltuklardan bahsettiler. Arkadaşla sohbet etmeyi sevdiklerini söylediler.
Daha sonra akademisyen velimiz Yasemin Hanımla mimarlık, binalar, psikoloji, okul, tasarım ve çocuklar üzerindeki etkisi diye derin bir sohbete daldık. Disiplinlerarası bakış açısındaki zenginliğe hani çok susamışım da kana kana su içmek istiyormuşçasına dalmak istedim. Derken mekânların kişiselleştirilmesinden bahsetti Yasemin Hanım. Binanın kişiye özel hissetmesine neden olacak tasarımlarından bahsetti. Sonra okul koridorlarında birlikte dolaştık. Belki yeni fikirler yeni öneriler için tohum ekmişizdir birlikte. Yani umuyorum öyle olmasını 😊
Sevgili Ela ve Duru farkında olmadan beni, mekân-ait hissetme-okul tasarımı dünyasına çektiklerini bir bilseler! Ekibimle birlikte düşüneceğim, araştıracağım.
Sadece bunları konuşmadık Ela ve Duru’yla. Yemekleri de konuştuk. Bana “Okulda niye kantin yok?” diye sordular. Bu yemekler konusu bugün ilkokul ve ortaokul okul aile birlikleriyle yaptığımız toplantının da konularından biriydi. Kantin ve yemek konusuyla ilgili düşüncelerimi daha sonra bir ara yazarım sana.
Bu sıralarda odaklanacağım asıl mesele belki de okul aile birliğinin seçime gidecek olması. Yeni oab oluşacak ama seçimlere çok az veli katılıyormuş!! Merak ediyorum nedenini. Bu yılki seçimlere daha çok sayıda velinin katılım göstermesi nasıl sağlanabilir acaba? Daha çok sayıda anne babanın çocuğunun okuluna katılımcı olması, işbirliğini artırması, farklı görüşler arasında ortak bir zeminde buluşabilmek ne güzel olurdu. Prof. Dr. Türker Kılıç’ın bağlantısallık bilimine dayalı sözleriyle “Esas konu ben değilim, sen de değilsin, diğerleri de aslolan değiller; aslolan nasıl daha güzel bir yaşam yaratacağımız.”.
22 Eylül 2023 Cuma
Sevgili Günlük,
Haftanın son günü bazen en çok enerji isteyen günü olabiliyor. Belki de gün biterken sana yazdığım için böyle söylüyor olabilirim 🙂 Sabah farklı bir başlangıç olmuştu aslında!
Öğrencilerim en çok hangi günü seviyorlardır? Öğretmenler? Acaba mesleklere göre sevilen günler var mıdır ? 🙂 Merak ettim gün isimleri nereden geliyor diye kısa yoldan internet araması yaptım (Merak edersen sen de burayı tıklayabilirsin): “Cuma gününün İngilizce karşılığı olan Friday, aslen Freya’s Day, yani Freya’nın Günü ya da Özgürlük Günü olarak bilinmekteymiş. Freya, Germenik mitolojideki aşk, güzellik ve üreme tanrıçasıdır.” diyor Evrim Ağacı sitesi.
Sana ne kadar ilginç gelir bilemem ama bu sabah ilk ders zili çalmadan koridorda dolaşıp öğrencilerimle günaydınlaşırken 7. sınıflardan bir sınıfa girdim. İki kız öğrencimden biri sırasında oturuyor, diğeri onun yanında ayakta sohbet ediyorlardı. Masada, okunması yarım kaldığını belli edecek şekilde çevrilmiş bir kitap dikkatimi çekti: Milena’ya Mektuplar, Franz Kafka. Freya’nın Günü’nde aşk ve güzellik tanrıçasıyla karşılaşmış kadar mutlu oldum. Öğrencim 20. yüzyılın önemli yazarlarından birini, Kafka’yı okuyor! Diğer öğrencime sordum sen ne okuyorsun diye. Harry Potter dedi. Fantastik edebiyatın en güzel örneklerinden biri benim için 🙂 Filmlerini de ayrı severim. Konuştukça bi coşku hissettim içimde dalga dalga kabaran. Umut! Evet duygum umut oldu. Gelecekten umutluyum! Edebiyat! Su gibi, yemek gibi, hava gibi edebiyat!
Nereden nereye geldim. Antik Yunancada Afrodit Günü diye de bilinen bugün, güzelliğin temsili ve güzellik de sağlıklı beslenmeyle bağlantılıysa o zaman yemekleri konuşalım biraz. Günün tanrıçasının etkisiyle mi bilmem ama öğleden sonra, okula yemek hizmetini aldığımız Bilintur BCC Catering Firması’nın operasyon yöneticisi-gıda mühendisi Merve Hanım, operasyon proje uzmanı Gülay Hanım ve okul hemşiremiz Melike Hanımla birlikte bir toplantı yaptık. Mutfağın hijyenini, alınan tedbirleri, denetleme raporlarını ve Ekim ayının menüsünde çocukların sevecekleri lezzetleri konuştuk. Öğrenci Konseyi seçildikten sonra Bilintur’un büyük mutfağını, yemeklerimizin yapıldığı yerleri ziyarete gideceğiz. Davet edildik 🙂
21 Eylül 2023 Perşembe
Sevgili Günlük,
Yeryüzündeki en etkili mutluluk kaynağı olan seratonin ve endorfin hormonlarının en kolay salgılandığı an ne zaman biliyor musun? Spor yaptıktan sonra 🙂 Bir egzersiz sonrası halini hatırlamaya çalış!
6-C ve 6-D sınıfındaki Beden Eğitimi dersini yapan öğrencilerim bugün hem büyüme hormonlarını hem de mutluluk hormonlarını bolca salgıladılar! Ne güzel! Öğle yemeği sonrası spor salonuna gittim. “Çatlatan Top” oyununu oynuyorlarmış. Salonun ortasında yer alan sınıf, büyük pilates topunu birbirine hızla aktarırken, diğer sınıf, ortadaki pilates topunun dönmesiyle yarış halinde takım olarak çevrelerinde koşuyorlardı. Seçil Hoca koşan çocukların süresine bakarken, Hamza Hoca iç halkadaki kuralları gözlemliyordu. Ahh çocuklar muhteşemsiniz! Bu ne enerji! Size yetişmek ne mümkün 🙂
Hmmm! Sanırım oyunun videosu, benim anlatımımdan daha iyi bir açıklama olacak.
19 Eylül 2023 Salı
Sevgili Günlük,
Senin ismini Okul Müdürünün Günlüğü diye adlandırdım. Ortaokulun günlük yaşamında benim görüş alanımdan bazı an’ları anı’ları seninle zaman zaman paylaşmak istiyorum.
Piyale Madra’nın Piknik’ini hiç okudun mu? Bak! Aşağıda Piknik’ten bir çizim var 😊
Şimdi neden onu seninle tanıştırdım dersen Piknik’te de günlüğe yazmakla ilgili çizimler var. Bazen binlerce sözcüğün bir araya gelip anlatmaya çalıştıklarını bir çizim öylesine derinlemesine yansıtıyor ki! Evet karikatür okumayı severim. Ben çocukken çok az karikatür kitapları vardı ama çizimleri hâlâ aklımda. Belki sonra onları da paylaşırım. Öğrencilerim de karikatür seviyor mu acaba diye merak ettim şimdi. Gerçi onların favorisi Manga çizimleri! Belki sevdikleri Manga karakterlerini benimle paylaşırlar ben de sana gösteririm kim bilir!
Bugün öğlen teneffüs saatinde bahçeye çıktım. Çocukların yüzündeki sevinci görmeliydin. Oyun oynuyorlardı.
Sanırım en çok voleybol oynanıyor bu sıralarda! Ee haklı olarak gurur duyduğumuz şampiyon Türk Kadın Milli Voleybol Takımı var. Voleybol da harika bir spor. Sadece bir top yeterli. Her zaman fileye de gerek yok. Çok sayıda arkadaşını aranıza aldınız mı topu yere düşürmeden manşet vurma tekniklerini çalışabilirsin 😊
Aslında sana biraz da dünden bahsetmek istiyorum. Dün Pazartesi Buluşmaları’nda “Haklar ve Sorumluluklar” konusunu ele aldık. Farklı yönleriyle hakları konuştuk. Aşağıda sırasıyla bunları açıklayacağım.
Hakların savunuculuğunu yapan meslek olarak bir avukatı davet ettik. Öyle herhangi bir avukat değil! 2012 yılı mezunumuz Revna Cebeci geldi ve tüm öğrencilere bir konuşma yaptı. Bütün öğretmenler nasıl gurur duyduk anlatamam. Dün, çok amaçlı salonda sandalyelerinde oturup bu konuşmayı dinleyen bütün öğrencilerimin yıllar sonra bizleri gururlandıracağına inanıyorum. Her birini genç bir yetişkin olarak sevdikleri, farklı bir mesleği-işi yaparken hayal ettim. Rengarenk, cıvıl cıvıl bir görüntü zihnimde canlandı. Kendi kendime gülümsedim. Bu sunuma 8. sınıflardan iki öğrencim liderlik etti: İdil Yılmam ve İsmail Yiğit Türk. Onların topluluk önündeki konuşma becerilerini görmekten ayrıca mutlu oldum. Sevgili Avukatımız Revna’nın bir fotoğrafını paylaşmadan olmaz 🙂
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölüm Başkanı Çiydem Eroğlu, bu yıl Bireyler ve Toplumlar Bölümüyle birlikte planlayacakları Öğrenci Konseyi çalışmalarının tanıtımını yaptı. Resmî anlamda başvuruları başlattı. Cumhuriyetin 100. yılında demokrasiyi deneyimlemenin özel bir hatırası olacak. 8. sınıflardan seçilecek Öğrenci Konsey Başkanı, tüm sınıflardan seçimle gelecek sınıf temsilcileriyle birlikte, okul topluluğundaki akranlarına liderlik ederek okuldaki uygulamalara, kendi yaşamlarına yönelik kararlara katılımcı bir yaklaşım sergileyecekler. Merakla bekliyorum bu yılki seçimleri.
Kendini ifade etme hakkı önemli! Okulda öğrencilerimin kendini ifade etme yollarından biri olarak dün BMV’yi tanıttım 😊 Nedir bu BMV deyince bir çoğu önce araba markası dedi doğal olarak:) Sonra devam ettikçe baş harflerinin şifresini bulmaya çalıştılar: Bir Mesajım Var cümlesinin ilk harfleri! Öğrencilerimin kendilerini doğrudan bana ifade etme fırsatlarını artırmak için teknolojik bir yol. Moodle platformu üzerinden yazabilecekler. Bu sabah ilk BMV geldi bile:)) Acaba bu hafta kaç BMV gelir? Sayısı önemli değil yeterki yazılsın dediğini duyar gibiyim 😊
Gün bitmeden MEB İlçe Özel Öğretim Kurumları Şubesi tarafından yapılan okul müdürleri toplantısına katıldım. Sanırım, gelecek haftalarda öğrencilerime ve velilerime yeni açıklamalar yapmam gerekecek.
Şimdilik bu kadar! Fırsat buldukça buraya yazacağım. Görüşünceye kadar sağlıcakla kalın. Bak yapraklar yavaş yavaş turuncuya dönüşüyor. Doğanın renkleri muhteşem!